n-o sa sting lumina!!!


Decolteuîntreabă dacă mâine sting lumina, « pentru a arăta că îmi pasă de viitorul planetei. » M-a cam deranjat legătura forţată între o acţiune şi o valoare (nu consider prea evidentă relaţia dintre a stinge lumina şi virtuţile ecologice presupuse), la fel şi logica duală ce stă în spatele unei astfel de formulări (dacă faci X, îţi pasă, deci eşti cu noi, dacă nu, nu-ţi pasă, deci eşti Y, în fine, e o părere), dar m-am gândit să răspund.

N-o să sting lumina. Nici mâine, nici poimâine (asta dacă nu cumva şi Union Fenosa se alătură, fără voia mea, acţiunilor de prevenire a încălzirii planetare), nici în oricare altă zi a săptămânii, lunii, anului, vieţii. Asta pentru că:

– nu sunt de acord cu arhivele şi pre-condiţiile filozofice şi logice care fundează un astfel de tip de gândire. Cred că planeta e în pericol, dar nu cred câtuşi de puţin că a o cufunda în întuneric (în stare pură, ideea este: înapoi în copaci! Înainte, spre maimuţe!), fie şi pentru o oră, este o soluţie bună. Dacă călărim ideea până la consecinţele ei finale, ajungem să citim astfel grija ecologistă: o oră fără OM poate salva planeta! De ce doar o oră, de ce nu o veşnicie, pentru a asigura eterna curăţenie şi puritate a planetei? Să lichidăm omul în genere, protestul va fi mai eficient.

apoi, problema nu stă în tehnologii şi în progresul uman în genere. Să învinuieşti progresul uman de toate relele e o idee proastă – el a fost conceput şi proiectat în afara unor valori ecologice. Nu sunt de vină tehnologiile, ci modul cum funcţionează ele. Rezolvarea ar fi nu abolirea tehnologiilor, ci optimizarea şi perfecţionarea lor: exemplele moldave sunt arhicunoscute – reţele inginereşti defectate, pierderi de reţea imense, randament scăzut şi industrie energofagă. So, pentru ca acţiunea să aibă un efect mai mare, şi de lungă durată, mergeţi băieţi ecologişti la Termocom, la Apă-canal, la CET-1 şi CET-2, întrebaţii ce fac cu banul public, cu banii privaţi care îi plătim pentru naiba ştie ce, când o să-şi perfecţioneze tehnologiile etc… Sunt întrebări pur ecologiste.

– în al treilea rând, îmi displac inflaţiile de griji şi exaltările ecologice de matineu, care durează două săptămâni înaintea „orei ecologice” şi 5 minute după. A te îngriji de soarta pământului e o constanţă, nu un moft, o necesitate, nu o chestie funny. Nu-mi plac ecologiştii cu ziua, cu ocazia, cu grantul sau de ocazie „electorală”. Ador însă activismul ecologic zilnic, cotidian, constant şi perseverent: mega, hiper, super ecologiştii din Chişinău tac prea mult, prea des, prea suspect pentru ca vocea lor să fie credibilă măcar o oră. Au tăcut când s-a distrus lacul de la valea Morilor şi în cei peste 15 ani cât n-a fost curăţit acel lac n-au organizat o acţiune de curăţare (câteva bărci, ceva furci, măcar să extragă de acolo ce e mai gros), s-au făcut a nu observa că parcurile, mândria Chişinăului de altădată sunt pe cale de dispariţie fiind vândute cu bucata pentru construcţii particulare, nu suflă nici o fonemă despre mirosul de rahat ce umple oraşul, că vorbesc şi sunt activi doar cu ocazia campaniilor electorale, că îi doare în cot că parcul auto al republicii este consitutit în parte din maşini cu vârsta de peste 20-30 ani – unul din principalii factori poluanţi etc…

