despre viitor…

Noul veac nu va fi chinez. Nici indian, așa cum falșii profeți ai futurologiei (ghicit în bobi, doar că sub mantaua pseudo-științei) trâmbiță pe la toate colțurile mediatice unde se găsește un găgăuță să-i asculte… Va fi, ca și celealte (de pe la vreo 1500 încoace), unul european.

Nu neapărat din punct de vedere geografic (inteligența sclipitoare a futurologilor ajunge doar pentru a prevedea mutațiile geografice cărora, pentru a părea mai mult decât sunt, li se mai zice geopolitice). Ci în sensul persistenței și reproducerii globale (de către actori din diferite culturi și civilizații, contexte politice și tradiții religioase) a unor practici nu neapărat inventate de europeni, dar perfecționate tehnologicește, economicește, moralicește și economicește de aceștia.

Asta, de exemplu: managerii chinezi ai unei mine de cărbuni din Zambia au tras cu arme și gloanțe reale în muncitori ce protestau contra salariilor mici și a condițiilor proaste din mină. Semn că ”noii stăpâni” nu se deosebesc prea mult de cei ”vechi”.

Sau asta, ca să asigurăm și conexiunea cu trecutul: Stadtlander, o companie germană specializată în importarea și distribuirea bumbacului e învinuită că ar reproduce practici de neo sclavie în Uzbekistan, cu dubla complicitate a lui Karimov, dar și a autorităților germane. Și tot așa.

N-aș putea să rezum mai bine decât a făcut-o Larry: Capitalismul… it’a all about profit margins şi mai puţin about aspecte de business etică…

O moștenire europeană durabilă pe care chinezii și indienii, dacă și dacă ajung nr. 1 în topul viitoarelor imperii, o vor prelua și transmite mai departe ca simbol al neputinței unor generații de inși de a inventa ceva ce ar fi contribuit la diminuarea imoralității.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.