a murit Cinghiz Aitmatov
Ieri, 10 iunie, într-un spital din sudul Germaniei a murit scriitorul kirghiz Chinghiz Aitmatov – autor al unor romane de excepţie, printre care “Eşafodul”, “O zi mai lungă decât veacul” (de aici trebuie reţinută Legenda Mancurtului – una din cele mai uluitoare parabole ale literaturii universale), “Jamila”. Îmi rămân în minte şi povestirile din culegerea “Vaporul Alb”… să-i fie ţărâna uşoară.
June 13th, 2008 at 10:05 am
Pacat, desi cred ca era batran. La vremea lui a fost mare, acum nu stiu daca mai citeste cineva – in Romania, cel putin – O zi mai lunga decat veacul. La fel, Jamila… Alte povestiri nu mi-au placut. Am inceput esafodul, dar l-am abandonat de fiecare data… Si un islamist de nota 10.
dragos c butuzeas last blog post..Un Memleev român, thanato- şi fecalo-logia
June 13th, 2008 at 2:23 pm
Să se odihnească în pace!
De vreo cîteva luni tot plănuiesc să reiau O zi mai lungă decît veacul.
hiacints last blog post..Nunta de diamant…
June 13th, 2008 at 9:27 pm
Esafodul trebuie cetit in ruseste daca doresti sa patrunzi in miraculosul romanului! Am pe undeva in biblioteca si versiunea in rusa, dar nu cred ca s-a atins cineva de aceasta traducere…
Vladimir B.s last blog post..O uriaşă pierdere!
June 13th, 2008 at 9:27 pm
…scuze, voiam sa spun – versiunea in romaneste!
Vladimir B.s last blog post..O uriaşă pierdere!
June 19th, 2008 at 2:10 pm
Aitmatov era printre putinii scriitori nobelizabili din spatiul ex-sovietic…ma gandesc ca o eventuala nobelizare a lui Aitmatov indata dupa 1990 (cum s-a facut cu Gorbaciov pe plan politic) ar fi sporit vizibilitatea literaturilor ex-sovietice si ar fi fost un impuls serios pentru dezvoltarea scriiturii din aceasta zona. cine stie, poate crestea si calitatea spatiului intelectual ca urmare a atentiei sporite pe care editurile occidentale ar fi acordat-o scriiturii din regiune. ma rog, n-a fost sa fie…desi, dupa mine, pentru Esafodul si o zi mai lunga decat veacul Aitmatov merita un premiu fie si pentru umanismul din scrierile sale si pentru valorile ce le promoveaza… ma rog, comitetul Nobel a privit in alta aprte – dupa caderea URSS, spatiul literar ex-sovietic/ex-socialist nu este prea interesant (cu exceptia lui kertesz, cam putine premii au venit aici)
June 23rd, 2008 at 1:49 pm
Poate cel mai de bun-simt comentariu scris in RO la moartea lui Aitmatov:
http://www.cotidianul.ro/aitmatov_brandul_kirghiz_de_tara-49254.html
Dar chiar asa, cine dintre scriitorii nostri poate deveni “brand de tara”???
Vladimir B.s last blog post..Antonovici
June 23rd, 2008 at 4:01 pm
vladimir, scurt pe doi: niciunul…e o diferenta de epoca…Aitmatov a transpus literatura kirghiza pe hartie, a transformat oralitatea in scris – e un brad, e primul, e Moise, e intemeietorul..restul e traditie..contextul romanesc e altul: intemeietorii s-au trecut, demult…exista acum traditia, care nu poate decat sa fie limitata, bucatita, dispersata, pe orizontala si verticala…
June 25th, 2008 at 1:29 pm
Te referi la Coresi, la Dosoftei, la Neculce, la talcuirile ce s’au facut la Manastirea Neamt, in cel de-al XIX-lea veac? La traditia scrisa si constituita de’a lungul a 5 secole? Daca e asa, de acord cu tine –
Dar tu esti sigur ca literatura kirghiza scrisa s’a nascut de sub pana lui Aitmatov? Ca eu nu stiu…
Vladimir B.s last blog post..Antonovici
June 26th, 2008 at 10:06 am
Vladimir, problema limbii kirghize e ceva mai complicata, si fara elementul politic, multe lucruri raman cumva ascunse.. e o limba care face parte din familia limbilor turcice…pana in 1928 a operat cu alfabtul araba, intre 1928-1941 – cu alfabetul latin si dupa 1941 a trecut la alfabetul chirilic…
dupa cum se stia, Aitmatov a scris in chirghiza (chirilica) si rusa – una din cauzele succesului sau fulminant in URSS…intr-un sens e intemeietorul literaturii kirghize cu grafie chirilica, desic red ca vor fi existat si scriitori chirghizi care au scris latineste sau in araba…