gradina ta e gradina noastra…

În New Orleans, Louisiana, orașul udat până aproape de inexistență de uraganul Catrina în 2005, autoritățile locale au decis că trailerele în care locuiau unii cetățeni a căror case fuseseră inundate, tebuie evacuate cel târziu la 1 aprilie 2011. Cărate. Scoase din peisaj. Pentru c-ar fi urâte. În caz că nu se supun, locuitorii riscă amenzi de 500 dolari pe zi…Ceea ce-i imens de mult…Partea cea mai grozavă (și tristă, deci chiar strigătoare la cer) e că multe dintre trailerele cu pricina se află pe teritoriul proprietăților private ale locuitorilor cu pricina, ceea ce înseamnă că autoritățile locale impun reguli cu privire la administrarea domeniului privat al cetățenilor, permițând anumite activități și interzicând altele (dormitul în trailer în chiar propria ta grădină).

Despre argumentele estetice am scris mai devreme, cu ocazia unei polemici ce se referea la problematica cerșetorilor și cerșetoriei în Chișinău. Estetica cu pricina are clare origini de punct de vedere situat social (și politic)…Dar parte juridică, aia care impune reguli specifice pe zone considerate a fi în afara (în mod general) suveranității ei, s-ar chema abuz.

Uneori chiar îs de acord cu radicalii conservatori americani – prea mult stat, prea mult polițai, chiar și la nivel local. Adevărat că radicalii conservatori americani susțin cu ambele mâini inițiativa. Ceea ce zice multe despre ținuta lor morală: ba cu statul, ba împotriva lui.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.