Coabitari ale memoriilor colective. Kiev. Golodomorul si Ostasul Sovietic eliberator.

Scările ce duc spre Memorialul Holodomorului (Genocidul prin Foamete) și cele ce urcă spre Monumentul Ostașilor Sovietici Eliberatori se unesc în acest punct. Mai mult decât simbolic – două vestigii ale aceluiași trecut. Partea glorioasă și cea rușinoasă a regimului sovietic.

Iarăși simbolic, Memorialul Holodomorului a fost construit între Lavra Pecerska (inima religioasă a Kievului) și Memorialul înălțat în cinstea Soldaților Sovietici. Așa încât să treacă pe lângă el atât cei ce merg să se roage la Biserică cât și cei ce se duc să depună flori la aniversările Marelui Război.

Monumentele coabitează în spațiu, la fel cum memoriile ar trebui să coabiteze în minte și inimi.

2 thoughts on “Coabitari ale memoriilor colective. Kiev. Golodomorul si Ostasul Sovietic eliberator.”

  1. asa ar trebuie sa se intimple si la Chisinau. Nu cum acum – Voronin cu o parte din veterani si Ghimpu cu alat parte! tara are nevoie de o forta politica puternica care sa consolideze societatea, nu sa o disbine pe criterii ideologice. Halal de asa partide extremiste care atenteaza la demnitatea acestui stat.

    Reply
  2. De acord. Ma gandesc ca un memorial al Victimelor Deportarii ar incape la Complexul Memorial Eternitate. Acolo ar fi loc si pentru pomenirea evreilor ucisi pe durata Holocaustului, un altul pentru victimele foametei din 45-46…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.