filme cu firma

Între 15-19 mai, la cinematograful „Odeon” (str. Eminescu, lângă Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale”; Beer Platz, pentru restul) se desfăşoară festivalul de film documentar Cronograf. Pentru că eventul e organizat de moldoveni în Moldova, site-ul festivalului este ultimul loc din lume (virtuală şi reală) unde ai putea afla ceva despre programul proiecţiilor, dezbaterile aferente, oaspeţii sau filmele în concurs.

În asemenea cazuri, se ciuguleşte de la agenţii, ziare, se mai consultă un ghid funny sau cauţi prin cunoscuţi (am văzut ceva reclamă în oraş care însă nu spune mai mult decât ştiam înainte: că Festul are loc la Odeon şi că se vor proiecta şi filme străine).

„Jurnal de Chişinău” anunţă (tocmai 2 zile înaintea organizatorilor) un fel de miniprogram al festivalului:

– joi, 15 mai, ora 18:00, la deschidere – „Război pe calea undelor” deAlexandru Solomon, despre Radio Europa Liberă – bănuiesc că va fi mare îmbulzeală, s-ar putea să fie şi o petrecere corporativă a biroului REL în Moldova… cine vine, ne întâlnim ceva mai devreme, la 17.00, să zicem, sau prinde locuri, invitaţii, bilete.

– vineri, filme din Italia, Franţa, Germania

– sâmbătă, filme produse în Polonia, Slovenia, Serbia, Finlanda, Belarus, Canada (nu rataţi documentarul românesc “Podul de flori” , regizor Thomas Ciulei – aici vor curge probabil lacrimi mari şi multe, de crocodil dar şi sincere)

– duminică, “Un scurt film despre râs” (Germania)

– luni, 19 mai, ultima zi a Festivalului, la Restaurantul Bier Platz (ora 11.00) se va desfăşura Masa Rotundă “Noul val al cinematografiei din România – radiografia unei afirmări pe plan internaţional. Oportunităţi de dezvoltare. Perspective de colaborare cu cineaştii din R. Moldova”, al cărei moderator va fi Mihai Fulger, critic de film din România.

… Tocmai mă gândeam că anii trecuţi Cronograful a fost « cuminte » şi a proiectat doar filme funny (Câştigătorul de anul trecut, filmul polonez « În drum » era o saga în stil Kerouac şi cu un substrat romanctico-ecologist transparent) şi mă întrebam dacă tradiţia va fi respectată. Ei bine, organizatorii mi-au spulberat criticile şi au decis să fie mai incisivi anul ăsta – filmul despre europa Liberă sau cel despre Podul de Flori sunt o mărturie că sensibilităţile politice sau ideologice nu vor mai fi trecute cu vederea.

update, 14 mai: a aparut un nou site al festivalului. cu informatie la zi. ceea ce am scris mai sus despre organizatori era valabil pentru ziua de ieri.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.