Ce este #occupyguguta

Vitalie Sprînceană

Deocamdată, încă nimic prea clar și prea concret. Dar poate deveni orice.
Pentru moment e încă un proces, fără multe finalități specifice, însă e deja suficient. Și important. Procesul, în acest caz, este la fel de important precum rezultatele. Sau poate chiar mai important (ar fi poate pentru prima oară cînd procesul e mai important decît finalitățile concrete ale acestuia).
Întrucît sînt doar unul dintre zecii de participanți și participante, guguțieni și guguțiene (ori guguți, cum a zis altcineva) – nu pot vorbi decît în numele meu (și partea faină la #occupyguguta e că fiecare vorbește exclusiv în numele său personal, fără instituții, titluri și regalii).
Ceea ce urmează, deci, e viziunea mea personală asupra ce este #occupyguguta, ce ar putea deveni, ce putem construi acolo, rostul etc.


Deci, ce este #occupyguguta?
Întîi de toate un spațiu fizic – scuarul din fața Cafenelei Guguță, locul în care oligarhul (care tocmai a anulat alegerile) și acoliții săi (tocmai a vîndut spațiul unui apropiat, Ceslav Ciuhrii) vrea să construiască un hotel/business centru de vreo -sprezece etaje în Grădina Publică. În jurul acestui spațiu o comunitate de activiști locali de diverse etnii și orientări duc deja de vreo patru ani bătălii prin instanțe, în media, în diverse cercuri și grupuri. În felul acesta #occupyguguta se conectează la o istorie locală de lupte și proteste veche de cîțiva ani. De asemenea, în contextul în care Finpar/Regata și-au anunțat intenția de a continua proiectul cu construcția, #occupyguguta ar putea deveni o platformă pentru viitoarele bătălii pentru Guguță și Grădina Publică și alte spații publice din oraș.
Apoi e o idee – a unui spațiu politic și civic alternativ, în care ne propunem să învățăm să mediem viziuni politice diferite, să organizăm dialoguri între grupuri care nu se văd și nu discută nicăieri, să propunem idei și utopii, proiecte de oraș și țară, să formulăm critici și să avansăm alternative. Un spațiu din care nu sînt în această țară. Un spațiu care ne lipsește.
#occupyguguta e și o universitate politică  în aer liber, un spațiu educațional liber în care ne învățăm reciproc să facem pliante, să alcătuim lozinci, să ne ascultăm reciproc, să gîndim împreună, să inventăm tactici și strategii, să vorbim în public, să scriem și să distribuim ce scriem, să filmăm, să discutăm, să cădem de acord ori să ne certăm pe idei. Un fel de laborator experimental în care testăm diverse idei, co-planificăm scenarii (pe care nu le implementăm neapărat dar asta e și frumusețea #occupyguguta – putem crea și inventa liber), citim cărți (pe viitor urmează să amenajăm și o bibliotecă politico-civică), scriem texte, proiectăm și discutăm filme, lucrăm (da, scriem de acolo), învățăm lucruri noi (urmează în viitor să organizăm diverse ateliere practice dar și lecții)…Adică, deopotrivă bibliotecă, cinematograf, spațiu de lucru, spațiu de întîlniri.


Apoi #occupyguguta mai e și un spațiu politic în care se constituie și se intersectează diverse agende: civice, politice, electorale, economice etc. Locul în care se revendică anularea anulării rezultatului alegerilor locale din Chișinău, locul în care se protestează împotriva acaparării spațiilor publice de către mafiile imobiliare, dar și locul în care se fac revendicări pentru înălțarea unui busturi pentru femei pe Aleea Clasicilor și pentru implementarea reală a egalității de gen în Moldova. Un spațiu politic care e deopotrivă anarhist, socialist, libertarian, liberal etc. Și care, în toate privințele – mai ales în cadrul adunărilor generale – e mai deschis, mai respectuos, mai tolerant și mai sigur decît parlamentul Republicii Moldova…ori decît Guvernul sau Consiliul Municipal Chișinău. Și precis mai deschis și mai democratic decît adunările Partidului Democrat.
#occupyguguta e și un spațiu cultural alternativ, unul în opoziție radicală cu alte spații culturale locale (și cu cultura oficială). Un spațiu în care creația se face fără bani și bilete de intrare, în care intrarea la film nu costă nimic, în care organizăm jocuri intelectuale, privim fotbal, discutăm cărți – toate de dragul socializării, nu pentru profit… În acel spațiu ar putea încape și un teatru, și recitaluri de poezie, și concerte de tot soiul, și dansuri, și teatru politic și …orice altceva.
Și nu în ultimul rînd, #occupyguguta e o invitație deschisă pentru utilizarea spațiului, dezvoltarea creativității și imaginarului politic și a repertoriului de proteste, o oportunitate de educație politică…


