Prins într-un paradox formulat excelent de Christian Smith:
Puține dintre teoriile pe care le utilizăm în științele sociale modelează ființele umane într-un fel care ar justifica idealurile umaniste morale și credințele politice. Și mai puține construcții ale umanului în teoriile sociale aruncă lumină asupra motivelor din care acesta ar fi purtător de drepturi, egalitate sau autonomie. Majoritatea teoriilor zugrăvesc oamenii ca fiind guvernați în mod esențial de influențe externe, ca fiind antrenați în competiție pentru resurse, ca manipulând strategic prezentări ale sinelui, ca luptând cu rivali pentru putere și statut, ca construind identități din bucăți de roluri deja scrise, ca raționalizând acțiuni cu justificări discursive post hoc, ca având comportamente, gândire și sentimente în feluri ce pot fi prezise conform unor variații de atribute și categorii, ca trăind vieți ce pot fi deconstruite după criterii statistic măsurabile și modelabile…Probabil toate astea sunt adevărate. Dar acest tablou nu contribuie în nici un fel la fundamentarea credinței în drepturile omului, justiție socială, egalitate, toleranță și emancipare…
A se citi excelenta What is a Person?
”Dar acest tablou nu contribuie în nici un fel la fundamentarea credinței în drepturile omului, justiție socială, egalitate, toleranță și emancipare…”
Tocmai ca invers, mi se pare. Anume acestea si sunt preconditiile. Pentru ca omul are imaginatie (necesara pentru supravetuierea) el constureste lumi in care el este ceea ce rezulta din toate ”tehnicitatile” care le enumera autorul. Oricum,nimic nu apare din neant. Doar Dumnezeu si big-bangul :)))
Despre Big Bang se stie ca nu a aparut din neant ci dintr-o singularitate – o explozie urmata de expansiune a unui punct cu masa infinita si de o dimensiune (well. e greu de zis despre dimensiuni de vreme ce big bangul naste si spatiul insusi adica dimensiunile) zero…Despre Dumnezeu exista marturii foarte fragmentate…Povestesc niste carti despre El…:)
Revenind la citat, autorul se plange ca nu se gaseste nici un graunte de simpatie pentru fiinta umana in stiintele sociale si ca cultivam atitudinile morale impotriva a ceea ce ne zic aceste stiinte…dupa vreo 3 cursuri de statistica, niste sociologie economica si teorie sociala as inclina sa-l cred…