Teoriile conspiraționiste despre COVID-19

Sînt mai multe discursuri ”negaționiste” despre coronavirus…
Unele sînt ”conspiraționiste” – virusul e o amenințare falsă pentru că a fost creat de China/SUA/masoni zice o teorie, ori e un test de reziliență a statelor (altă teorie), ori un instrument pentru a scăpa de populația în vîrstă (altă teorie) ori un mecanism de control al populației implementat de elitele globale (altă teorie). Și astea sînt doar cîteva.
Mai e un discurs, parțial negaționist, care vrea să pară mai plauzibil…
El amestecă diverse chestii adevărate și semi-adevărate. Teza centrală a acestuia ar fi următoarea: nu trebuie să facem atîta tam-tam despre COVID-19, că sînt alte boli mai ucigașe (cele cardiovasculare, diabetul, tuberculoza etc), că mai mulți oameni mor anual în accidente rutiere, că mortalitatea anuală e atît de mare încît cîteva zeci/sute/mii de morți de COVID-19, nu o afectează prea mult și deci nu ar fi prilej de isterie.
Bun, cu isteria sînt de acord: nici o situație, criză sau pandemie, oricît de dificilă nu ar fi, nu ar trebui să constituie motiv de isterie. Ne putem mobiliza, autorganiza, trebuie să fim solidari, ne ajutăm reciproc, avem grijă de cei mai vulnerabili și apoi de noi…și trecem peste asta…
Cu celelalte ”argumente” e mai greu…
Întîi, sînt probleme pe partea epidemiologică: nu toate bolile ucigașe sînt și contagioase. De exemplu bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul, Alzheimer. Asta nu le face mai puțin periculoase, asta nu înseamnă că ele trebuie uitate în lupta contra covid-19 (și ar trebui să ne întrebăm ce se întîmplă cu oamenii care suferă de aceste boli pe perioada pandemiei COVID-19). La fel de evident e că mai multă cercetare și efort public trebuie să meargă în prevenirea și profilaxia acestor boli etc… Covid-19 e contagios.
În al doilea rînd, dintre bolile contagioase ucigașe – tuberculoza, pneumoniile, diareele – multe au o formă sau alta de tratament sau control…Altfel spus, chiar dacă TBC e un fel de verdict în țările sărace din motive politice și economice, controlul și profilaxia și tratamentul sînt posibile… Covid-19 nu are încă tratament și nici vaccină.
În ce privește alte boli contagioase – epidemiologia lor (cum se răspîndesc) și patologia lor (cum acționează asupra organismului) sînt relativ cunoscute…Despre COVID-19 încă nu știm prea multe și chiar versiunea că s-ar transmite doar prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit, care intră în contact apoi cu mâinile, ochii, mucoasa orală sau nazală este una provizorie (nu au fost cazuri de transmisiune prin aerosoli dar nu putem exclude încă această opțiune).
Rata de contagiere a Covid-19 (între 2 și 3, adică o persoană infectată distribuie virusul în mediu la alte 2-3 persoane) e mai mică decît a oreionului, a rujeolei, a variolei, a poliomielitei sau HIV). Dar, pentru oreion, rujeola, poliomielită, variolă există vaccinuri eficiente.
Pentru HIV nu există dar deja tratamentele existente permit purtătorilor de HIV să aibă o viața relativ ok și relativ lungă.
Asta pe partea epidemiologică.
Dar discursul are și o parte politică și interoghează necesitatea carantinelor și a stărilor de urgență…
Aici e mai complicat…Pentru că, într-un fel, carantinele și stările de urgență se întîmplă după ce virusul a ajuns și se răspîndește în populații…Astea sînt răspunsuri tardive și post-factum în fața unui virus care e deja activ și e deja pe loc…
E o altă discuție pe care trebuie să o avem după pandemie de ce nu s-au făcut (și dacă era posibil să se facă ceva) înainte ca virusul să ajungă în Europa/Moldova/Soroca….

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.