Despre Uniunea Scriitorilor doar de rău…(2)

Ce mai fac scriitorii? Un ban…

Am sunat la telefonul indicat în anunțul din imagine (publicat în numărul de vineri, 17 octombrie, al revistei Экономическое Обозрение).
Am întrebat cît costă un metru pătrat pentru că am vrea să facem o bibliotecă Platzforma, un spațiu pentru discuții și întîlniri.
Cică e 130 lei pe lună. La 53 metri pătrați asta înseamnă aproape 7000 lei.  Cam vreo 480 dolari.
Am zis că suntem o inițiativă culturală și mi-au răspuns că nu fac reduceri pentru ele.
…Trăim în vremuri potrivnice. Pentru texte nu se mai dau apartamente, vile, foi de odihnă la sanatoriu și nici măcar spații de bibliotecă. Ca odinioară. 
Ne-om descurca.

p.s. Aștept cu nerăbdare următorul ”of!” în public a vreunui ins care să povestească despre cît de ostil era regimul sovietic culturii și cît de ”prietenos” față de ea ar fi statul moldovenesc ”democratic”.
O presiune – politică, a fost înlocuită cu mult succes de o alta – economică.

Prima parte a seriei se gaseste aici.

2 thoughts on “Despre Uniunea Scriitorilor doar de rău…(2)”

  1. Pai, de obicei, insii care “ofteaza” (in sensul in care scrii tu) sunt in mod special intelectualii: intellectualii ofteaza suparat, ei sunt cei care cearta regimul comunist si socialist al uniunii sovietice unde, zice-se, a fost ingropata Moldova. Intelectualii astia, sa nu ne fie rusine sa le spunem pe nume: Vitalie Ciobanu, Vasile Garnet, Igor Casu, Erizanu, etc.

    Argumentul lor est urmatorul: in epoca comunista, libertatea de expresia a fost sistematic cenzurata de partidul central. In epoca comunista nu puteai sa te exprimi liber fara si fi riscat puscaria si, la limita, viata.

    Sa fim mai intai de acord ca trebuie sa fii imbecil ca sa negi aceste realitati istorice. Nimeni si niciodata, cu riscul da a-si periclita propria imagine de intelectual, nu a negat ca regimul comunist a fost o mare cenzura si o catastrofa etica (deportarile, etc.).

    Dar asta nu inseamna ca regimul economic capitalist (si politic, ala liberal) este mai de treaba. Eu ma uit uluit cum tipi de genul lui Patapievici (care au citit Marx la balcon, in pauza dintre doua beri) afirma ca nu exista regim economic mai stabil si legitim decat ala capitalist. Este ridicol si, daca ii iei in serios, este chiar periculos.

    Dupa ce Plesu (in calitatea lui de ministru) i-a inmanat libraria Humanitas lui Liiceanu (care a si privatizat-o rapid), tocmai dupa acest fapt isi permit ei sa critice socialismul si comunismul (despre care, sa insistam asupra cestei idei, ce au citit? Nimic). Sunt curios sa-i vad in postura somerilor care nu-si gasesc de lucru timp de ani de zile, in postura muncitorilor care se sinucid din cauza conditiilor de munca, sa-i vedem deci in postura acestor muncitori si someri pentru a se pronunta asupra beneficillor capitalismului!

    Reply
  2. Inutil sa spun ca nu am nimic de a face cu actualul partid comunist din Moldova (putred de corupt). Ce ma intereseaza e, din punct de vedere intelectual, sa inteleg ce inseamna socialismul ca sistem comunitar si comunismul ca sistem politic. Punct. Nu ma intereseaza sa sprijiim politicile locale (fie din RM, fie din RO). Observ scarbit lipsa de pregatire intelectuala a unor indivizi care nu stiu ce spun.

    De aia merg la biblioteca.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.