2 Responses to “Ce este #occupyguguta”

 • Ce este #occupyguguta – PLATZFORMA Says:

  […] postarea a apărut inițial pe blogul personal.  […]

 • metrotklq Says:

  Здравствуйте!

  Оформим на частных лиц и сотрудников организаций карточки metro в сеть немецких гипермаркетов МЕТРО КЕШ ЭНД КЕРРИ.

  http://купить-карту-метро.рф

  Официально по договору оформим на частных лиц и сотрудников организаций пропуска в метро в сеть супермаркетов «METRO Cash & Carry»: карта метро с вашей фотографией (делается в самом магазине в вашем присутствии), с номером, штрих – кодом, магнитной полосой, названием организации, от которой вы будете нами зарегистрированы.

  Вы можете проводить с собой двух человек.

  Карты metro оформляются: на граждан Российской Федерации и иностранных граждан.

  Оформление делается без предварительной оплаты, то есть вначале мы регистрируем и оформляем вас, вы получаете карточки metro, потом оплачиваете.

  Оплата производится в течение одного рабочего дня после оформления, немецкие магазины «МЕТРО Кэш энд Керри» работают 24 часа в сутки.

  Для оказания этой услуги мы находим фирмы, у которых есть свободные места в этих немецких магазинах , и заключаем с ними соответствующие юридические договора, по которым учреждения обязуются предоставить вам право пользоваться их местами в этих немецких гипермаркетах.

  Оформление и регистрация производятся во всех немецких магазинах МETRO Cash & Cаrry.

  Получив карты метро в одном из супермаркетов Metro CASH and CARRY вы можете ею пользоваться в любых других магазинах этой сети торговых центров «METRO Cash & Carry» в Российской Федерации и за границей.

  ПОЖАЛУЙСТА, НЕ ОТВЕЧАЙТЕ НА ЭТО ПИСЬМО, ДЛЯ ЗАКАЗА КАРТ-КЛИЕНТА ИСПОЛЬЗУЙТЕ контакт-форму с сайта купить-карту-метро.рф

  ВАШ ЗАКАЗ БУДЕТ ПРИНЯТ И ОБРАБОТАН В ТЕЧЕНИЕ РАБОЧЕГО ДНЯ.

  ИСПОЛНЕНИЕ ЗАКАЗА 2-3 РАБОЧИХ ДНЯ.

  ПОЛУЧЕНИЕ В 50 ГОРОДАХ И РЕГИОНАХ РОССИИ:
  Адыгея, Arkhangelsk, Astrakhan, Barnayl, Bryansk, Белгород, Vladimir, Волгоград, Voljskii, Vologda, Voronej, Voronejskaja oblast, Екатеринбург, Ivanovo, Izhevsk, Irkytsk, Казань, Kaliningrad, Калуга, Kemerovo, Киров, Копейск, Краснодар, Красноярск, Kyrsk, Липецк, Magnitogorsk, Moscow, In city the Moscow region, Набережные Челны, Нижний Новгород, Нижний Тагил, Новокузнецк, Novorossiysk, Новосибирск, Омск, Оренбург, Орел, Penza, Perm, Pyatigorsk, Ростов-на-Дону, Рязань, Samara, Sankt-Peterbyrg, Саратов, Серпухов, Смоленск, Ставрополь, Sterlitamak, Сургут, Тверь, Togliatti, Томск, Tyla, Tjumen, Yljanovsk, Yfa, Cheboksaru, Chelyabinsk, Jaroslavl, Севастополь, Simferopol.

Leave a Reply

CommentLuv badge