– în al patrulea rând, pentru o mai bună soartă a planetei, a naturii şi a mediului ce ne înconjoară avem nevoie de altceva decât de chefuri, sindrofii şi hai-hui-uri colective. E necesar un re-cadraj mintal şi axiologic, o nouă educaţie ce ar favoriza apariţia unei conştiinţe ecologice. Chestia asta ar trebui gândită atât la nivel particular (fiecare pentru sine), cât şi la nivelul mai general al politicilor şi practicilor educative. O conştiinţă ecologică teafără se construieşte construită cu migală. Un prim pas ar fi injectarea programului şcolar cu ceva obiective educaţionale noi: educaţia pentru un trai sănătos (alimentaţie, igienă personală, sport), educaţia pentru timpul liber (o bună parte din consumul mondial de energie are ca sursă indivizi care privesc televizorul pentru că nu au ce face şi nu ştiu cum să gestioneze timpul lor liber), educaţia pentru un mediu sănătos, educaţia pentru relaţii sociale normale etc… Pentru asta însă nu e nevoie de lumânări, nici petreceri, ci de strategii educaţionale pe termen scurt, mediu şi lung.

sursa imagine

50 thoughts on “n-o sa sting lumina!!!”

  1. cred ca stiu, inteleg si-mi dau seama ce anume imi provoaca de fiecare data reactia de combativitate atunci cand iti citesc posturile – sofismul tau. O fac si eu destul de frecvent, doar ca sunt constienta de faptul ca esafodajul argumentatiei mele s-ar putea sa aiba vreo hiba la baza…insa pentru pura placere a speculatiei…

    Reply
  2. vorbesti de o combativitate, eu ma stradui sa anihilez din start orice urma de chemare la lupta.. incerc sa gandesc la rece…chiar daca si raceala poate fi uneori “fierbinte”…
    altfel imi ramai datoare cu o explicatie…

    Reply
  3. si totusi ce faci tu concret astazi (nu maine, nu pe termen scurt, mediu si lung) acum pentru mediu? Mie initiativa fetelor in pijamale mi s-a parut salutara, desi prefer sa fac altceva pe intuneric…

    Reply
  4. uite o actiune simpatica http://www.youtube.com/watch?v=90hK8oIeY0g
    “Maine,29 martie,orele 14,00,in parcul Cismigiu (langa chioscul fanfarei) va avea loc o manifestare artistica de tip Happening, din seria ”Frozen People”.. Actiunea va dura timp de 3 minute !!! Scopul vizat (pe langa cel estetic) este de a avertiza asupra faptului ca Bucurestiul este deja un oras blocat. Cu cat participarea va fi mai numeroasa, cu atat efectul plastic va fi accentuat. Si-au anuntzat participarea artisti din Romania, Marea Britanie si Germania.”
    Te-ai lasa “inghetat” 3 min. pentru salvarea planetei?

    Reply
  5. Nu fac nimic pentru « salvarea planetei astazi » (am impresia ca salvarea planetei este acum un partid – daca nu faci parte din el, esti automat exclus din lista oamenilor de bun simt). Nu fac nimic pentru a aboli ploile acide, nici impotriva gaurii de ozon, nici… sunt chestii care ma despasesc.
    Fac altceva – in viata cotidiana ma stradui sa cheltui/consum rational resursele : energie electrica, apa, caldura etc… consider chestia asta mai importanta. In plus ma stradui sa conving pe cei din jurul meu sa faca la fel – cred ca e cea mai buna solutie. Dar asta o fac fara bannere publicitare, fara concerte, fara a virtutiza un comportament trivial.
    Nu scriu pe blog de cate ori sting lumina aprinsa si uitata asa aprinsa de altii. Nici nu fac comunicate de presa cand reusesc sa ma baiesc cu apa rece. Si nu beau de sufletul si in sanatatea naturii.
    Pentru fiecare problema caut o solutie particulara (nu cred ca cei care salveaza azi in piata planeta isi vor reduce consumul de energie electrica sau, ceea ce pare mai improbabil, sa inceteze a mai irosi watti)… cred, ca un ecologism bun presupune, ca si credinta, o lupta zilnica cu animalitatea si irationalul din tine,nu o exaltare de moment dupa care urmeaza cantecul obisnuit…

    Reply
  6. Parca mi-ai citit gandurile (-: In plus, manifestarile astea prea seamana a “subotnice”. Altceva este partea educativa. Daca tot ai facut legatura dintre credinta si ecologism, cetific dar cu un anti-exemplu: ieri am vizitat Manastirea Hancu, m-a mirat nu atat curatenia din curtea Manastirii cat mizeria din afara ei… Nu-i vorba poate sunt ocupate maicele cu rugaciuni, iar vizitatorii ar trebui sa fie mai constienti, dar totui cand mergi la manastire te gandesi si la curatenia din exerior s nu numai din suflet.

