despre un vis european

Uniunea Europeană și-a pierdut pe undeva pe drum bagajul său de idealism și a ajuns să târâie după sine doar trei geamantane de calcule materialiste.

E cumva ”firesc” ca logica socotitului rentabilităților să vadă o prăbușire a ”visului european” în primul moment în care progresul economic al unor membri e îndoielnic sau absent. În așa momente, zic calculele ”materialiștilor”, Uniunea Europeană nu e rentabilă, deci viabilă, deci cu drept la existență.

Cealaltă bucată pusă la fundamentul Uniunii Europene – idealismul unui destin comun, dialogul culturilor, evitarea războiului este încă sacrificată de dragul PIB-ului și menținerii în anumite limite a deficitului bugetar. Mai ales că, în aceste domenii ”idealiste” și ”spirituale”, performanțele UE par infinit mai bune.

Pe orice scară a ”necesităților” europene prevenirea războiului și înlesnirea dialogului cultural stau mai sus decât cei trei A ai Germaniei ori criza greacă. Păcat că Europa a uitat Războiul al Doilea Mondial. Și pe cele din Balcani, mult mai recente.

1 thought on “despre un vis european”

  1. Pe cele din Balcani (razboaie) nu le-a uitat. Au acceptat Croatia pentru integrare in vara anului trecut.

    S-a mai scris despre faptul ca UE-ului ii lipseste sufletul/un suflet. Poate ca aceasta lipsa se vede mai bine acum.

    Multi critica US ca e mult prea materialista in comparatie cu valorile “sociale” ale UE. Cu toate asta nimeni nu te opreste sa circuli si mai ales sa lucrezi din Maine in Alabama si de acolo mai departe in Utah, precum au restrictii unii membrii UE. Olanda liberala si multiculturala a marit costul la vize pentru absolventii care doresc sa mai ramana un an pentru asi cauta un job, iar o politica propusa de Ministerul lor responsabil cu protectia muncii obliga patronul olandez sa angajeze straini (si aici sunt vizati si granzii UE doar membrii din Liga a 2a) doar daca poate dovedi ca nu are un astfel de muncitor calificat olandez.

    Din acest p.d.v US imi pare mult mai crestina si mai sociala..

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.