rusofobii de meserie

O doamnă politician, care a descoperit recent valorile național-liberalismului (un oximoron politic), din care a reținut mai ales partea național-istă, mai dă din când în când pe facebook și blogul personal comunicate din ce face partidul de buzunar al dumneaei. Ba luare de atitudine contra unor politici rusești, ba comunicate de presă cu privire la caracterul antinațional și pro-rusesc al unor forțe politice locale, ba că adversitatea unor politicieni locali față de ideile unirii s-ar datora unor influenșe rusești etc. Ultima oară madam național-liberală și organizația de tineret a partidulețului au uimit lumea cu anunțul unui flash mob de protest în fața Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, cu o dublă motivație: protestul față de cea de-a doua ocupație a Moldovei (1944) și prima (1939). Una ca urmare a pactului Ribbentrop – Molotov, a doua ca urmare a luptelor Armatei Sovietice. Nimic interesant, până aici.

Mă pune dracul și-o întreb, cum i-am întrebat și pe alții ce făceau spume la gură că se duc să se dea de gardul Ambasadei Rusiei de răul aceluiași pact Ribbentrop – Molotov, zic: măi doamnă, pactul a avut doi semnatari iar consecințele lui juridice și politice au derivat anume din semnătura ambelor părți, Germania și Rusia. Așa încât, dacă-ți stă pactul cu pricina în ochi mergi și protestează și în fața Ambasadei Republicii Federale Germane, că au și ei o vină.

– Apu nu, zice madam. ”Am vrut să facem în fața Ambasadei germane, însă EI NU PERMIT (majuscule VS). Când tinerii noștri au fost și remis scrisoarea pt Angela Merkel, nu au permis să se rețină, nici să facă poze. De aceea tinerii au făcut acțiune în fața Ambasadei Ruse”.

– Păi, doamnă, e la mintea oricui, îi zic, valea spre Ambasada Germană și protestați față de limitarea libertății exprimare (a opiniei față de anumite evenimente trecute). Ori iubiți democrația doar atunci când dușmanul e Rusia?

…După care doamna trântește o replică revelatorie, un fel de auto-deconstrucție (in)voluntară pe care o visează psihanaliștii atunci când au pe cineva în fotoliul roșu:

– (de-i frig de plouă, de bate vântul VS/ID) principalul vinovat de situația din RM este Rusia, nu Germania.

Așa încât, orice s-ar întâmpla în țara aia, indiferent cine-ar fi responsabilul, tinerii național-liberali protestează în fața Ambasadei Rusiei (că-i unica ce permite lucrul ăsta)…

Nu mai zic că-i paradox nu de alta dar pute…

print screen-ul discuției 1, 2.

3 thoughts on “rusofobii de meserie”

  1. Este un banc vechi, de pe timpul URSS:Reacţia ucraineanului (Ukraina de vest, bineinteles) la expresia “Бей жидов-спасай Россию! ” – “Гарна идея – цель поганна!”
    Lasînd la o parte profilul psiho-emoţional al respectivei, deşi, poate nejustificat, şi concentrind atenţia asupra subiectului se poate observa că acest caz, de fapt, nu este decît o mostră elocventă a unui fenomen destul de răspîndit. Anume, speculaţia pe locuri sensibile. Nimic nou. Toţi aşa fac. Toată buba este în dibăcie. În cazul dat, dibăcia este absentă. Total!

    E o temă interesantă pentru reflecţia mai adîncă.

    Reply
  2. in toata disputa asta in jurul pactului Ribbentrop-Molotov eu nu inteleg o chestie: ocupatia sovietica a fost o consecinta a pactului respectiv sau un rezultat al celui de-al doilea Razboi mondial?
    si inca ceva, poate ar fi binevenite si niste proteste in fata ambasadei Romane… asa, sa le aducem aminte de lasitatea de care au dat dovada… si la ambasadele Frantei si UK pentru ca au permis dezlantuirea razboiului…

    Reply
  3. @Octav, madam PNL si alti de teapa ei profeseaza un fel de memorie selectiva in care lantul (a)logic se tine doar pe veriga anti-rusa…intregi perioade de istorie sunt erodate, altele – reinterpretate, altele omise sau tacute cu buna stiinta, asta ca sa iasa tabloul…ca n-avea sa divulge nici ea si nici alti falnici luptatori cu morile de vant ca ambasada germana i-a pus botnita si doar cea rusa i-a zis, du-te, femeie, in pace ca nu stii ce faci…
    e curios, dar nu neaparat inexplicabil ca contradictiile sugerate nu afecteaza neaparat discursul ori retorica politica a insilor…ei se fac ca ele nu-s, ori intorc trenul spre atac la persoana (cum mi-a zis si mie, cu mentalitate sovietica), ori trancaneste mai departe despre Rusia, ori injura si mai avan…asta pentru ca logica nu-i neaparat partea tare a unor asemenea grupari de trei parale… ei au refrenul lor for all seasons: Rusia e vinovatul. si gata. Biblia. Coranul nationalist suflat de Antonescu/Decebal/Stefan cel Mare direct la urechea dreapta a madamei sau a altora.
    poate subiectul nu merita tratat intr-atata dar nu ma interesa neaparat pirpiritul de partid ci un fel de a aranja memoria colectiva care ma scotea pe mine din ecuatie, si, mult mai grav, scotea din ecuatie si niste adevaruri, adica lucruri care chiar au existat in realitate si au determinat anumite succesiuni…nu ma intereseaza Pavlicenco (poate sotul ei, ca-i filolog grozav), ci recuperarea unor parti ale istoriei ingropate in caricaturile trecutului pe care madam le vinde cu 3 lei bucata

    @Iurie, cred si eu ca-i lipsa de dibacie…din partea noastra. din partea lor ar fi cica sinceritate si verticalitate. mai departe ce facem?

    si un fel de raspuns generic, ca m-a intrebat femeia cu pricina daca citeste lumea si io i-am zis, da d-na, pentru ca cititorii nostri is mai destepti decat ai…lor.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.