    Reply
  7. Avea Petre Ţuţea un concept frumos care explica fenomenul – “aflarea în treabă”. Aceste “happeninguri” si “moburi” şi “actionsuri” sunt foarte importante. In primul rând ele arată bine în CV-ul ONG-urilor, într-al doilea ies poze frumoase pentru istoriile de succes, apoi ele justifică în rapoarte banii veniţi de la finanţatori.
    Mai era şi ziua fără televizor şi ziua fără maşini şi aşa mai departe. E foarte important.

    Reply
  8. Klaus, eu cred ca discutia e in continuare despre impactul diverselor actiuni colective asupra constiintei fiecarui individ in parte… nu stiam ca pentru organizarea unor astfel de action-suri se necesita bani si nici nu m-ai convins, de altfel… in tot cazul, capteaza atentia multimii, a privitorilor, altfel indiferenti si nu voi mai adauga nimic pentru ca nici nu stiu prea multe, nu am participat la nici un mob sau hapenning… vroiam sa spun doar atat “orice actiune e mai buna decat simpla vorbarie” – actiune de orice gen, dar actiune sa fie si de preferinta acum, astazi.

    Reply
  9. Medicule sef, si ce e rau in ideea de subotnik? pentru ca e de inspiratie comunista? am vazut asa ceva la americani (mai exact in filmele americane) si m-au impresionat – toata comunitatea se angajeaza in indiguirea unui mal, salvarea unui copil, intreg cartierul se mobilizeaza pentru amenajarea spatiilor de joaca pentru copii, se numeste initiativa civica… pe cand noi asteptam sa ne faca, sa ne dea cineva – primaria, UE, armata salvarii, militarii in termen, serviciul pentru situatii exceptionale, etc…

    Reply
  10. oxana, nu stiu ce-ti va raspunde medicul-sef, din parte-mi, efectul subotnikului moldovenesc e nul – pentru ca dupa consumarea lui (de obicei copioasa, cu mici si bere), murdaria, mizeria si neglijenta continua sa infloreasca..de asta zic ca e important sa educam valori, sa integram ecologismul in practicile educative iar asta se face cu “vorbaraie”, ( cum zici tu), negociere, discutie, argumente…
    e bine cand comunitatea se aduna sa adune niste gunoaie in parcuri, gradini, drumuri, dar e prost cand chestia asta e circumstantiata de niste ocazii si nu e un comportament constant…

    Reply
  11. am confirmarea unui organizator, simplu plastician (ma rog, nu chiar asa simplu) – nu e vorba de niciun ban, este exclusiv pe baza de voluntariat, initiativa lui pe semne plus cateva indemnuri pe ici pe colo (apropo de frozen people)… deci, nu fiti carcotasi fara motiv!

    Reply
  12. Eu cred in subotnice. Acestea se numesc claca si la claca se construiesc case, fantani si biserici. Nu cred ca la subotnicele americane se salveaza copiii – e mai greu sa planifici dezastrele, dar ma mira aparitia filmelor americane ca argument si model pentru anumite actiuni. Mai ales ca dupa sintagma vaga “intr-un film american” poti pune orice – de la impuscarea colegilor de clasa pana la barbatii tot pot sa nasca.
    Oricum Oxana, atitudinea mea este ironica si caustica atat fata de viata, cat si fata de fenomenele ei, printre care si Ziua Internationala a Teatrului sau ora fara lumina. Eu sting lumina de obicei intre 11 si 1 si o las stinsa pana a doua zi la 19.00. Cred ca mi s-au alaturat inconstient majoritatea moldovenilor. “Temnota drug molodeji” cum s-ar zice la subotnicul pe care unii nu inteleg ce era rau in el 🙂

    Reply
  13. Ba iti plac subotnicele, ba nu iti plac carcotasii… Deja stiu atatea despre tine 🙂
    Apropo Red-Nord imi pare ca inca organizeaza ore fara electricitate in Nordul Moldovei. Sper ca nu la initiativa pictorului?

