Războiul e război, dar profitul trebuie să vină conform graficului…

Războiul e război, dar profitul trebuie să vină conform graficului…
În Ucraina au loc lupte cu tancuri, avioane, drone și tot tacîmul… Oamenii își iau familiile, economiile pe care le mai au (dacă le au) și fug în toate părțile. În Moldova, de exemplu.
Unde îi așteaptă băncile moldovenești care nu pot lăsa așa o oportunitate frumoasă de a face bani pe seama altora să treacă pe alături. Și ce grup de oameni de jefuit mai potrivit decît familiile ucrainene care vin cu hrivne și trebuie să le schimbe pentru a-și asigura hrană și locuință?
De aia băncile moldovenești, inclusiv din alea ”respectabile”, cu capital străin (la VictoriaBank acționar e Banca Transilvania și BERD), cumpără hrivne la un curs care variază de la 3 la 50 de ori mai jos față de cel oficial stabilit de Banca Națională…
Asta e jaf.
Jaful acesta e ilegal și se întîmplă chiar sub ochii CNPF și BNM, cele mai independente și mai autonome instituții. Jaful acesta se întîmplă în plină stare de urgență, cînd statul și societatea fac supraeforturi să organizeze adăpost, hrană, haine și chestii de primă necesitate pentru refugiații ucraineni…
Băncile demult au devenit stat în stat și poate mai important decît întreg statul…Și societatea…

Legat de alt jaf pe contul refugiaților – explozia prețurilor la chirie – parlamentul trebuia demult sa introduca mecanisme de control a arendei/chiriei. Asta era necesar inainte, pe timp “de pace”, pentru cetatenii moldoveni. Asta e cu atit mai important acum, cu valul de refugiati ai razboiului.
Locuintele sint un bun prea necesar pentru a fi lasate pe seama pietei si a speculantilor…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.