2. linii.

Obsesii umane pentru figuri drepte și linii fixe…Dedesubt, la sol, natura a înșirat, în ciorchine iregulare traiectorii undulare, altele în valuri așezate ghebos unul peste altul, fractali de văi și dealuri ce se reproduc, de o constanță izbitoare, pe întreg teritoriul solului, fără vreo legătură cu solul sau relieful… Ramuri bogate, de dealuri, străbat corpul peisajului precum capilarele îl străbat pe cel uman…

Prin contrast, destul de vizibil, omul nu face decât linii drepte. Magistralele auto sau liniile de cale ferată. Adică linii. Apoi dreptunghiuri. Pătrate. Exemplu: case, mahalale, grupuri de străzi. Uneori figuri mai complicate, dar fixe. Cercul, cum ar fi. În zonele unde se practică agricultură intensivă. Drumurile se încăpățânează să fie drepte. Peste tot. Așa-i omul. El nu vrea să anticipeze, ci să știe și să controleze.

4 thoughts on “2. linii.”

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Romanesco_cauliflower

    Vitalic, este o leguma de care vindem la piata, se numeste “Varza Conopida Romanesco”. In forma ei, sunt 3 formule/algoritme matematice. Asa ca, vezi, face si natura matematica 🙂

    Referitor la strazi, in America da, sunt foarte drepte, ridicol de drepte dar si usor de navigat. Spania, Italia, Franta (mai mult sudul) sunt o alta istorie – chiar cu harta te poti pierde usor in Roma sau Sevilla.

    Reply
  2. in america/pentru cristian ciobanu/orasele au atins parocsismul practicului,maxima descurcare pentru cei ce se afla pe strazile acestor orase.orasele de tip vechi pornesc de la cetati care in expresia geniala a aparatorilor trebuiau sa fie rotunde,adica in caz de atac sa se parcurga aceasi distanta de la centrul urbei unde era concentrata forta militara.in cele mai multe cazuri orasele de acest tip doar au continuat sa-si creasca raza ,adica sau extins ca cercumferinta,e cazul romei,bucurestiului,si a moscovei.de aia toate aceste orase au asa numitele centuri.orasele noi nu le au.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.