    Reply
  14. Apropo in filmele sovetice comunitatea mereu se angajeaza in indiguirea unui mal samd. Si nu numai in filme. De exemplu canalul Dunare-Marea Neagra tot a fost construit cu angajarea comunitatii. Chiar si Pan Halippa a participat, imi pare ca… sau Plesu. Bunelul meu a fost la un subotnic 6 ani in Siberia. Era responsabil social, nu ca mine…

    Reply
  15. klaus, la noi happening-uri de astea se organizau in anii 90…stingeau luminile pentru multe ori…intr-un sens, noi moldovenii, am recuperat deja toate “orele fara lumina” pentru urmatorii 200 ani…

    Reply
  16. Despre claca vs subotnic : claca era o munca ce se facea benevol, un fel de ritual colectiv cu functii multiple: de a intari coeziunea comunitatii, de a integra in aceasta comunitate tinerii insuratei, de obicei, pe langa rezultatul vizibil, casa, sarai, grajd, lampaci sau fantana, avea efecte colaterale…
    subotnikul era acelasi lucru organizat la ordinul partidului si nesilirea era cumva decretata (prezenta libera, dar obligatorie)… ma rog, sint ceva diferente…
    mi-ar placea sa facem claci ecologiste : pentru ca claca e un act de constiinta colectiva si un proces de responsabilizare, si claca nu se face pentru bifa sau cv, in plus, nu se face cu camere de filmat sau, mai ales, nu se face pentru camere de filmat, dar nu vreau subotnic ecologist, intarit de teza « liberala » – daca nu vii, nu-ti pasa de viitorul planetei…

    Reply
  17. Strabunica mea de la Curesnita Veche, sat pe malul Nistrului la Soroca ingrijea in fiecare an 12 izvoare care tasneau in apropierea casei ei. Dupa ce a murit strabunica primarul (dar poate gresesc, poate altcineva) le-a acoperit cu beton (dar poate gresesc). Oricum izvoare acolo nu mai sunt (dar poate gresesc – nu am fost la Curesnita Veche de prin 1995).

    Reply
  18. Klaus, spui ca stii atatea despre mine, insa cu siguranta gresesti 😛
    si initiativa pictorului are alte scopuri – protest prin arta fata de blocajele din Bucuresti, deci nicio legatura cu electricitatea si cu atat mai putin cu Red Nord. Sunt curioasa ce se va intampla de summit, se anunta o paralizie in toata regula.
    si chestia cu claca la moldoveni nu e un ajutor benevol ci e un fel de “o mana spala pe alta”, ca si nuntile de altfel (ei a fost la noi trebuie sa ne ducem si noi la ei sau noi am fost la voi ne sunteti datori cu o zi de claca).

    Reply
  19. Eeeeh Oxana, ce-i să faci… Aşa-s moldovenii. Şî eu îs Moldovan. Cât despre tine eu ştiu cel puţin 500 de lucruri.

    Reply
  20. Klaus, atata timp cat eu nu te cunosc, inversul (ca tu sa ma cunosti) este foarte putin probabil. 500 de lucruri spui… deductibile din ce am spus pana acum? lucruri pe care ai putea sa le spui despre orice alta femeie? erau suficiente si 10 ca sa-mi captezi atentia. Acum ca ti-a reusit acest lucru, iti foloseste la ceva? E noua ta replica de agatat? pentru ca nu functioneaza; de testat reactii? pentru ca nu au fost dintre cele mai favorabile… si pentru ca ar trebui sa stii ca o astfel de replica ar putea fi interpretata ca ofensatoare, ceea ce cu siguranta stii si atunci ai fost rau intentionat.
    …si mai esti moldovan pe de asupra si foarte mandru de acest lucru….

    Reply
  21. Subscriu la parerea medicului-sef, toate aceste actiuni in masa sunt nimic altceva decat niste subotnice cu iz capitalist.

