activisme sexuale

Minorităţile sexuale vor organiza la Chişinău un marş sub genericul „Toţi diferiţi – toţi egali”, primul care are şansa de a izbuti: anii trecuţi primăria le-a refuzat o autorizaţie; acum, noua Lege privind întrunirile îi scuteşte de obligaţia de a-şi cere voie, cu condiţia de a fi cuminţi…

Cum era de aşteptat, marşul gay-ilor şi lesbienelor a stârnit reacţii controversate. Unele din ele chiar curioase:

– „Gender Doc“, organizaţia umbrelă a minorităţilor sexuale din Moldova se îngrijeşte, conform statutului, de gay, lesbiene, bisexuali şi transsexuali. Restul minorităţilor sexuale: onaniştii, zoofilii, voyeriştii, exhibiţioniştii, etc nu sunt reprezentaţi, cum ar veni, şi printre discriminaţi există ierarhie şi segregaţie – o elită, pe de o parte, şi nişte minorităţi în cadrul minorităţilor (un fel de dublu discriminaţi) pe de altă parte.

– în mod public, doar (deocamdată) 3 organizaţii şi-au manifestat în mod public dezaprobarea. Prima şi cea mai gălăgioasă este… Federaţia Naţională de Taekwondo. Reprezentantul acestei organizaţii (există vreo 3 federaţii taekwondo în Moldova: versiunea ITF, apoi versiunea WTF, apoi, fără versiune câteva), Sergiu Filat a calificat activităţile „Gender Doc” ca fiind „obraznice”. Citez: „Nu vrem să manifestăm nici un fel de agresivitate faţă de aceste persoane, dar vrem să ieşim să sensibilizăm societatea noastră şi să transmitem un mesaj pe care-l transmite de fapt Sfânta Scriptură.” (sursa)

Boon, eu n-aş vrea să fiu sensibilizat de un taekwoindo-ist, indiferent de intenţiile paşnice afişate sau de scopurile umaniste declarate. Chiar e terifiant.

…Îmi imaginez o Alianţă pentru Sensibilizarea Societăţii Civile compusă din: Federaţiile de Taekwondo, karate, judo, box, lupte greco-romane, sambo, kung-fu, tae bo, şi, pentru „greutate”, Federaţia Halterelor, a Aruncătorilor cu Suliţa şi Ciocanul… cu asemenea sensibilizatori, am deveni, probabil, cea mai sensibilă societate civilă din zonă, dacă nu chiar din lume (la capitolul sensibilitate am avea drept concurent doar Coreea de Nord – acolo însă sensibilizatorii sunt militari, la noi vor fi civili şi cu scriptura în mână… Sfinte Sisoe!).

Altfel, sportivii (dacă sunt sportivi) ar trebui să-şi vadă de treabă. Nu prea i-am văzut că umblă cu sensibilizatul la protestele împotriva încălcării drepturilor omului, nici n-au impresionat prin prezenţă la mitingurile politice, mediatice sau de alt gen. Mă rog, mănâncă şi ei o pâine. Dar s-o mănânce la Beijing şi la Campionatele Mondiale de Specialitate, nu în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

– altă organizaţie civilă „ofensată” de gay şi lesbiene este… ONG „Engleza pentru o viaţă nouă”. Aici eu, francofonul, chiar n-am replică. Cum dracul cei de la Ministerul Justiţiei şi Centrul de terminologie înregistrează asemenea inepţii?

– în fine, ultima pe lista obidiţilor este Fundaţia pentru caritate şi binefacere a persoanelor cu handicap din R. Moldova. Ăştia vin dintr-un coşmar: “Relaţiile homosexualilor sunt un păcat care afecteaza gândirea umană, iar promovarea publică a homosexualităţii reprezintă un pericol pentru mentalitatea societăţii.”

– o opinie interesantă, definitorie pentru percepţia “minorităţilor sexuale” în Moldova este cea a unui tânăr, la Euro TV: “Împotriva lesbianelor n-am nimic (probabil că ar vrea să şi-o tragă cu două – trei V.S.), dar în faţa gay-ilor … le-aş da bătaie.”

P.S. pe blogul “Moldova Creştină“, întreţinut de Federaţia Naţională de Taekwondo cu pricina, Google Adsense a făcut o glumă cu ei, sau poate un test de sinceritate: sus, în header, alături de postul Imoralii de la Gender-Doc-M vor sfida societatea şi familia anul acesta ca nici odată anterior stă un link Femei Frumoase, care duce spre nişte site-uri drăguţe de genul, Mature Amateur Asian Women şi altele de acest gen. adică – creştinismul e bun, da nu se vinde, în schimb, pe internet, se câştigă cel mai bine din sex şi sexualitate. Nu cumva protestul organizaţiilor în cauză are un substrat economic: să mărească Pagerank-ul site-ului, prin asocierea lui (în cadrul motoarelor de căutare) cu sex, gay, lesbian?

16 thoughts on “activisme sexuale”

 1. Am sesizat si eu atitudinea tipului prezent in reportajul de la EU-tv. Cred ca acest punct de vedere este relevant pentru societatile post-sovietice. Am ras copios la apelul de solidaritate adresat diverselor federatii sportive din domeniul luptelor.

