3 ganduri despre comunism

imagine preluata de pe blogul PSEUDONIM.

Orice studiu al comunismului est-european (convenţional – ex-Lagărul Socialist) va trebui să ţină cont de 3 momente problematice:

– Comunismul, ca utopie instituţionalizată, dar construită raţional în Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) a eşuat lamentabil în terorism de stat, totalitarism şi mizerie economică. Posibile soluţii:

a) a struţului – teoria nu a fost aplicată corect.

b) a Sfinxului – aşteptăm o altă şansă…

c) a entuziastului – încercăm încă o dată, oricum…

d) a nostalgicului – totuşi, comunismul era mai bun decât capitalismul. Tot la comunism vom ajunge.

– Estul nu a dat nici un marxist de referinţă – canonul analizei teoriei socio-economice marxiste include exclusiv autori din vest – Derrida, Bourdieu, Giddens, Aron, Althusser, Marcuse, Georg Lukács, Antonio Gramsci, Maurice Merleau-Ponty, Erich Fromm, şi alţii.

– În fine, după aproape 50 ani de dictatură a proletariatului, comunismul nu a reuşit să creeze o tradiţie viabilă de stânga în fostul lagăr socialist. Umbrela socială este arborată exclusiv de mişcări de inspiraţie religioasă (creştin-democraţi, organizaţii afiliate Bisericii) sau filantropice (asociaţii, organizaţii ale societăţii civile, big business).

2 thoughts on “3 ganduri despre comunism”

  1. Comunismul sovietic a aplicat mereu solutia entuziasmului, de aceea nu a reusit!

    Iar in privinta ganditorilor de stanga din URSS, ar fi de amintit: MIhail Lifşiţ,un nume care trebuie redescoperit. Lunacharskii si Plehanov, mai devreme decât cel dintâi, nu sunt nici ei de neglijat. Dar Lifşiţ a lăsat o operă de analiză a artei, care nu lasă nicio îndoială că era neo-marxist convins, militant….

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.