razboi total cu moarte inclusa in pachet. Domodedovo si altele

Un kamikaze a explodat la aeroportul din Domodedovo. Între 25 și 35 de cadavre au ”împlinit” misiunea teroristului.

Mă gândesc la câteva lucruri:

 • Cum ne putem feri/păzi de această violență distribuită la nimereală? Ce se poate face atunci când liniile dușman-prieten, război-pace, front-spațiu în spatele frontului, militar-civil sunt blurate, fluide, șterse așa încât orice situație poate deveni luptă, orice individ dușman și orice proces social (călătorie, nuntă, odihnă) se transformă lesne în front și câmp de bătălie?
 • Suntem gata să ne împăcăm cu ideea că trăim într-o lume a războiului total, în care, alături de milioanele de roluri ce le avem: tată, facebook-ist, șofer, profesor, mulgător, bucătar, s-au mai adăugat și cele ale potențialei victime, în orice moment și în orice timp? Putem liber desființa Armata Națională, cine dracu are nevoie de ea și de tancurile ei când se explodează în aeroport?
 • Explozii ca astea, dacă se repetă și dacă măsurile rămân aceleași, ne vor priva, într-un sfârșit de unicul lucru ce ne face animale sociale – spațiul public. Transformarea acestuia în amenințare, loc populat de posibile pericole ce trebuie pacificate adică securizate la infinit (bariere, megafoane, camere de supraveghere, soldați cu câini, scanere). Nu știu dacă teroriștii își vor atinge scopurile politice, dar o sanitizare a spațiilor publice prin sterilizarea lor și prin eliminarea lor ca locuri ale întâlnirilor spontane ale oamenilor, deja poate fi prezentată ca un rezultat intermediar… Înapoi, la grotă, pardon, în casă, pe cuptor, asta-i calea de evoluție a omenirii…Vom comunica on-line, vom cumpăra on-line, vom învăța on-line, vom fute on-line, vom trăi on-line, vom face politică on-line…
 • Mă gândesc și la absurditatea strigătoare la cer a gesturilor criminale ale unor taximetriști (eu aș da 10 ani de pușcărie unor asemenea tipi) ce deservesc aeroportul Domodedovo și care cer acum până la 20 mii ruble (600 dolari, adică de vreo 30 ori mai scump) călătorilor îngroziți ce vor pur și simplu să se întoarcă acasă după coșmarul ăsta sângeros…Sper să nu aud voci ale unor fundamentaliști ai pieței ”libere” ce mi-ar demonstra că, mă rog, prețul e legitim, pentru că așa-i cererea (multă-multă) și oferta (prea puțină) și prețul n-ar reflecta decât un fel de ”echilibru” temporar al pieței. Eu încă cred că piața trebuie abolită în situații excepționale ca astea!

15 thoughts on “razboi total cu moarte inclusa in pachet. Domodedovo si altele”

 1. e groaznic,au am trait-o pe viu la lubeanca,am trecut cu citeva minute inainte de explozie…cred ca rusia in debandada ce o stapineste, incepe destramarea-i inevitabila.nu cred ca vor depasi situatia…

  Reply
 2. Actul terorist este spectaculos. Foc, sînge, mulţime, morţi. Ambrozie pentru ştiri. De aici şi popularitatea lui printre consumatorii de frică.

  Şi iluzia că el e real, că ne pîndeşte pe toţi. Nici bombardamentele zilnice n-au furat britanicilor spaţiul public – omul e animal social, chiar dacă uneori se izolează cu o cortină de închipuiri.

  Reply
 3. despre taxiurile de 600$:
  Были в Домодедово. Сорвала с места отца, поехали на двух машинах. Приехали, видимо, слишком поздно, где–то в половине девятого (очень много времени потеряли в пробках) — в аэропорту никакой суеты, все достаточно спокойно. Зал прилета оцеплен, на входе — досмотр всех приезжающих (очень своевременно, ага). Никакой паники и толкучки. Видели чуваков, которые, как и мы, предлагали отвезти в Москву. Но, к нашему удивлению, желающих не было. Все говорили “Спасибо, но нас встречают” — “Точно? Мы бесплатно отвезем. Мы за этим приехали” — улыбаются: “Точно”.
  Мы потолкались, поспрашивали, но так и не нашли никого, кто захотел бы поехать. Единственное, напоили чаем из термоса какую–то женщину, она сидела и плакала, просто испугалась, хотя не была среди тех несчастных в зале прилета. Потом ее забрали — родственники, наверное.
  Поэтому можно сказать, что благое намерение закончилось ничем. Подъехали к тем людям, которые на трассе с чемоданами кучковались. Но и там нам все говорили, что их встречают.
  Кстати, много автобусов, которые народ собирают (много стоят пустыми — нет пассажиров). И экспресс бесплатно возит.
  Как бы то ни было, я не считаю, что съездили напрасно. По крайней мере, если бы нужна была помощь, мы были готовы.

  apoi de pe twitter:

  varlamov Ilya Varlamov
  По громкой связи людей приглашают на Аэроэкспресс, проезд бесплатный. Ценана официального такси Домодедово около 2500, можно свободно уехать

  varlamov Ilya Varlamov
  В аэропорту я не встретил ни одного таксиста кто везет по завышенным тарифам. Не распускайте слухи.