  Reply
 2. indraznesc sa fac o presupunere: barbatilor le plac lesbienele, femeile plac gay-ii, deci nu sunt probleme cu toleranta si discriminarea sexuala in tara Moldovei. exista doar un cadraj nereusit al sexualitatii…
  🙂

  Reply
 3. Sfantul Sisoe († 429) este un calugar din Pustia Egipteana, viata si faptele lui sunt descrise in patericul Egiptean… vezi la:
  http://www.calendar-ortodox.ro/luna/iulie/iulie06-sisoe.htm

  sau

  http://www.sfaturiortodoxe.net/pateric/slovas.htm

  se sarbatoreste la 6 iulie, o zi f. speciale p. mine 🙂

  eu l-am folosit intr-un sens ironic, care vine dintr-un roman postum, neterminat, al lui G. Toparceanu:
  http://www.princepsedit.ro/catalogcarte_carteapesuportdehartie_copilariatuturor.htm

  de fapt, expresia “Sfinte Sisoe!” a insemnat, in postul meu, ceva de genul – Doamne Sfinte, ce lume nebuna e asta!

  Reply
 4. cica marsul gay-ilor a fost oprit inainte de a incepe.
  nu primaria, ci: “skinheazii, legionarii, Noua Dreaptă în bocanci şi naţional-bolşevicii cu feţele acoperite.”
  astia au dreptul sa protesteze, si sunt morali, cum ar veni, desi isi baga piciorul in ea de democratie. bietii gay insa sunt marii dusmani ai statalitatii moldave…

  Reply
 5. Apropo de Sfantul Sisoe, in Romania n toate filemel unde aparea expresia “holy shit” sau Jesus Christ – la subtitre era scris “Sfinte Sisoe”. Eu asa am auzit de el. 🙂

  Reply
 6. Vitalie, ati postat: “cica marsul gay-ilor a fost oprit inainte de a incepe.nu primaria, ci: “skinheazii, legionarii, Noua Dreaptă în bocanci şi naţional-bolşevicii cu feţele acoperite.” astia au dreptul sa protesteze, si sunt morali, cum ar veni, desi isi baga piciorul in ea de democratie. bietii gay insa sunt marii dusmani ai statalitatii moldave…”:
  ProTV a pus pe post, si pe site, ceva mai tirziu, un subiect din care lipsesc atit skinheazii, cit si national-bolsevici. Iar baba crestin-isterica cu greu o pot califica drept Noua Dreapta. Nu aveti impresia ca judecati lucrurile preconceput? Daca da, ar trebui sa va puna pe ginduri faptul.

  Reply
 7. Nu credeam ca va trebui sa-mi explic mesajul. Ei bine, ideile preconcepute nu fac fata unui blogger, pentru asa ceva exista jurnalistii.

  Reply
 8. pe langa ca nu impartasesc ideea unei dihotomii blogger vs jurnalist, pentru ca cred ca e mai important ce se vorbeste, decat cine vorbeste, mai zic ca protestul antigay la chisinau a fost o adunatura de ciudatenii, unele din ele autorizate, altele disimulate.
  o ciudatenie ar fi adunatura de elemente anti-democrate investite cu functia de a apara democratia (skinheazii – prezenta confirmata de martori oculari, nu de Protv, apoi o federatie de lupte care-si utilizeaza numele, prestigiul si mai ales, stereotipurile ce o insotesc pentru a intimida o parte dinc etateni sa-si exprime opiniile)..
  o alta ciudatenie ar fi motivul invocat de primarul liberal pentru a interzicea protestul unui grup de cetateni…motivul ca ar putea instiga la violenta este mai mult decat trivial si suna a bataie de joc – s-ar putea ca asemenea scenarii, cu federatii de lupte martiale care intimideaza, sa fie folosit si in alegeri sau aiurea…
  si lista ciudateniilor e foarte lunga…sa zicem de ce un brega, care scoate o pancarta este arestat si coindamnat in timp ce grupe de cetateni turbati si turmentati baga spaima in centrul chisinaului, si politia sta cu mainile in san?

  Reply
 9. parca era un autobuz mai special pe acolo. despre bloggeri vs jurnalisti: pe linga cine vorbeste si ce vorbeste ma mai intereseaza cum vorbeste si pentru ce. daca vrei, chiar pentru cit. jurnalistii, si nu doar cei de la noi, sint, spre deosebire de bloggeri, doar aparent independenti. cit tine de explozia interesului pentru minoritatile sexuale, pare a fi inca o momeala opiniei publice, sa-si roada osul mai intr-o parte de problemele esentiale.

  Reply
 10. pamifilie, explozia interesului public fata de minoritatile sexuale, tine, cel putin in cazul meu, de niste criterii formale…
  ma intereseaza de ce politia a stat pe tusa…si a lasat protestatarii sa se rafuiasca “intre 4 ochi”… chestia asta ma priveste atat ca platitor de impozite, cat si ca cetatean (politia e o institutie care are anumite functii, daca nu-si indeplineste functiile alea de garant si pazitor al ordinii publice, atunci e o problema, iar daca o face selectiv atunci problema e si mai mare)…
  ma intereseaza de ce unor cetateni moldoveni, care nu sfideaza legea, li se interzice sa protesteze si sunt opriti atat de elemente anti-democratice, cat si de autoritatile locale, care ar trebui sa fie garantul acelor cetateni (iti amintesc ca votul e universal, fara discriminare de sex si orientare sexuala)…

  Reply
 11. I couldn’t understand some parts of this article activisme sexuale, but I guess I just need to check some more resources regarding this, because it sounds interesting.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.