Biblioteca Națională, Mitropoliile și servilismul…

Cam o dată la 30 ani conducerea de vîrf a republicii se umflă de evlavie…și juruiește blocul 2 al Bibliotecii Naționale vreunei Mitropolii.
Nimic mai constant, în cultura națională, decît dorința de a oferi de pomană, din servilism, obiecte de cultură. Și cel mai des e vorba de acel bloc, care conține cartea rară, al Bibliotecii Naționale. 

În 1994, guvernarea agrariană, pe atunci compusă din președinți de colhoz, brigadiri și zvenovoi, după o lectură pioasă a conspectelor de la institutul agricol ”Frunze” și după o sfințire a tractoarele din brigăzi, a hotărît să dea blocul 2 … Mitropoliei Moldovei și Chișinăului (asta cu patriarhia la Moscova).
Un grup de salariați și cititori ai bibliotecii au adresat, la vremea aia, scrisori conducerii de vîrf ca să oprească această nebunie. 

Și foștii președinți de colhoz au oprit-o…
(Probabil prin arhivele de la președinție, guvern, Ministerul Culturii, parlament există copii ale acelor scrisori.)

Au oprit-o pînă în 2023, cînd o altă conducere de vîrf, de data asta ”pro-europeană” și școlită în altă parte decît institutul agricol, umflată, la rîndul ei de evlavie, au juruit Blocul 2 celeilalte Mitropolii (a Basarabiei, cu Patriarh la București)…
Asta pentru că între timp rolul de frate mai mare al țării a fost preluat de altcineva și ”evlavioșii” sînt alții, dar dorința constantă de a-i face pe plac fratelui mai mare oferind de pomană o parte din Biblioteca Națională rămîne neschimbată…
Și-i atît de umilitor să vezi cum acești ”noi evlavioși” se dau în scamatorii pe la televiziuni povestind despre cum vor construi un nou sediu pentru Biblioteca Națională și sediile ei (asta în condițiile cînd nu se găsesc bani nici pentru reparația Bibliotecii Hașdeu iar în căminele Academiei de Arte cade tavanul peste studenți), doar ca să-și justifice noul-vechi servilism.

(sursă imagine: Curierul de Seară, 25 iunie 1994) 



Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.