de ce-uri si pentru ce-uri in legatura cu protestul din scuarul de langa Kentford

Protestul împotriva construcției bisericii în scuarul din fața clădirii Kentford a avut loc. Mic, cum se și cuvine. Miile de oameni ce dau like pe facebook nu au timp să vină pe 5 min în parc.

– A fost și Maia Laguta care a vorbit mult și pe alocuri aiurea. Un fapt ce nu contează deloc. Putea veni oricine. La moment prioritară e salvarea parcului. Dacă vine Voronin protestez și cu el împreună. Dacă vine Șelin, o sa fiu temporar camarad și cu el. În numele scuarului.

– Realitatea devine, de obicei, prima jertfă a luptei pentru ”adevăr”. Și vai de capul ei dacă nu se conformează rigorilor patriotice sau estetice.

În discuțiile privind adoptarea legii anti-discriminare primarul Dorin Chirtoacă a declarat în mod expres că consideră problema drept una inventată și că autoritățile ar trebui să se focuseze pe probleme reale precum sărăcia, familiile distruse și conflictul transnistrean. Realul funcționa atunci ca un fel de ”duș cu apă rece” ce ar fi trebuit să ”aducă în starea de trezie mințile înfierbântate”.

Azi realul încurca primarului și din acest motiv nu a mai fost invocat. Prioritate a avut frumosul. Și grandomania. Că așa, zice primarul, o fi în Europa.

Brusc orașul nu mai are problema sărăciei și nici familii distruse. Și nici străzi ce nu-s iluminate ori țevi ce curg.  Ori troleibuze în care au călătorit până și părinții edilului. Un frumos megalomaniac stă în capul mesei.

– Am fost întrebat de un reporter de la Prime (și nu a mai apărut materialul nicăieri) de ce am venit să protestez împotriva construcției Bisericii. Am răspuns: protestez nu neapărat împotriva Bisericii. Mă interesează spațiul acela public și protestez pentru el. Aș fi protestat chiar dacă se construia pe acel loc o grădiniță. Sau un spital. Pentru că orașul are nevoie și de spitale, și de grădinițe, dar și de spații publice. Cu scaune. Cu trotuar. Cu flori. Cu copaci. Pentru oameni.

 – Primăria are dreptate: lucrurile au fost făcute legal. Dar imoral. Imoral a fost să se anunțe o licitație publică la ora 9 a unei zile iar licitația să aibă loc la ora 14 a aceleiași zile. Imoral a fost să se vândă un teren într-o zonă ultra-centrală cu 18 euro un metru pătrat. Chiar dacă e legal. De vreme ce legea o face tot Primăria.

–  Ar trebui să re-discutăm chestiunea priorităților pentru urbe. A lucrurilor esențiale de care acesta are nevoie: spații publice de recreare, servicii publice de transport teafăr, infrastructură de șosele și parcări.

Bisericile tot sunt necesare. Dar nu e scris nicăieri în Cărțile Sfinte că ele ar trebui amplasate în spații publice deja amenajate și cu o lungă istorie de folosință. Ele pot fi construite și în alte locuri. Alături de Kentford se găsește uzina de tractoare TRACOM. Ea posedă mult spațiu liber ce stă pustiu. Acolo Mitropolia Moldovei ar putea ridica chiar o replică fidelă a Sfintei Sofia. Dacă vrea. Ar și contribui la amenajarea unor locuri părăsite. Ar demonstra și niște bun simț.

– Chirtoacă suferă de grandomanie. Vrea clădiri imense și metrou într-un oaș cu trei mahalale și străzi ca pe vremea lui Decebal.

  Mitropolia Moldovei are aceeași boală. Și leacul nu se vede la orizont.

 

Dacă Mitropolia dispune de atâția bani încât să-i ajungă de o ditamai catedrală, atunci poate ar fi cazul să o rugăm frumos (că ea soveste nu are) să ia 100 troleibuze pentru oraș. Să repare un capăt de drum. Și să hrănească niște guri flămânde.

Update: Îmi iau niște cuvinte critice înapoi. Cele cu privire la Mitropolia Moldovei. O investigație făcută de TV 7 a scos la iveală faptul că Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei nu au vreo treabă cu construcția viitoarei catedrale. Cică e inițiativă privată. Biserică privată. Dumnezeu privat.

 

2 thoughts on “de ce-uri si pentru ce-uri in legatura cu protestul din scuarul de langa Kentford”

  1. Eu nu inteleg de ce nu au facut-o in parcul “La Izvor” pe locul unde a ars biserica acum un an si unde nu a mai ramas decat un bordei. Acolo este loc destul si deja fundatia turnata. Cand acea biserica a ars, Chirtoaca a promis ca va ajuta la reconstructia ei. Acum s-a dezis? sunt atatea locui in Chisinau lasate in paragina , s-a gasit chiar unde e putin amenajat si o cladire nemucegaita sa ne tranteasca niste cupole… precis aurii…

    Reply
  2. In ultimul timp in Chisinau sau tot indesit constructiile ilegale…..de ce oare? De ce Chirtoaca permite una ca asta, doar sunt o multime de locuri unde s-ar putea de ridicat aceasta biserica. Nu sunt impotriva credintei dar cred ca sa strici un colt de natura in schimbul unei necropole, e dureros.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.