9 thoughts on “cifra cu rase”

  1. cum crezi, va exista o vreme când discriminarea va dispărea?
    după părerea mea, oamenii vor avea mereu nevoie de ..clivaje.

    în altă ordine de idei, există proteste, sabotaje, sau alte nemulţumiri manifeste ale oamenilor de culoare cu privire la acest aspect?

    Reply
  2. În ce măsură decalajul e determinat de culoarea pielii și în ce măsură e determinat de originea socială și studii? Sunt sigur că în Moldova rușii în medie au salariu mai mare decît moldovenii, dar care e utilitatea unei astfel de clasificări?

    E genul de statistică de după small lies și big lies 🙂

    Altă întrebare este în estimarea valorii aduse de discriminare. Dacă ea există peste tot, indiferent de forma de guvernămînt, religie și amplasare geografică, înseamnă că are un rost, nu? Adică îmi pare puțin probabil ca societățile să mențină cu atîta rîvnă și cu atît succes o stare nenaturală a lucrurilor.

    Nu promovez discriminarea, din păcate nu are nevoie, pătrunde singură peste tot și înțeleg nedreptatea simțită de indivizii asupra cărora e aplicată (am pașaport albastru), doar încerc să ridic cu o treaptă întrebarea la o altă perspectivă.

    Reply
  3. Absolubil, exista proteste, batalii chiar…Africa de Sud e o zona foarte agitata, iar bataliile se duc pentru spatiu, apa, electricitate, acces la resurse etc…

    Ion,culoarea pielii, deloc intamplator, e asociata cu un nivel mic de salarizare…si cu o origine sociala nefavorabila…si cu nivelul mic al studiilor…si al sanatatii…di restul…
    coincidenta? pentru cel care nu cunoaste istoria recenta a tarii poate da…
    dincolo de aspectul socant al cifrelor (in cazul asta doar niste traduceri in numere a unor tendinte sau “realitati”) stau structuri socio-economice pe care abolirea formala a apartheidului nu le-a eliminat…din contra, corelata cu alti factori: neoliberalizarea statului (micsorarea subsidiilor de stat, cresterea preturilor, competitia “libera”) si globalizarea economica chiar le-a agravat…apartheidul a creat creat un fel de diviziune a muncii, apoi o distributie spatiala specifica, o ierarhie sociala si economica, inegalitati in accesul la resurse etc…toate aceste structuri au creat inegalitati “de start” , “de parcurs” dar si ‘de final’ in cadrul albilor si negrilor…egalitatea politica formala, obtinuta cu greu (Mandela e martor) nu a fost tradusa in vreun fel de egalitate economica…mai mult, sub presiunea globalizarii si a competitiei internationale statul sud african a redus o serie de plati sociale destinate negrilor care au fost lipsiti, in numele “pretului economic” inclusiv de utilitati elementare precum este energia electrica (vezi un excelent articol despre luptele pentru energie electrica in Johannesburg: http://books.google.com/books?id=Xb8rKxg3jbIC&pg=PA157&lpg=PA157&dq=Decommodifying+Electricity+in+Postapartheid+Johannesburg&source=bl&ots=uNa6tVrRnD&sig=M1jiRvQMM-y7Zbu3GLBPYTfDdOQ&hl=en&ei=DWwOTMuqMsH6lweVg5hu&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CBkQ6AEwAQ#v=onepage&q=Decommodifying%20Electricity%20in%20Postapartheid%20Johannesburg&f=false)
    acuma o mica paranteza…nu promovez neaparat egalitarismul desantat si nu cred ca orice egalitarism e bun..la fel si cu discriminarea..e necesara o doza de inegalitate, fiind pe deasupra si fireasca…dar, nu orice discriminare e justificata..mai ales una rezultata dintr-o istorie lunga-prelunga de apartheid (de fapt si in SUA, la 100 si ceva ani mai bine de la razboiul civil si dezrobirea negrilor, famiile de culoare inca indica cel mai prost scor la gradul de salarizare, angajare in campul muncii, reusita scolara) bazata pe rasism (care, in calitate de discriminare nu poate fi justificat in nici un fel)…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.