invitatie la lecturi: Pierre Bourdieu

Împreună cu Dorel am inițiat, cu titlul de experiment, un reading-group, adică un fel de cerc-de-lectură în disciplinele socio-umane. Intenția noastră este de a citi atent-discuta-evalua contribuțiile unor nume importante precum Michel Foucault, Pierre Bourdieu, Judith Butler, John Rawls, Robert Putnam, Claude Lévi-Strauss și alții. Încă mai lucrăm asupra formatului întâlnirilor: 1-2 ori pe săptămână, în parc sau cafenea dacă vremea e proastă, 2-3 ore, muzică, ghitare, bere. Toate pe durata lunii iulie. Anul acesta.

Am decis că primul pe lista noastră va sta sociologul francez Pierre Bourdieu. Întâi din motivul că e mai puțin cunoscut decât ceilalți. Apoi că sociologia și filosofia socială reprezintă o zonă ambiguă și necunoscută pentru majoritatea studenților de la umanioare, o pată albă în conștiință care trebuie să-și găsească Columbul său.

Vom citi fragmente din cele mai importante lucrări ale lui Bourdieu, ”pescuind” conceptele și ideile cruciale – habitus, câmp, capital social – precum și aplicațiile lor în diverse zone sociale: educație, literatură, mass-media, politici sociale. Preconizăm și lecturarea unor sociologi-filosofi ce și-au construit interogațiile și căutările în tradiția lui Bourdieu, ucenicul său Loic Wacquant în mod special. De asemenea, vom citi-analiza și unele critici ale sociologiei lui Bourdieu așa încât să dobândim, spre sfârșitul lecturilor, o perspectivă aproximativ informată asupra relevanței sociologiei lui Bourdieu, avantajelor și problemelor acesteia precum și asupra locului ei în tradiția sociologică contemporană.

Adițional, prevedem și vizionarea unui interesant și lămuritor film documentar despre Pierre Bourdieu – La sociologie este un sport de combat – realizat de Pierre Carles.

Nu eliberăm certificate pentru CV, nu plătim traininguri, nu dăm markere și nici maiouri/pix-uri pe gratis, doar citim și discutăm.

Vine cine vrea, citește cine poate. În română. Rusă. Engleză. Franceză.

Doritorii de a participa sunt rugați să trimită un e-mail cu subiectul Bourdieu pe adresa mea electronica: vitalie.sprinceana@gmail.com

Joi-vineri (7-8 iulie) ar fi un timp taman ok să începem.

2 thoughts on “invitatie la lecturi: Pierre Bourdieu”

  1. Fotografii superbe! Ce e mai bun decat cititul unei carti si sa-ti lasi imaginatia sa “regizeze” scenele, imaginile? si apoi cititul unui ziar pe zi sau “cantitatea” echivalenta de citit reduce posibilitatea de a face mai tarziu boala Alzheimer cu 30% 😛 asa ca… 😛

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.