Și totuși alegerile din SUA nu sunt nici pe departe insignifiante, plicticoase ori fără miză, așa cum zice mood-ul general al observatorilor și publicului. E adevărat că pozițiile candidaților în privința politicii externe aproape coincid (cu excepția accentului anti-rus al lui Romney), la fel fiind situația și în domeniul apărării sau cel al economiei (iar cu nuanțele de rigoare). Adică în domeniul politicii tradiționale. Cel de suprafață.
Dacă există un loc unde diferențele între cei doi candidați au un caracter fundamental și principial, atunci acesta este domeniul biopoliticului – cel al reglementării politice ale aspectelor fundamentale ale vieții umane.
Politica de gen, chestiunea feminină, avortul, homosexualitatea, identitățile culturale, solidaritatea socială, politicile imigraționiste – tot atâtea câmpuri de bătălie în care luptele se poartă cu încrâncenare și care împart SUA în tabere ce se atacă vehement. În pofida unității demonstrate în legătură cu chestiunea iraniană.
Pe de o parte Mitt Romney și-a declarat intenția de a păstra semnificația heterosexuală a mariajului și de a-l refuza cuplurilor de homosexuali. Pe de altă parte, Barack Obama a făcut, în mai 2012, marele pas de a recunoaște cuplurilor homosexuale dreptul la mariaj.
Pe de o parte, Romney crede că moscheile trebuie monitorizate atent și supravegheate video. Pe de altă parte Obama declara, în 2009, că vrea un nou început al relațiilor dintre lumea musulmană și America, unul bazat pe încredere și respect reciproc.
Pe de o parte Romney vrea ca legăturile de solidaritate între cetățenii americani să fie construite în baza contribuțiilor acestora la bogăția țării sub forma taxelor federale (sensul scandalului ” 47 % ”). Din partea opusă, președinția lui Barack Obama a însemnat extinderea solidarității sociale atât la clasele bogate și foarte bogate (intervențiile de salvare a industriei automobilistice și infuziile de capital spre Wall Street) dar și la clasele mai sărace și foarte sărace (adoptarea Obamacare în 2010).
Apoi Romney e împotriva avorturilor, iar Obama e pro…
Nu mi se par deloc minore aceste diviziuni chiar dacă nu prea fac rating și sunt înlocuite permanent cu dezbateri pe probleme tradițional politice cum ar fi: economia și relațiile externe. În fapt, aceste linii sunt frontierele de-a lungul cărora se aliniază și separă societatea americană contemporană.
Diviziunile se găsesc nu în diferența de atitudine față de Iran sau Siria ci în concepțiile opuse cu privire la ce înseamnă să fii cetățean american, natura drepturilor și obligațiilor ce izvorâsc din participarea la comunitate, solidaritatea între rase, religii, clase și generații, drepturile grupurilor culturale, incluziunea minorităților etc.
E noul avatar și noua gramatică a politicului. Și ar fi nevoie de o știință politică pe potrivă care să-i dezghioace mecanismele de funcționare. Cea veche – focusată pe ideologii, partide, relații internaționale – trebuie amendată.
in sua democratii au demonstrat inca odata ca sint cei mai tari. si democratii din rm o vor face. e doar o chestiune de timp
perfect decord. forta PDM
Prea superficială analiza dumneavoastră și din păcate nu e lipsită nici de greșeli.
„Pe de o parte Mitt Romney și-a declarat intenția de a păstra semnificația heterosexuală a mariajului și de a-l refuza cuplurilor de homosexuali.” – Romney a facut de 3 ori flip-flop la capitolul dat.
„Barack Obama a făcut, în mai 2012, marele pas de a recunoaște cuplurilor homosexuale dreptul la mariaj.” – Președintele Obama a precizat că asta este opinia lui în calitate de persoană fizică și nu președinte, deci ce ține de policy nu va fi făcut nimic pentru a favoriza minoritățile sexuale.
„Obamacare” – Obamacare really ? Asta e un termen acordat de republicani pentru plasa socială adoptată de Obama. Obamacare e un slag care defapt nu prezinta realitatea. Apropos, fundamentul a ceea ce numiți dumneavoastră „Obamacare” defapt îi aparține lui Mitt Romney de pe timpurile cât încă era guvernator de Massachusetts.
„În pofida unității demonstrate în legătură cu chestiunea iraniană.” – unitate în cadrul clasei politice (mai puțin de 0.1 % din populație), însă dacă te aprofundezi în poluri vezi că situația e diferita. Progresiștii și liberalii au o poziție total diferită față de cea a establishment-ului.