  P.S. Varlamov e un blogger destul de cunoscut: http://zyalt.livejournal.com/

  Reply
 4. Ion, Londra e orasul cu cele mai multe camere video – deci, intr-un fel, se ingusteaza spatiul public si se priveaza de niste drepturi, cum zice Vitalie. Ei acum incearca sa lupte cu asta, cu tot felu de privatiuni de astea (acuma lupta impotriva ID cardului obligatoriu). Is absolut de acord cu cultura de frica si cum o hranesc televiziunile (Moore “Bowling for Columbine” ilustreaza foarte bine cazul SUA).

  Discutia cu disparitia spatiilor publice e una mai larga (Vitalic, ti-am trimis un eseu de Marakova despre privatizarea spatiilor pub in Moscova; l-ai a citit?). Mai mult decit atacurile teroriste (care sunt totusi relativ rare), ce ingusteaza spatiile publice sau le transforma e comercializmu. Mall-ul comercial e locul preferat de tusuit/interactionat a multor americani (devine si-n Moldova un fenomen mai mare), mult mai mult decit un parc public. Spatiile publice sunt transformate in spatii private cu interese private si tot felul de Ipod/pad/whatever. Eu nu stiu daca-i rau ca mall-ul substituie acelas parc – ca, ma rog, atit timp ce interactioneaza, ce conteaza unde? dar transformarea asta e tare comoda corporatiilor mari – Starbucks peste tot (privet Auricai) – si asta nu-mi place.

  Reply
 5. @catalin, nu se destrama nimic. Rusia sta, inca. daca gasesc ca vinovatul e cineva din Caucaz, vor urma probabil pogromuri, retorica anti-cecena…
  @Ion, bombardamentele zilnice s eintamplau in alta epoca. pe vremea cand era clar cine-i inamicul, in linii generale nemtii,intruziunile acestuia erau previzibile, vestite prin sirene anti-aerine sau sunet de avioane ce se apropie, in ambele cazuri britanicii aveau posibilitatea sa fuga in adaposturi, stiind ca vine inamicul…dusmanul mai avea pe vremea aia uniforma, semne distinctive si alte conventii de astea…acum nu-i nici uniforma, nici epoleti, nici alte semne distinctive, nu-si anunta prezenta, nu-i clar care-i zona de razboi si care-i spatele frontului…iar asta starneste frica, ce se traduce in sporirea masurilor de securitate…in detrimentul unei libertati. va exista probabil intotdeauna un spatiu public. el va fi tot mai securizat, dar mai putin liber…deja in metro-ul din Washington voci din megafoane roaga calatorii sa raporteze rapid daca vad ceva/pe cineva suspect, se fac controale, camerele de supraveghere stau in fiecare colt, la aeroport iti e controlat fiecare lucru,haina, lenjerie, aparat…apoi mai este si privatizarea spatiilor publice de care vorbeste Cristian: la New York parcurile de pe Manhattan au ore de lucru, dupa expirarea carora sunt incuiate, asta pentru a evita popularea lor de catre cersetori, vagabonzi, oameni fara adapost si altii..dar asta-i alta poveste…din alta categorie.
  @Volodea, au fost cica si din unii si din altii. si din cei care au dus pe preturi mari, si din cei ce au transportat pe gratis…unora rusine vesnica, altora recunostinta eterna.
  p.s. s-ar putea sa nu fi fost decat avonuri chestia cu taximetristii, dar lucruri din astea s-au intamplat si cu ocazia altor atentate..la Lubeanka, bunaoara…asa incat, asteptam detalii. daca nu se adeveresc atunci imi retrag toate acuzatiile…
  @Cristian, uvajuha pentru comentariu.

  Reply
 6. postul este despre terorism… dar comentariile referitor la spatiul public mi-au adus aminte de 2 panouri:
  – Franta: “Padurea aceasta este un domeniu public”
  – Moldova: “Padurea aceasta este proprietatea Statului”
  Feel the difference…

  Reply
 7. probabil, nu prea cunosti realitatile interne a rusiei,e in prag de razboi civil,vectorul islamic si renastera rusiei sint chestii implacabile.la toate se mai adauga suma de teritorii si minusul de locuitori.tv-ul rus ne da o imagine pozitiva ,insa asta e valabila doar pentru citeva orase,in frunte cu moscova,in rest e un teritoriu devastat pina la culme,unde indeferenta si haosul a exploadat mai tare decat oricare camikaze.

  Reply
 8. Faza cu cu sexul ON-LINE mi-a placut. ea deja este o realitate. noi petrecem mai mult timp pe facebook decat facad sex. Karnoouh a atins si el aceasta tema in “Dusmanii nostri cei iubiti”, cu referire la externalitatile lumii virtuale: sex fara risc de a fi contaminat de SIDA/ de a suferi dintr-o relatie esuata, haiduc/asasin in jocuri electronice cu zero morti. Nu-mi aduc aduc aminte exact titlul, insa eseul din cartea cu pricina a fost un adevarat masaj pentru creierii mei.

