cultura si economie

Cu Alexandru Culiuc discutăm despre relevanța factorilor culturali în cadrul  tranzacțiilor economice…

Părerea mea: capitalismul nu este același peste tot ci se adaptează la contextul local. Logica profitului e mediată de multe lucruri – factori culturale ce țin de contexte sociale particulare.

Părerea lui Alexandru: invocarea „culturii” pentru explicarea unei probleme economice nu este altceva decât recunoașterea propriei incapacități de a identifica stimulenții care urmează să fie manipulați pentru a soluționa problema. De aceea vă rog, mai lăsați-mă cu cultura voastră! Mai bine mergeți și identificați stimulenții!

Mai multe acolo…Puteți comenta și aici.

 

4 thoughts on “cultura si economie”

 1. Sandu îşi discalifică tot discursul:

  “În principiu, cultura poate reprezenta un asemenea stimulent – posibil un american lucrează mai bine deoarece derivă o mai mare utilitate din faptul că ști e că-și face bine lucru deoarece părinții l-au îndoctrinat de mic copil că „munca are valoare intrinsecă.”

  Cam emotiv.

  Reply
 2. Nu e necesar. 🙂 Ion, invers, eu calific discursul meu! Let me put it differently — cultura influențează comportamentul. Uneori în feluri suboptime (comportamentul vânzătoarei de caiete). Unii fac concluzia greșită — „până nu schimbăm cultura, nimic nu se schimbă”. Concluzia corectă (I think) — „identificăm stimulenții respectivi și-i manipulăm pentru a schimba comportamentul”.

  Reply
  • Ai dreptate, Alex. Te tachinam. Vitalie găseşte o explicaţie culturală, tu plasezi cultura într-un şir mai larg de stimulenţi. Ambele perspective sunt valabile. A ta poate ajuta businessul, a lui Vitalie ajută masele. Un fel de terapie de grup. “Aşa-s moldovenii”.

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.