bookshop

Cumpărat:

– o gramatică arabă cu tot cu promisiunea că mă apuc în sfârșit de limba asta… ori de chineză. E timpul să ies din europo-egoism. Plan: până-n vară să pricep aproximativ măcar una din ele.

– ‘Zen and the art of motorcycle maintenance‘ de Robert M. Pirsig – o carte ce mi-am cumpărat-o de vreo 6 ori până acum în vreo 3 limbi și am dăruit-o tuturor oamenilor dragi… (doar Micul Prinț l-am cumpărat/dăruit de mai multe ori)…cred că am o fixație pe cartea lui Pirsig…cu ocazia asta mi-am zis că o recitesc în vacanță. Și mă apuc, în timpul liber, s-o traduc…Postez pe blog…

– ”Finnegans Wake” de James Joyce… Clasicii trebuie agonisiți. Că-s ieftini și buni. Pe Joyce am plătit 2 dolari. Pirsig mi-a luat 1.5 dolari.

– ”Past Imperfect: French Intellectuals, 1944-1956” de Tony Judt. Acu ceva vreme Michel Winock îmi trezea un interes pentru istoria vieții intelectuale franceze: pasiunea pentru marxism, maoism, existențialism, alte -isme, apoi luptele contra -ismelor, mai 68, Gide, Sartre, Camus, Aron și alții. Jean Sevilla a pus apoi toate tunurile dreptei pe un fel de pasiune a intelectualilor francezi pentru stânga, numind-o ”terorism intelectual”. Sper că Judt mă lămurește ce-i cu anii cruciali 1944-1956, perioada când se încheagă discursurile stângiste, unii se trezesc (Camus), alții ațipesc și mai tare (Sartre). E și epoca rupturilor marilor prietenii (Sartre și Aron și Camus).

– Walter Benjamin “Illuminations” – o am și în română, acum în engleză… o caut în germană.

– Pierre Bourdieu “Distinction”. Citit pe sărite, niște ani în urmă. Reținut detalierile structurilor de clasă în…farfuria de supă sau pe durata prânzului. Mai am în cap și niște formule magice: habitus, distincție, capital cultural dar ele atârnă acolo cam fără rădăcini…Vreme e pentru o lectură temeinică.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.