Despre oligarhi și banii lor.

A scris ieri presa că banii fiului lui Vlad Filat, confiscați de autoritățile britanice (jumătate de milion de parai) vor merge pentru ”angajarea unor asistenți personali pentru asistarea și îngrijirea persoanelor cu dizabilități severe timp de patru luni”.

Feciorul fostului macho Nr. 1 al țării (prin cumul a exercitat și funcția de prim-ministru dar și pe cea de ”autor” al schemei ”Moldova-poveste de succes) nu a putut justifica proveniența unor bani pe care-i folosea pentru a închiria o locuință de lux la Londra și fiscul britanic i-a confiscat. 

Tot săptămîna asta, un tînăr unionist ce a căzut, cu idealul unirii cu tot, atît de tare încît a ajuns să distribuie pe rețele sociale înregistrări audio confidențiale care i-au fost strecurate cel mai probabil de prieteni cu epoleți, a dat drumul unui fragment audio în care fostul macho Nr. 1 al țării, Vlad Filat, cică transmitea bani (cam un milion de lei) unei televiziuni ca aceasta să îi spele imaginea…Sună a fi credibil.

Între timp, primăria satului Lăpușna, locul de baștină a acestui Casanova, se chinuie să găsească cîteva sute de mii de lei pentru a acoperi costurile de întreținere și funcționare a Centrului Comunitar pentru Tineri și Copii ”Perspectiva”.
Centrul a fost creat încă în 2008, și a fost finanțat parțial din bugetul local, parțial din cel raional, parțial din alte surse (fundații etc) dar anul acesta s-a închis. Primăria din sat nu are bani (își strînge buzunarul pentru că are de implementat un proiect cu Fondul Ecologic și are de adunat o contribuție de un milion și ceva), consiliul raional la fel nu e prea generos. 

Centrul oferea diverse servicii copiilor din familii vulnerabile – o ciorbă caldă, asistență psihologică și educațională etc. 

Costurile de activitate ale acestui centru erau de cam 600 mii lei pe an (cam jumătate din banii pe care cică îi dă Filat lunar pentru spălarea imaginii la TV și cam de 15 ori mai puțin decît banii confiscați de la fiul lui Filat de autoritățile britanice). 

Pentru mulți copii și tineri acest centru era ca o familie.

Familia asta s-a închis.Ori s-a răcit. În orice caz nu mai este. Și nu se știe cînd va fi. 

Este loc, în această istorie, de o indignare legitimă despre faptul că, în loc să fie mai activ pe plan social – mai ales din punct de vedere al asistenței pentru grupurile vulnerabile – statul moldovenesc își abandonează viitorii cetățeni. 

(Nu doar copiii sînt victime ale acestei austerități forțate – centrul de plasament pentru persoane vîrstnice, din cîte pricep, nu se lăfăie nici el în bani dar are noroc de o fundație austriacă – Concordia – căreia îi pasă mai mult de bătrîni decît statului moldovenesc). 

Mai este loc și de o altă indignare – despre relația dintre oligarhi-politicieni, fantasmele din capul lor și locul lor de baștină. 

Pe vremea cînd era prim-ministru și cel mai bun prieten al Angelei Merkel și a lui Joe Biden, Casanova de Lăpușna a aburit opinia publică ”descoperind” ruinele unei curți domnești la Lăpușna. Implicațiile erau evidente – nu putea ditamai prim-ministru să fie fecior de colhoznic născut în provincie, el nu putea fi născut decît într-o fostă curte domnească (la cît servilism era în jurul ”voievodului” nu m-aș mira dacă vre-un lacheu i-ar fi făcut un arbore genealogic care să-i tragă originile direct din Alexandru Lăpușneanu). 

”Voievodul” avea probabil proiecte mari – să-și facă un muzeu care să vorbească mai ales despre el. 

În schema asta, al cărei preț se ridica la vreo 700 mii euroi, au fost atrase niște fonduri europene dar a fost pusă în jug și primăria locală, care trebuia să dea 11 % (bugetul unui centru comunitar pentru vreo 2-3 ani). 

Lucrările de reconstrucție (de fapt de inventare) a curții domnești s-au oprit rapid, în 2017, din lipsă de bani. Voievodul era deja aruncat de pe Olimpul politic și își ducea zilele la penitenciarul Nr. 13, iar proiectele de turism voievodal la Lăpușna era cea mai mică grijă a lui…

Ironic că, o parte din banii furați de ”al vostru Vlad Filat” au fost confiscați și se întorc acum sub forma unor prestații sociale. 

E tragic că, omul Filat putea să își ajute satul (nu să îl îngroape), să își facă un bun nume (nu doar pe Pornhub) și să facă un lucru bun pentru satul său… 

Cum se mai spune în satul meu: copiii ăia i-ar fi zis cîndva un ”Mulțumesc”. 

N-o să-i zică. 

Ei n-o să zică ”Mulțumesc” nici statului ce nu găsește cîteva sute de mii de lei pentru asistență socială pentru copii în dificultate dar găsește anual cîteva zeci de milioane pentru Arena Chișinău – ”centrul comunitar pentru copiii lui Candu și a bomondului de la capitală).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.