Voda Filat, Voda Plahotniuc si prostimea

S-ar putea găsi totuși o virtute în recentele certuri politice cu privire la Păpușar, Regele Contrabandei și restul lumii. Adică polemica-disputa-bălăcăria între Vladimir Filat și Vladimir Plahotniuc. Unul prim-ministru pe față. Celălalt ar avea cică influență de vreo trei guverne. În umbră…

Partea (relativ) frumoasă a acestui urât război de bârfe e că acesta se joacă în public. Nu cu automatul Kalashnikov în pădurile de la Orhei, cum se făcea în veselii ani ai începutului de tranziție. Nici în cabinetul lui Vladimir Voronin ori la reședința acestuia de la Condrița, cum se făcea în anii când Partidul Comunist avea plăcinta…În fine, războiul a ieșit, din fericire, și de sub masca ”dialogului despre principii și valori” purtat după termopanele de la Nobil Club acu niște luni în urmă.

E în public, în spațiul mediatic, în piață, dacă vreți.

Ceea ce nu poate să fie decât bine și foarte bine. Pentru că spațiul public înseamnă (multă) transparență. Reguli clare și comune de joc: probe legale, declarații, martori, interviuri, mărturisiri. Modele standard de procedură: procese, polemici, dezvăluiri. Toate în lumina reflectoarelor, în studiourile televiziunilor și radiourilor, pe paginile ziarelor sau blogurilor. Adică la vedere.

Ambii actori (un termen cât se poate de potrivit) iau publicul drept martor al conflictului lor. Tot publicul este chemat să judece dreptatea fiecăruia. Cine altul decât publicul era destinatarul unor mesaje precum: păpușarul, șeful contrabandei cu țigări, krâșa de la Metalfieros și restul? Publicul (prin mass-media și ONG) constituie și insituția cu care primul ministru se consultă. Pe care al doilea o seduce prin mass-media ce o are. Ar fi poate primul caz când publicul cu toate instanțele lui – mass-media, societatea civilă, puterea de vot – ar avea putere de decizie și ar fi vizat în mod direct.

La limită am putea specula că electoratul și opinia lui publică ar avea doar de câștigat din acest război retoric. Pentru că s-ar întări mai mult ca oricând. Pentru că ar aduna importanță. Pentru că ar putea deveni exact arbitrul puternic și controlorul spațiului politic. De care avem nevoie. Cearta dintre Plahotniuc și Filat ar putea face mai mult bine societății civile decât sutele de granturi ale donatorilor internaționali…

Eu nu m-aș plângepoliticienii se ceartă. Eu tot mă cert uneori cu prietenii. Cu soția. Am și divorțat chiar. Și nu e tragedie. M-aș plânge dacă aceste certuri ar avea loc în beciuri neștiute. Ori în bordeie la margine de codru. Sau în cluburi luxoase. Atâta timp cât certurile-s în public eu îs ok. Chiar foarte ok.

 

 

8 thoughts on “Voda Filat, Voda Plahotniuc si prostimea”

 1. Pentru mine problema e nu atât în aceea că se ceartă în public ci în aceea că o fac de ochii lumii. Toată pălăvrăgreala asta, oricât de democratică ar fi, nu conţine nici un adaos de informaţie care ar “abilita” publicul să ceară socoteală politicienilor. Şi-au pus unul altuia etichete şi “pa matrioşcam”. Nicio dezvăluire importantă pentru public bnu a fost făcută. S-au mai eliberat aburii şi treburile întunecate pot continua să fiarbă până la următoarea dezvăluire de acelaşi soi. E pur şi simplu ilar să ceteşti, de-o pildă: “Amintim că anterior, prim-ministrul, Vlad Filat, a spus că Plahotniuc este ”păpușarul” … La rândul său, prim-vicepreședintele Parlamentului a spus că ar trebui să-l numeacsă pe Filat ”regele contabandiștilor””.

  Reply
 2. foarte bine punctat, Vitalie! eu nu-i pot intelege pe cei care indeamna sa ascunda totul sub covor! cica “intelegeti-va intre voi si nu scoateti gunoiul din casa”… problema e ca casa asta se numeste Republica Moldova si ar fi bine sa fie lumina in toate camerele/colturile ei…

  Reply
 3. Buna, Vitalie. Gîndeşti bine, scrii bine, creşti. Îmi pare rău de un singur lucru. Că ai divorţat. S-a întîmplat să vă cunosc pe amîndoi şi m-am bucurat pentru tine că ai reuşit să treci peste nişte idei-tip alegîndu-ţi omului de alături. N-a fost să fie şi chiar îmi pare rău. Iartă-mă pentru încălcarea spaţiului intim şi succes în toate.

  Reply
 4. Nu cu automatul Kalashnikov în pădurile de la Orhei, ci in centrul Chisinaului in oficiul Franzeluta.

  Zici, e normal? Esti pervers omule.

  Reply
 5. Nici pe mine nu mă deranjează că se ceartă public… mă deranjează că se ceartă doar pentru împărtirea sferelor de influienţă. Şi mă mai deranjează că se vede doar cearta, nu şi realizarea reformelor promise. Deja ar fi timpul să apară şi rezultate pozitive şi semnale că ţara se mişcă înainte. Sunt doi ani de când doar se ceartă pentru împărţirea funcţiilor, iar reformele întârzie să apară.

  Reply
 6. Nu prea sunt deacord cu cele spuse mai sus pentru ca nu prea vad acele “probe legale, declarații, martori, interviuri, mărturisiri…procese, polemici, dezvăluiri”. Totul este din contra o mascarada publica in care Filat in rolul de inchizitor cauta vrajitoarele spre a fi arse pe rug. “Probe legale”??? A fost castigat vreun proces pana acum. Au fost prezentate ceva acte, documente, inregistrari audio? Nu prea am auzit…

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.