Zice un portal de știri : ”50 milioane lei din bugetul municipiului Chișinău, destinați pentru construcția apartamentelor pentru familiile social-vulnerabile, au fost redirecționați spre reparația străzilor din municipiu. Această decizie a fost aprobată astăzi, 15 aprilie, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău.”
Rezoluția e un fel de manifestare a unei negândiri de tip automobilistic, care vede orașul prin parbrizul automobilului de serviciu, sau cel personal, când Doamne-Doamne dă bani… Coaliția majoritară, poreclită și liberal-democrată, a votat pentru, iar opoziția, zisă și comunistă, s-a opus motivând că ” este ilegal ca în timpul anului banii din buget să fie scoși.” Adică, nu aveau obiecții de conținut, ci doar de procedură…
Interesele strategice ale autorităților se tot îngustează pentru a coincide cu cele ale middle class, atât cât o fi ea pe plaiurile autohtone…Ceea ce ”aleșii locali” se fac a uita este faptul că familiile social-vulnerabile nu au, de obicei, automobile și nu le prea pasă de gropi în asfalt, pentru că merg cam pe jos sau cu transportul public, stau în chirie în suburbii sau cămine în condiții insalubre : o parașă (WC) pe etaj, o bucătărie comună, se spală în lighean și dorm 3-4 oameni în 8-9 metri pătrați…Și nu ar fi vorba doar de săracii tradiționali (șomeri, familii defavorizate și cu probleme), ci și de indivizi ce muncesc zilnic la stat sau la privați, adică săraci cu contract de muncă și job…
Bun, nu zic că n-ar fi nevoie și de drumuri bune, însă nu prea văd mari virtuți strategice sau administrative în tactica de a lua de la niște sărmani (fără casă) și a da la alții. Un fel de antereu al lui Arvinte, în care autoritățile taie o bucată de mânecă pentru a cîrpi gulerul… Iar sumanul tot găurit rămâne.
Ca să citez o observație genială, auzită zilele astea : în ultimii 20 ani, parcul automobilistic al orașului (inclusiv cel al mașinilor de serviciu) s-a schimbat de câteva ori, iar troleibuzele rămân aceleași…încă. Parcul imobiliar social nici nu a fost pornit așa că e stabil la dimensiunea zero asolut.
Bun venit în capitalismul românesc! Acum cîțiva ani Videanu zicea că nu se vor construi locuințe sociale ca să se păstreze un anumit nivel în București și nimeni n-a crîcnit.
.-= Isaac Bromberg´s last blog ..Ideologia Germană-II =-.
Crezi ca mai bine construiau locuinte sociale? Eu ma indoiesc… Necesităţile sunt atât de mari la acest capitol, iar ceea ce s-ar reuşi – atât de puţin, încât nu ştiu dacă asta ar schimba dramatic situaţia. Şi oamenii noştri sunt deprinşi să le dea cineva haleavă… şi fiecare crede că i se cuvine… şi se începe hârâiala de la os – cui ii cel mai rău şi cine are merite.
Iar drumurile sunt un fel de low hanging fruits. Şi nu implică riscuri politice: l-ai făcut pentru toată lumea, nu trebuie să faci nici o împărţeală.
.-= Lupul Sur´s last blog ..Sperietoarea de ciori =-.
Consider că primăria a făcut corect. Banii care “s-au luat”, s-au luat de la plătitorii de taxe.
.-= Ion Grosu´s last blog ..Două linguriţe de absurd într-o dimineaţă de luni care e marţi =-.
Toți sunt plăctitori de taxe (sau cel puțin așa se consideră), altă e treaba cum facem ca banii publici să fie folosiți eficient..
E greșit să credem că pe omul sărac nu-l interesează drumurile rele pentru că în final toate costurile (costuri economice ce țin de uzul vehiculelor, viteza scăzută de pe străzi și implicit ambuteiajele, accidentele, întîrierile la servici, fluxul încetinit al proceselor economice în general) care le întîmpină fie el sectorul privat sau de stat tot pe umerii contribuabililor se așează.
