Democrație cu miliții, grupări paramilitare și mitraliere..

Glumea cineva că moldovenii au inventat mașina timpului care funcționează perfect dar are o eroare majoră: călătorește doar spre trecut.
Adică doar înainte, celebra vorbă locală, pentru că înainte era mai bine.
Apariția, în decorul grupărilor politice locale, a unor forțe paramilitare – colonei, veterani, legionari – e probabil rezultatul muncii acestei mașini politice a timpului care duce într-o singură direcție: spre Republica de la Weimar (Germania) între 1918-1933, în care diversele miliții și grupări paramilitare afiliate partidelor politice amenințau rivalii, îi mai băteau sau chiar asasinau din cînd în cînd, se mai băteau între ele…
În ultimele cîteva săptămîni viața politică în Moldova e sub semnul bîtei (iar de sâmbătă – și de automate și pistoale).
Întîi a fost sceneta înfiorătoare în care o organizație a unor veterani din MAI și MA, condusă de un fost șef al statului-major, asociat într-o firmă care exportă armament și lacheu al unui fost mahăr pe la poliție, creează o organizație para-militară, un fel de” scut al poporului” care are drept scop să apere un partid și protestatarii săi de poliție. Veteranii care au ieșit la pensie la 40 de ani și au adunat epoleți bătînd oameni în comisariate sau prin vînzarea de armament și droguri în toată lumea, apar în studiourile TV și fac diverse amenințări la adresa oricui nu e de acord cu ei… Sceneta a fost pusă la cale de fostul polițist-poet-bărbat alfa Gheorghe Cavcaliuc.
Cum o gașcă de derbedei nu e una singură, la cîteva zile la TV8 – un grup de ”legionari” moldoveni care luptă în Ucraina și care, într-o scenetă demnă de casetele video ale celor de la ISIS, amenință pe primii derbedei, dar și pe alți concetățeni de-ai lor, că dacă vorbesc nu cum trebuie și critică nu pe cine trebuie, atunci o să se întoarcă ei cu armele lor din dotare și cu câteva zeci de mii de alți legionari ca să dea la bot tuturor adversarilor actualei guvernări…
Două zile declarația asta halucinantă, cu tot cu pozele cu ”legionari” circulă prin mass-media, e tirajată, multiplicată, lăudată. Dar nu criticată. Faptul că niște oameni înarmați amenință că vin ei și dau bătaie tuturor iar dacă e nevoie, vin cu alți 20 mii de inși înarmați (cifră de vreo 3 ori mai mare decît armata națională) e ok și e ”primit”, atîta timp cît legionarii nu ne amenință pe noi, dar pe rivalii noștri.
Într-un alt context și într-o altă societate, acea instituție de presă ar fi fost boicotată și marginalizată. Nu și în Moldova.
Nu știu cine e autorul acestei a doua scenete (mi se pare că fără o implicare de ”sus”, din Moldova sau Ucraina, chestia asta nu se putea realiza – nu poți, ca jurnalist, să mergi atît de ușor pe linia întîi și să organizezi un matineu pro-guvernamental fără ceva ajutor de unde ”trebuie), dar ea introduce, în firava democrație moldovenească, mitralierele ca instrument ”legitim” de soluționare a conflictelor politice.
Ce urmează? Veteranii lui Cavcaliuc cu legionarii ”guvernării” se bat și se împușcă pe străzile Chișinăului pentru binele ”democrației moldovenești”? Ori își unesc forțele și ne bat și pe noi pentru că avem o altă părere?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.