Declaratie a PEN Clubului din Republica Moldova despre condamnarea lui Ernest Vardanean

Declarație a PEN Clubului din Republica Moldova

Despre condamnarea jurnalistului Ernest Vardanean de către regimul separatist de la Tiraspol

PEN Clubul din Republica Moldova – filială a Asociaţiei Mondiale a Scriitorilor (International PEN) cu sediul la Londra – protestează energic împotriva încarcerării şi condamnării jurnalistului Ernest Vardanean de către autorităţile separatiste din Transnistria. Sentinţa de condamnare la 15 ani de închisoare a lui Ernest Vardanean, pentru o aşa-zisă „înaltă trădare”, a fost pronunţată de un tribunal ilegal al unui regim anticonstituţional, în urma unui proces închis, tipic stalinist, prin încălcarea celor mai elementare drepturi ale inculpatului, inclusiv a dreptului la apărare.

Jurnalistul Ernest Vardanean a fost reținut la 7 aprilie 2010 de serviciile secrete ale regimului separatist de la Tiraspol, supus unui tratament inuman în detenţie şi forţat să semneze declaraţii false privind desfăşurarea unor activităţi de spionaj pe teritoriul regiunii separatiste în favoarea Republicii Moldova.

Cerem autorităților Republicii Moldova să întreprindă toate demersurile necesare pe plan intern și extern pentru a grăbi punerea în libertate a lui Ernest Vardanean. Soarta acestui jurnalist o poate avea orice cetăţean al Republicii Moldova pe care statul este incapabil să-l protejeze în faţa unor acţiuni de răpire şi încarcerare, instrumentate de regimul separatist din Transnistria.

Cerem comunităţii internaţionale, Uniunii Europene, Consiliului Europei, Statelor Unite ale Americii, OSCE şi altor actori politici influenţi pe plan global să exercite presiuni asupra regimului ilegal de la Tiraspol, pentru ca acesta să înceteze practicile criminale la adresa cetăţenilor moldoveni. Cerem Federaţiei Ruse să se alăture eforturilor internaţionale şi să determine autorităţile de la Tiraspol să-l elibereze imediat şi necondiţionat pe jurnalistul Ernest Vardanean.

PEN Clubul din Republica Moldova se solidarizează cu organizaţiile profesionale din mass-media şi cu ONG-urile care au protestat împotriva acestui abuz strigător la cer. Vom contribui la mediatizarea cazului lui Ernest Vardanean în presa internaţională şi prin reţeaua centrelor PEN din întreaga lume.

Chişinău, 21 decembrie 2010

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.