Biserica Ortodoxă din Moldova este combativă și curoajoasă în lupte inutile…

Biserica Ortodoxă din Moldova este combativă și curoajoasă în lupte inutile…
Sînt vreo două războaie inutile pe care Biserica Ortodoxă le poartă de cîțiva ani.
Un război inutil este cel cu comunismul. Ca orice război laș el a început…după prăbușirea comunismului, adică post-factum. Pe vremea URSS Biserica Ortodoxă nu avea cînd să lupte cu regimul – se grăbea să colaboreze ca nu cumva să-și piardă toate pozițiile.
Al doilea război pe care Biserica Ortodoxă îl poartă este cel..cu bunul simț. Ba împotriva ”cipurilor”, ba împotriva ”gayilor”, ba ”împotriva ideologiei genului”, ba împotriva antenelor 5G…Ultima luptă e cea împotriva celor care luptă împotriva virusului Covid-19…(Ca să înțelegeți: Biserica e de partea virusului.)
În loc să contribuie la atenuarea efectelor pandemiei, la consolidarea comunităților, la organizarea ajutorului pentru grupurile vulnerabile, Biserica Ortodoxă…vrea să scoată steaguri și să pozeze în chip de erou (exact în momentul în care actul cel mare de eroism e …să stai acasă și să nu fii un lanț în veriga de distribuție a virusului).
Ultimul episod al acestei lupte inutile este reprezentat de adresarea mitropolitului Vladimir către prim-ministrul Chicu
Șeful Mitropoliei Moldovei se plînge că restricțiile aplicate bisericii în perioada pandemiei sînt prea dure – amenzi, restricții de adunare etc.
Curiozitatea 1 – adresarea vine după ce instanțele de judecată au început să lase în vigoare amenzile aplicate de poliție și contestate de biserică (biserica preotului cu locuințe de milioane, Pavel Borșevschi, strînge 22 mii de lei pentru a plăti amenda).
Curiozitatea 2 – misiva îi e adresată prim-ministrului Chicu (omul care răspunde, inclusiv juridic și politic, de măsurile luate și implementate pe timp de pandemie. Mitropolitul se putea adresa prezidentului-evlavios Dodon, dar probabil înțelege că Dodon nu decide mare lucru în activitatea de zi cu zi a instituțiilor…
Curiozitatea 3, teologico-politică – mitropolitul vorbește că Biserica e mai veche decît statul Republica Moldova și că din asta ar trebui să decurgă un statut privilegiat (mergînd pînă la a fi deasupra ordinii politice și legale a țării).
Nu știu ce o să facă Chicu – pentru că opțiunile pe care le are sînt proaste.
Ori nu cedează în fața bisericii și își creează imagine de ”prigonitor” al Bisericii (figură retorică folosită des – preoții pe BMW-uri și cu case de lux se prezintă ca fiind ”martiri prigoniți”).
Ori cedează și atunci…nimeni nu ar trebui să plătească amenzi pentru încălcarea regimului de carantină și ar trebuie să ne așteptăm la o nouă explozie a cazurilor de Covid (pentru care Chicu și restul Guvernului pot fi anchetați și băgați la dubă)…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.