Si rusii au dreptul la protest !

Vești îngrijorătoare din Moldova: Universitatea Tehnică lichidează predarea cursurilor în limba rusă. Ion Balmuș, decanul Facultăţii de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică a UTM zice că nu vede o problemă în asta.

Mă rog, Ion Balmuș e informatician. El face programe ce optimizează anumite operații tehnice. În cazul dat, structura organizațională a UTM. Și n-are de unde ști că ”eficientizarea” lui încalcă niște legi ce stipulează drepturi pentru unii cetățeni. Minoritarii.

E vorba în special de Legea Nr. 3465 din  01.09.1989 cu privire  funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti (alta nu-i), apoi Legea Nr. 382
din  19.07.2001 cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale şi la statutul juridic al organizaţiilor lor, care prevăd, ambele, că statul garantează ”realizarea drepturilor persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale la educaţie preşcolară, la studii primare, medii (generale şi profesionale), superioare şi  postuniversitare  în limbile moldovenească şi rusă”.

Rușii nu protestează, desigur. Ei rabdă. În privința asta-s moldoveni. Ca toți moldovenii.

Are presa niște ruși de serviciu, pe care o să-i întrebe de părere. Alde Klimenko. Care-s utili. Pentru că-s idioți, apoi șovini, apoi aroganți. Chipul ideal al rusului imperial din imaginarul ”patrioților”. Inșii vorbesc doar atunci când au microfonul în gură, ori când le zice stăpânul (cine-o fi el).

Restul rusofonilor, la fel de săraci precum majoritarii, la fel de alunecați în mizerie, la fel de fideli/patrioți/iubitori de țară ca și restul țării, nu prea interesează pe nimeni. Să crape acolo! Ori să sufere în tihnă păcatele adunate de Petru I, Lenin și Stalin…

Alt detaliu. De fapt cel mai îngrijorător: încălcarea deliberată a drepturilor pare a fi justificată. De Criza economică. Aceasta devine un motiv suficient pentru a tăia din drepturi ori pentru a lichida din libertăți. Drepturile devin astfel dependente de indicatorul PIB-ului. Ori de rata de creștere a producției agricole.

Condiționarea arhitecturii drepturilor și libertăților de performanța economică, având ca corolar limitarea sau lichidarea lor atunci când nu-s bani în hazna ori când economia nu crește, iată un lucru pe care-l cred grav. Și periculos…

Gură cască ce stau într-o parte și se bucură că rușii o pățesc (în contextul relațiilor încordate cu Federația Rusă bucuria ar avea o logică, fie și distorsionată) de data asta, să nu se înveselească prea mult. Va veni și rândul lor. Când statul va decide că criza economică ori alt ”eveniment extraordinar” cere să limiteze libertatea de exprimare (cum vrea acest nene cu mutră serioasă ce vrea să-i semene lui Putin, pe numele lui tot Vladimir), sau dreptul la întruniri, ori anumite libertăți individuale (de mișcare, sau cel al confidenței).

Azi statul n-are bani pentru dreptul etnic. Ieri nu avea pentru cel al protecției sociale. Mâine nu vor fi resurse pentru dreptul la întrunire. Și tot așa.

p.s. titlul postului e un împrumut de la Asociația Hyde Park ce organizează lunar, în fața ambasadei Federației Ruse, proteste cu acest generic, manifestându-și susținerea pentru activiștii agresați în Rusia și pentru încălcarea Constituției de către autoritățile ruse. Cred c-ar fi timpul să ne facem griji și de rușii noștri.

14 thoughts on “Si rusii au dreptul la protest !”

 1. +1

  total de acord, iarasi legea relativitatii, e jalnic ce are loc in Rusia pe 30-31 a fiecarei luni, noi avem noroc de vecinatatea UE si puterea de negociere slaba a autoritatilor locale….. rosii, ori verzi,…….niste PD-rasti.