Altă e treaba corect sau incorect din punct de vedere al politicilor sociale ca prioritate declarată de statul nostru.
Per ansamblu politici sociale sunt privite de partide ca pîrghii care îți pot aduce sau fura voturi. Toată lumea fiind preocupată de drumuri nimeni nu se va gîndi la nenorociții fără spațiu locativ. Las să se ducă la Italia, cu atît mai bine, vor crește remitențele.
Valentin,
eu sunt unul dintre “nenorociții fără spațiu locativ”. Prin cap nu-mi trece să cer de la stat locuinţă. Am 29 de ani şi nu am familie, inclusiv pentru că ştiu că nu am condiţii şi resurse ca să cresc copii.
Drumurile sunt domeniul statului. Săracii – nu.
.-= Ion Grosu´s last blog ..Două linguriţe de absurd într-o dimineaţă de luni care e marţi =-.
@Isaac Bromberg, avem si noi mostre din astea – un fost presedinte al tarii, despre a carui feciori se vorbea ca pierd averi de-o viata in plina criza (e virba de p. Lucinschi) ar fi spus ca Chisinaul nu e pentru oameni saraci…asta era pe vremea cand salariile nu se plateau cu lunile, se faceau greve si se murea de foame la propriu…
@Lupul Sur, Ceva e mai mult si mai bine decat nimic…2 blocuri sunt mai bune decat niciunul…
@Ion Grosu,iti impartasesc atitudinea, cumva sunt in aceeasi situatie…dar, nu toti saracii Chisinaului au facut licee de elita, cunosc limbi straine astfel incat sa prinda joburi bune la companii care platesc omeneste, nu chiar toti au deprins abilitati tehnice de lucru cu calculatorul+limba incat sa poata face concurenta pe piata muncii…
nu-s de acord ca saracia ar fi la noi o problema individuala, a ratatilor care traiesc pe spatele cuiva si sunt lenesi…sunt o groaza de variabile structurale care limiteaza optiunile (locul nasterii, tipul de familie, comunitate, calitatea scolii si a studiilor, abilitatile obtinute in urma acestor studii, capitalul social initial, inclusiv al parintilor sau al comunitatii, economia tarii, cadrul legal si tot asa)… combinate sau luate aparte, aceste capcane pot afecta drastic cursul carierei unui individ si clasa sociala in care este inserat acesta…
de aia saracii sunt domeniul statului, nu in sensul ca statul ar trebui sa lea dea totul de-a gata, ci sa le creeze oportunitati aproximativ egale…
Logement social dupa modelul francez ar fi o solutie…adica statul da locuinte cu chirie celor cu venituri mici – nu le daruieste apartamente…odata ce familia social-vulnerabila si-a imbunatatit conditia, locuinta sociala poate fi oferita altor familii…
@Valentin, vreau si eu drumuri bune. soferii care platesc impozitele si pierderile o merita..dar nu sustin politicile de anulare a unor masuri sociale pentru a repara niste drumuri…inclin sa cred ca exista mecanisme (credite pe termen lung, granturi, venituri din privatizari si vanzari de terenuri) care ar permite primariei sa construiasca atat drumuri cat si case…mi se par la fel de necesare…
@Ion Grosu
referitor la săraci sunt de acord cu Vitalie, adică săracii sunt (trebuie să fie) de domeniul statului că nu degeaba avem așa domeniu ca politici sociale/protecție socială.
Un exemplu cum statul poate interveni pentru a ușura cumva situația celor fără casa – e programul “Prima Casă” din România.
http://www.primacasaromania.com/programul-prima-casa.html
Nu insist că aceastp formulă e cea mai bună, dar așa măcar înțeleg că statul încearcă să țină de/la oameni. Dîndu-le posibilitate să se împrumute pentru a-și lua o casă, oamenii vor lucra și vor rămîne/reveni în țară. Un model de compromis cum potențialul uman poate fi valorificat nu doar folosit și aruncat.
