N-am nici o simpatie față de ”bloggerul” Harghel, și nici față de alți servitori mediatici – Mihăieș, Cristal, Gandrabur și alte legiuni de lingăi – ai oligarhiei Plahotniuc. Tovarășii au aruncat avan, cu entuziasm și pasiune, tone de rahat peste oamenii care îndrăzneau să critice ori să încurce Partidului Democrat să preia țara. Au făcut jurnalism ”de companie” în care și-au culcat vocile și opiniile sub linia generală a partidului corporație.
Evident, niciunul dintre ei nu e jurnalist și, la limită, nu ar trebui să se revendice de la acest statut. Jurnalismul înseamnă să respecți anumite norme tehnice și morale (stipulate în Codul Deontologic) – prioritatea interesului public, prezentarea opiniilor tuturor părților relevante pentru subiect, verificarea informațiilor, prezentarea a cel puțin două surse independente, oferirea dreptului la replică etc.
Niciunuia dintre ei nu le-a păsat de asta pe vremea cînd slujeau Partidul Democrat – erau pe cai mari, scriau denunțuri, calomnii, ode și osanale, înjurau oponenți, discreditau mișcări, oameni și organizații, se băgau nepermis în viața privată a oponenților partidului…Așa era comanda, și băieții o executau cu sîrg.
(Nu-s jurnaliști nici mercenarii mediatici ai actualei guvernări care, fiind îmbătați la fel de putere, se prefac că regulile nu-s pentru ei).
Totuși, istoria cu cercetarea ”bloggerului” Harghel într-un dosar de trafic de influență și finanțare ilegală a partidului mi se pare trasă de păr.
Nu că nu aș crede că Harghel nu ar fi putut fi implicat în ceva de genul.
Doar că știu că, nici banul nici influența nu venea de la Harghel, care era o mică piuliță într-o mașinărie ticăloasă, ci de la ”diaspora” din Cipru de Nord (Plahotniuc)…
Mă rog, dacă tot nu poate pune mîna pe ei, procuratura se apucă de cine găsește: dacă nu au prins șoferul și proprietarul mașinăriei, se iau de cel care schimbă uleiul și șterge din cînd în cînd parbrizul…
La fel de curios e faptul că, dacă tot aniversăm 3 ani de ”trai liber de Plahotniuc, încă nu există o cauză penală și acțiuni de cercetare pe încercarea PD de a uzurpa puterea în stat, pe blocarea fizică a instituțiilor statului de către mercenarii cu mușchi ai lui Țuțu, pe deciziile ilegale de atunci ale Curții Constituționale – adică pe situația în care PD-ul amenința să pornească un război civil în țară doar pentru a rămîne la putere…
Candu, Filip, judecătorii CC, Costea Țuțu își caută de viață (și de afaceri) ca și cum nu s-ar fi întîmplat nimic.
Pe fundalul lor, cercetarea penală a lui Harghel e un act inutil – nu vă luați de el, luați–vă de stăpînii lui!