  Reply
 2. Cîteva consideraţiuni:
  1. Dreptul acestor studenţi al UTM (ruşi şi nu numai) de a primi educaţia corespunzătoare derivă din contracul încheiat cu UTM. Dacă se încalcă o clauză ei pot acţiona UTM în justiţie: cere executarea exactă şi despăgubiri. Daca justiţie nu face treaba este CrEDO care tareee se îngrijeşte de drepturile minorităţilor. Acest gînd ma face să cred că UTM au calculat bine consecinţele atunci cînd au făcut aceasta.
  2. Obligaţiunea pozitivă a statutului ce rezultă din Legea citată este în continuare nu numai valabilă, dar şi onorată, or dreptul subiectiv al fiecărui individ la educaţie în limba rusă se poate realiza pe diferite căi UTM este doar una din numeroasele instituţii. Argumentul că specialitatea respectivă nu este la alte instituţii (nu ştiu, poate şi este) pare valid, însă, trebuie să avem în vedere că statul nu poate asigura toate tipurile de studii în limba minorităţilor.
  3. Drepturile omului sunt costisitoare. Statul prioritizează necesităţile şi e firesc să reducă subvenţiile în anumite zone atunci cînd nu are bani. A la guere, come a la guere…Bineineles ca trebuie limitările trebuie să fie justificate, iata aici se întîmplă toate speculaţiile.
  3. Printre rînduri se strecoară o antipatie faţă de cel “care vrea să-i semene lui Putin”. Lacînd la o parte întrebarea de ce crezi că el vrea asta (poate eu nu am înţeles şi a fost doar o figura de stil), voi spune că “cei de sus” întotdeuna vor tinde la asta, să ne limiteze cît mai mult, şi noi tot timpul îi vom nesimptiza. Sarcina noastră să nu admitem concentrarea puterii înr-un singur loc şi să avem o diversitate politica care ar asigura concurenţa între ei (cei de sus). În atare condiţii, inevitabil, ei vor specula cu noi, concurînd între dînşii pentru atitudinea noastra. Realizarea drepturilor este o parte spectacolului care ei trebuie sa ni-l ofere ca noi sa stam cuminţi.

  Reply
 3. Hai sa discutam si despre partea practica a lucrurilor. Daca institutia nu isi poate permite sa ofere lectii in limba rusa – cum sa continue sa presteze acest serviciu?

  Sa fie sponsorizata de stat? Sa mareasca pretul contractului pentru acei din grupele ruse? Sa-l mareasca pentru toti?

  O solutie ar putea fi sa concentreze toti acei studenti intr-un numar mai mic de grupe (astfel incit sa fie mai multi oameni in grupa) – dar exista niste constringeri, care daca nu sunt respectate, duc la scaderea calitatii procesului de studii.

  Reply
 4. @Alexandru, UTM e universitate de stat, deci publica, deci sustinuta din banii platitorului de taxe, ergo ar trebui, sprijinita de stat fiind, sa ofere toata gama de servicii educationale in toate limbile. asa incat, trebui sa poata sa-si “permita”.
  e altceva dac-ar fi vorba de o institutie privata – pe ea nu poti s-o impui sa se intinda peste tot invatamantul.

  Reply
 5. cand vine vorba de minoritatile nationale, toti se gandesc in primul rand la rusi; parca in Moldova nu sunt si alte minoritati nationale. Ucraineni, bulgari, gagauzi, tigani s. a. ei n-ar tebui sa aiba posibilitatea sa studieze in limba materna la institutiile superioare de stat?

  Reply
 6. De ce trebuie sa dorim suferinta altuia, pentru ca si noi candva am simtit asta?!
  Nu cred ca suferinta lor,ne va face pe noi mai fericiti…
  Problema de mai sus trebuie sa gaseasca alte mijloace disponibile de rezolvare.

  Reply
 7. @Altcersenin, in cazul de fata e vorba despre rusi. strict. cand cineva va leza drepturilor bulgarilor sau gagauzilor, o sa vorbesc atunci. tot pentru lege si drepturi.

  @Alec, “noi” se refera la tine personal? si daca da, iti da asta dreptu sa dai cu sutu-n lege/

  @Teascul, legea-i lege pentru toti.

  Reply
 8. E in interesul rusilor ca predarea la un. tehnica sa se faca in limba romana, pentru ca sa se poata integra. Si tot in interesul lor ca o serie de obiecte in scolile ruse sa fie predate in romana. Legea din 89 trebuie schimbata urgent.

  Reply
 9. Ce porcarie! Discriminatul de ieri devine, incetisor, discriminatorul de mâine. Si pentru asta anti-rusofonii de azi gasesc acum exact aceleasi scuze de rahat ca si anti-românofoni de ieri: “sa-i ajutam sa se integreze, tovarasi, e spre binele lor”…

  Reply
 10. Sa nu uitam modul cum sunt discriminati rusofonii in republicile baltice, cele prea-laudate de marii aparatori ai drepturilor omului din Occident. Asta daca mai era cazul sa precizez cati bani fac “drepturile omului” in politica Occidentului… Lozincarie pura folosita doar ca instrument de atac politic, nimic altceva.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.