femeile sunt vinovate!

Biletul precedent ce dezghioca stângaci și oarecum emoțional cazul secretarei ministrului culturii Boris Focșa a generat o discuție mult peste așteptări. Una care responsabilizează și solicită câteva eventuale completări.

Cum mai sus am discutat câine-câinește implicațiile imorale ale practicii de preluare a pozelor de pe site-urile de socializare și ale practicii de șantaj a funcționarilor publici cu intimitatea lor de pe internet, aș vrea să abordez acum foarte-foarte superficial și în fugă un alt aspect al problemei, lăsat cumva în umbră de polemici – cel al discriminării feminine conținută în comentariile libidinoase, în sctocirea fără scrupule a intimității unei femei și transformarea ei în material de bîlci sexual.

Totuși, nu voi vorbi despre bărbații needucați și lipsiți de respect pentru masculinitatea proprie (pe ei i-am pomenit acolo unde le era locul). Nu voi prea vorbi despre bărbați în genere. Voi evita să utilizez disctincția maniheistă bărbați răi și tirani-femei discriminate sau abuzate. E o distincție utilă în unele cazuri. Nu și în acesta. Unde unele femei au co-participat, mai degrabă, la instaurarea, consolidarea și reproducerea regimurilor de discriminare sexistă...

Înclin să cred că șirul de întâmplări regretabile ce au vizat-o pe secretara ministrului culturii constituie un prilej exemplar de a medita asupra mecanismelor de perpetuare a stereotipurilor de gen într-o societate ca cea moldovenească. Și a rolului decisiv pe care îl au femeile însele în cadrul acestui proces.

O bună parte a inspirației a venit dintr-o știre de la Jurnal TV. Reportajul relata despre o acțiune de colectare a semnăturilor în vederea demisiei ministrului Focșa. Spre sfârșitul clipului o femeie de vreo 55-60 ani s-a rățoit că ar trebui concediată și secretara ministrului alături de Focșa – fata nu-și merită postul iar locul ei, îmbrăcată cum este și cu pozele pe care le are pe facebook, ar fi pe strada Albișoara, locul de adunare a prostituatelor din Chișinău.

– Dominația masculină acționează cel mai eficient atunci când femeile acceptă tacit, necritic și ca fiind normale standardele și criteriile de judecată ce se conțin în modul masculin de a vedea lucrurile. În momentul în care perspectiva masculină asupra rolului femeii în familie, a ținutei vestimentare și a conținutului sexualității feminine devine etalon de măsură după care cântărim realitatea atunci discriminarea a învins complet. A devenit firească. Femeia în cauză, bunăoară, ”știe” cum trebui să arate o femeie ”normală, modestă și decentă” și cum ar trebui să se îmbrace o ”prostituată”.

– Odată învățate standardele masculine ale normalității ”femeii”, aceasta are grijă să le transmită mai departe, generațiilor viitoare de băieți și fete, mai ales prin intermediul educației. Astfel, și ăsta e cazul cel mai simplu, fetițele sunt educate pentru rolul de casnică – să calce, să gătească, să coase, să fie modestă, să se îmbrace ”nu ca curvele”, băieții – pentru a deveni lideri, a lua responsabilități. Și mai departe tot așa. Trivialitate.

E trist când la poarta bădărăniei masculine stau polițiști-paznici femei. Adică când femeile nu mai așteaptă să le discrimineze bărbații și se discriminează singurele. Și mai trist când segregările masculine servesc unor femei în lupta contra altor femei. De trei ori mai trist că femeile reprezintă de departe cei mai eficienți susținători ai prejudecăților masculine…De multe-multe ori trist că dominații acceptă hegemonia dominantului ca fiind normală.

(post publicat și pe Vox.Publika)

1 thought on “femeile sunt vinovate!”

  1. asemenea cazuri ma fac sa cred ca misoginismul este o simpla nota de subsol care explica, pentru cei interesati, genealogia acestei forme de discurs. stereotipurile sunt mijloace prin care unii isi exercita presiuni asupra altora, indiferent daca unii sau altii sunt femei sau barbati.

    dar in general, de acord cu reactia ta la acest caz.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.