Fiind o persoană pregătită “skilled workforce” cîștigi decent că să poți trăi decent și în timp (termen de la mediu spre lung) aă speri că o să-ți poți lua o locuință (mai ales dacă nu plătești chiria pentru că ești din oraș sau părinții pot să-ți lese/ajute ceva).
În cazul celor care sunt originari de la sate, mai ales din familii numerose, vulnerabile (tata bețiv, mama bolnavă etc etc) situația se complică atfel că nu primești nici măcar bazele unui minimum necesar pentru o viață decentă. Și ce faci dacă mai ai încă vreo 4-5 guri de hrănit – frații surorile mai mici?)
Nu mergi la școală bună pentru că aceasta costă. Nu mergi la facultate că ai nevoie de bani de contract și cineva să te întrețină cei 3-4 ani cît ești ocupat cu studiile (bursele mizere nici măcar nu se apropie de minim necesar). Dacă mai reușești și să lucrezi pe lîngă studii/atenție mare la probleme cu absentele la univer. De aici mai departe, n-ai studii – n-ai lucru (deși și aici alte probleme).
@Vitalie
Așa cum bugetul statului înregistrează regulat un deficit bugetar iar în același timp are nevoie de resurse pentru a investi în relansarea economică, cea care presupune că ar trebuie să aducă venit pentru a-i acoperi și cheltuielile (inclusiv cele sociale) nu cred că se poate vorbi de credite pe termen lung din partea statului. La noi în genere nu se face nimic pe termen lung (scurt și mediu mai degrabă din cauza mediului instabil).
Nici al granturi nu ne putem gîndi – resursele externe care sunt atrase de stat sunt mai degrabă pentru infrastructură, industrie, reforme a mediului fiscal/regulatoriu etc pentru a relansa economia, iar partenerii de dezvoltare nu vor finanța asemenea obiective – aceste cheltuieli sunt necesare a fi asumate de către stat în dependență de obiectivele sociale trasate de el.
Memorandumul semnat în acestă iarnă cu FMI în genere presupune optimizarea cheltuielilor și ghici de unde va strînge statul cureaua?
Privatizări și vînzări de terenuri – deocamdată să vedem ce privatizăm și ce vindem (pămîntul rezidenților locali sau și străinilor? privatizăm Moldtelecomul sau ba, cui?) e o poveste lungă..
În concluzie, va trebui să strîngem cureaua.
Mulți prieteni au plecat peste hotare din cauza că nu au unde locui, nu au un venit decent pentru a achita gazda (preturile care sunt exagerate). Cred că treaba cu locuința e mai importantă din smplul motiv că tinerii și impactul lor asupra viitorului din RM sunt mai importanți ca calitatea traficului rutier.
Țin a concretiza că majoritatea cunoscuților, care cînd eram la facultate stăteau doar prin baruri pe banii părinților și erau proști ca noaptea, continuă a locui în RM avînd apartamente și nu rare ori posibilități de angajare serioase.
.-= TEASCUL´s last blog ..Fata – Nespălata =-.
Daca tot suntem pe valna, de ce sa nu luam fondurile destinate orfanilor, invalizilor, studentilor… Dar poate si a invatatorilor, doctorilor, politiei municipale, apa-canal, salubrizare, transport public, etc. etc. si sa-i repartizam pe sectoare: drumuri, parcari, maidanezi si statia de epurare. Daca tot incearca sa incaseze stelute politice Kashei Bezsmertnii, de ce sa se opreasca la banii destinati paturilor sociale sarace?
Foarte curios anume care drumuri vor fi reparate din banii furati de la oamenii astia. Alta intrebare ar mai fi din care buzunar adanc si-a facut update sediul PL?
.-= Comis Voyager´s last blog ..Lupu a Deschis Gura şi a Rupt Alianţa =-.
salutare
Usa din spate doreste un schimb de linkuri cu tine:) astept raspunsul tau la usadinspate@yahoo.com sau pe http://usadinspate.blogspot.com
O zi faina
salutare
Usa din spate doreste un schimb de linkuri cu tine:) astept raspunsul tau la usadinspate@yahoo.com sau pe http://usadinspate.blogspot.com
O zi faina