independenta

Miercuri dimineaţă. 27 august. Bunica tocmai s-a trezit şi se uită mirată la noi: de obicei, la vremea asta, eram deja în oraş, la servici. Astăzi stăm acasă. Bătrâna priveşte ceasul, gândeşte puţin apoi întreabă:

–         Azi, nu lucraţi?

–         Nu, că e sărbătoare…

–         Ce fel de sărbătoare?

–         E sărbătoarea independenţei.

Bunica e nedumerită. Aude zilnic la Tv tot felul de cuvinte păsăreşti: integrare, plan de acţiuni, strategie guvernamentală pe care nu le înţelege şi care trebuie traduse în limba ei. Am priceput că şi independenţa e un cuvânt păsăresc din limba (de lemn) pe care ea n-o înţelege. După ceva vreme, îşi biruie nedumerirea, apoi sfiala:

–         Ce e aia independenţă?

4 thoughts on “independenta”

  1. Stii care e diferenta dintre bunica ta si multe alte bunici sau bunei?…Bunica ta a vrut sa stie totusi care este semnificatia cuvintului, iar asta inseamna un pas inainte din intuneric. Multi din oamenii pe care ii intilnesc se complexeaza cand aud despre ceva a caror sens este de nepatruns pentru moment.

    Enas last blog post..http://www.youtube.com/watch?v=dCNlAaV1OgE

    Reply
  2. Chestiunea e mai delicată, mai “filosofică” aş putea spune! Nici eu nu ştiu ce e aia “independenţă”; poate să vă pară stupid, dar eu în toţi anii de după 1989, şi 1991, după disiparea URSS, nu am avut sentimentul ferm al despărţirii de acel sistem…există o inerţie în fantomatica RM care o face tributară acelei entităţi. Tocmai de accea nu pricep despre ce “independenţă” e vorba! Singura independenţă viabilă, construită cu migală – este cea faţă de România! Recunoaşterea cele din urmă a separării cu acte în regulă a RM de România este un act la fel de mârşav şi nedrept, ca şi regimul ce se lăfăie acum la Chişinău. Asta e independenţa forjată de regimul neo-comunist! Mulţumesc, nu servesc aşa ceva…nu ştiu ce e “independenţa”.

    Vladimir B.s last blog post..Nuntă albaneză la Ulcinj

    Reply
  3. Vladimir, in legatura cu independenta exista, ca in lumea descrisa de Dante, cateva cercuri de necunoastere:
    – un prim cerc al ignorantei ii priveste pe oamenii de rand, apolitici care nu cunosc nici macar definitia din dex a notiunii.
    – un al doilea cerc e al celor “luminati” care-i stiu independentei definitia, nu insa si semnificatiile…
    – un alt cerc este al celor care-l utilizeaza si pretind ca-l cunosc: politicieni, ziaristi..
    pe toti ii uneste o ignoranta relativa, doar ca, politicienii si ideologii au invatat sa utilizeze notiunile ca arme, uneori chiar fara sa le cunoasca…
    altfel, nici eu nu stiu ce e independenta, si nu i-am putut explica bunicii…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.