  Pacat ca nu am gasit si restul cartilor sale, in special cea legata de modernitatea tarzie.

  Reply
 9. intotdeauna au existat 2 baricade omenesti:
  una – sustine libertatea; alta – care de obicei e asupritoare – sustine securizarea. Cel mai interesant e ca fiecare din parti lupta contra celeilalte, facand rotatii infinite intr-un cerc care in afara de toate mai cuprinde si cutia Pandorei. Pentru fiecare din parti, devine o obsesie aceasta lupta invizibila si neclara din interior. Cel care a vrut libertate si a atins-o, realizandu-si scopul, intelege ca la un moment dat n-o mai vrea, are nevoie de siguranta; celalalt – simte ca libertatea i-ar fi un vis… Uite asa se joaca o hora la arici… un fel de transmite mai departe… Mereu a existat si probabil va exista modelul de om gen Robin Hood sau “Razvan” (apropos… uite cat de bine a fost elucidat acest exemplu in opera “Razvan si Vidra” unde a fost si un luptator pentru libertate si dreptate (haiduc) si inalt demnitar), precum mereu vor exista si oameni gen Lapusneanu, care cu orice pret, vor pleda pentru propria siguranta.

  Cu toate astea, nu-i clar, oricum, care-i scopul camicazelor… fiindca cineva se jura ca Allah a inceput razboi cu necredinciosii, si platesk unor nevoiasi ale aceleiasi religii, ca sa arate lumii in mana cui zace o forta de nestramuit. In skimbul mortii e promisa libertatea vesnica si viata fara de pakate si lipsuri… In alte cazuri, asa cum ati mentionat mai sus – constrangerea oamenilor si a spatiilor publice; si nu in ultime cazuri… cand cineva ajunge in mocirla pana peste cap… si considera ca doar cu moartea sa si a altora, va atrage atentia lumii, ca mai exista si nevoiasi in aceasta lume, care au nevoie de strictul necesar pentru viata cel putin…

  Omul… enigma tuturor veacurilor

  Reply
 10. @Vitalie, mersi pentru contrapunerea celor 2 fraze…zice multe…imi amintesc asa un placat despre padure ca proprietate a statului chiar inainte de a intra in Orhei. ar trebui sa o fotografiez…s-ar putea sa prinda bine la ceva.
  @catalin, asteptam, traim, vedem. istoria va arata.
  @Ion, la vara vreau sa merg la Bucuresti. cartile lui karnooh stau in lista mea de achizitii…

  Reply
 11. @Vitalic, daca mai tii minte, si daca nu ma-nseala amintirile, ceva de acest gen, aparuse sub forma de film in 2002,sau 2003 – Equillibrium… Am citit acest coraport al lui Papasha Muller, shi mi-am amintit si de vizionarea ascestuia, unde tot a fost o incercare de a patrunde in ce-i sacru pentru om si securitatea de grup

  Reply
 12. @Vadim, ai dreptate cand zici ca conflictul dintre securitate si libertate e unul foarte vechi…dar n-o cred neaparat eterna si nici macar nu cred ca suntem condamnati s-o purtam sub specie aeternitas…ceva imi sopteste ca actualele masuri contra spatiului public (vezi ce zice Cristian, de exemplu) nu se incadreaza doar in aceasta logica a libertatii contra securitatii sau viceversa ci sunt directionate chiar impotriva socialitatii umane – tintele teroristilor si instrumentele lor au devenit lucrurile elementare si normale pe care le facem in mod cotidian – calatorii, adunari, cumparaturi; in mod similar atacul economic asupra spatiului public vizeaza epurarea solidaritatilor sociale si privatizari ale spatiului.
  scopul teroristilor sinucigasi e de obicei publicitatea, pentru o idee, pentru o cauza, pentru o organizatie…o explozie cu multi morti inseamna prime-time pe gratis, comentarii si emotii…e un cerc vicios: algerienii foloseau asemenea tactici inca in anii 50 contra administratiei coloniale franceze. Francezii au cedat atunci la captul unui lung razboi…cu cine lupta Al Quaeda in 2001?
  p.s. mersi de recomandarea cinematografica…nu-mi amintesc de film, trebuie sa-l gasesc. si pentru ca-mi place sa intorc darul cu alt dar, cauta “The Four Lions” (2010)…exact despre teroristi cu bombe…mai are insa o virtute: e acid si hilar.

  Reply
 13. Uite ca deja se cauta shi vinovatsii:

  http://unimedia.md/?mod=news&id=29049 Comentariile la acest capitol sunt proaste rau de tot… Insa nu se duk departe nici replicele asha-pretinshilor moldoveni de etnie rusa in urma aparitsiei acestei shtiri:

  http://terra.md/ru/news/moldova/aplodiruet_darasty/default.aspx

  Intr-un final… totu-i bine shi frumos… daca se reusheshte a se dezmintsi situatsia:

  http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/Despre_rusofobie_0_416958526.html

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.