despre obrazul unei literaturi

Fața publică a literaturii de limbă română din Republica Moldova se îndepărtează, cu pași tot mai mari și mai grăbiți, de etică, de rușine, de bun simț și de, să-i zicem, bună creștere. După ce că a băgat de-a valma tot felul de poeți suspecți (Octavian Goga ar trebui să poarte măcar o responsabilitate morală, dacă nu și politică, căci a fost și prim-ministru) pentru genocidul evreiesc iar asta i-ar discalifica candidatura pentru bust. (S-ar putea să greșesc dar nu-s pe Alee busturi ale unor scriitori evrei din Moldova). Nu, secția de propagandă monumentală a decis că e musai să bage și un măscărici între alți poeți oameni de treabă. Așa a încăput Adrian Păunescu în vecinătatea dubioasă a lui Nichita Stănescu (care-și are un locșor acolo) și Lucian Blaga, pentru care regimul comunist nu a avut decât interdicții și persecuții.

…Se găsea acum o vreme, undeva pe net, o inițiativă de a-l strămuta pe Pușkin din centrul Grădinii Publice ”Ștefan cel Mare” (sfințenia o lăsăm Bisericii). Mă cam împotriveam atunci din rațiuni cosmopolite și din dorința de a construi o Alee a Clasicilor conciliantă.

Din motive ce țin de etică proprie aș dori să susțin inițiativa cu pricina.Și chiar aș extinde-o. L-aș scoate din Alee alături de Pușkin și pe Ion Creangă, lângă bustul căruia se tot înghesuie cu diferite ocazii popi și alți indivizi habotnici, care se fac a uita că sfătosul bunic din Humuleștiu s-a cam certat cu clerul pe durata unei bune bucăți de viață (și a pătimit destul din urma bunătății creștinești a acestora). L-aș lua probabil și pe Eminescu, și alți câțiva. Că n-au ce căuta în compania poetului de curte Păunescu. Ori cea a urâtorului de semeni (evrei) Octavian Goga.

 

2 thoughts on “despre obrazul unei literaturi”

  1. Daca în ceea ce-l priveste pe Paunescu sunt de acord cu tine, pentru Goga lucrurile ar trebui nuantate. In primul rand, pe teritoriul Romaniei nu a fost genocid evreiesc. Au existat episoadele de la Odessa si Transnistria dar acestea nu-i pot fi în niciun fel atribuite lui Goga ! Goga a simpatizat cu fascistii, ca si multi alti intelectuali europeeni. Din fericire pentru memoria lui, cariera lui politica s-a incheiat inainte de venirea razboilui ! Ar trebui scos din carti si uitat ? Probabil ca daca Eminescu traia in vremea aceea si el ar fi fost facscist.

    Oricum Paunescu e mai periculos decat Goga, deoarece el a jucat in doua tabere. Pe deoparte se pretindea dizident,pede alta aprte era un lacheu al lui Ceausescu si un alcolit al fiului acestuia, Nicu ! Proba privitoare la diabolicitatea acestui personaj este suspendarea festivalului de la Mamaia sub motivul invocat de Paunescu intr-un articol al sau precum ca acest festival nu reflecta in cantece nazuintele oamenilor muncii ! Influenta lui a fost toxica asupra tinerilor. Paunescu era un fel de Hitler mai mic, care si-a dat seama de ce au nevoie tinerii si le-a livrat un produs (Cenaclul Flacara) otravit de comunism dar ambalat intr-un fals nonconformist si pseudopatriotism !

    Reply
  2. @Gabriel, Octavian Goga poarta o responsabilitate morala pentru genocidul evreiesc pentru ca a perpetuat anti-semitismul…asta nu-i suficient pentru a-l scoate din carti, dar e suficient pentru a-i scoate statuile din locurile publice precum Aleea Clasicilor…care e mai mult decat un loc de poezie…e spatiul in care rezida partea politica a literaturii…iar acolo, Goga nu are decat handicapuri…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.