    Reply
  22. Subscriu la parerea medicului-sef, toate aceste actiuni in masa sunt nimic altceva decat niste subotnice cu iz capitalist.

    Reply
  23. Dar eu chiar aş pleda pentru subotnice, pentru entuziasmul de altă dată – chiar dacă, adesea, acestea se făceau ŞI forţat…festivist!!! Tot un fel de subotnic e şi acţiunea de a stinge lumina pentru o oră! Propun să stingem televizoarele pentru o săpătămână, şi sănătatea mintală a celor care NU SE UITĂ – sigur va fi ceva mai credibilă…
    Nu trebuie luate, fraţilor, prea în serios toate aceste acţiuni, gen: “nu circulaţi o zi cu maşina!”, “stingeţi lumina pentru o oră!”, “nu vizitaţi supermarketurile” etc. etc. – ele afişează FALSE PROBLEME!

    Reply
  24. Eu voi stinge lumina, fie si pentru simplul motiv ca acelasi lucru il vor face milioane si milioane de oameni de pe intregul glob…

    Reply
  25. A propos, de această campanie…am văzut un stick cu acest anunţ pe o cabină de WC, în parc:))))
    Cred că orice comentariu – devine futil.

    Reply
  26. Eu am stins lumina!
    si toate celelalte aparate electronice din casa, cu exceptia frigiderului, of course… primele tentatii au fost de a fenta restrctia si de a o limita doar la becuri (cu 3 calculatoare plus un televizor in casa e mai dificil sa te dispensezi de toate o data), alternativele propuse (de copil) – stingem becul si privim un James Bond (deconectam toate prizele!), atunci pe laptop care functioneaza cu baterii (nu!!! niciun fel de film!)explica-i copilului ce sunt resursele epuizabile si neregenerabile – replica ei, la momentul in care acestea se vor fi epuizat, eu voi fi moarta sau vor fi descoperite noi resurse alternative regenerabile – si poftim momentul educativ – vorbind despre viitorul copiilor si nepotilor nostri. In plus a fost si perceptia destul de acuta de curgere mai lenta a timpului, foarte sugestiva si revelatoare in contextul teoriilor cu privire la compresia timpului modern…

    Reply
  27. Replica mea ca “stiu atatea despre tine” insemna de fapt – in comentariile prea multe referinte inutile la atitudini si trasaturi personale. Inutile pentru ca toate aceste informatii se raltioneaza cu oun nick despre care nici nu doresc nici nu are rost sa aflu atatea lucruri.
    Anume asta am avut in vedere – daca ai ceva de spus la tema, e bine, daca vrei sa povestesti despre tine, e superfluu.
    Cum as semna eu acum cu numele k33562 si as afirma cu mandrie – “mie-mi plac coltunasii si FC Liverpool”.
    Asta avusesem in vedere.
    Cat despre moldovean – nu-s nici moldovean nici mandru ca nu-s moldovean sau sunt moldovean – nu conteaza. In cadrul replicii eram moldovean pentru ca tinea bine la argumentare.
    Iti dai seama ca jignirile sau ironiile la adresa lui Klaus nu au rost, or acesta nu exista.
    Dat fiind ca e ora mentionata mai sus in zi de duminica si eu sunt beat, te rog sa te prefaci ca acest comentariu nu exista.
    🙂
    PS. Nu-s beat, desigur.

    Reply
  28. Si cum spuneam, iti inteleg in totalittea punctul de vedere (te-am lasat fara explicatie, pentru ca eram pe fuga…) si-ti si dau dreptate, acum inteleg sursa vulnerabilitatilor si a sensibilitatilor dintr-un astfel de dialog si gafele facute de mine in comunicarea cu persoanele complicate si complexe deopotriva si mai ales multiple, ar trebui sa se scrie un ghid, un indreptar ceva la tema data… anyway, desi te inteleg perfect (chiar daca spui ca ai fi putut fi beat, dar nu conteaza), oricum nu-ti voi ierta faptul ca m-ai lasat sa inteleg ce vreau (si eu chiar am inteles ce-am vrut si ce-am putut) si sa ma manifest in consecinta in toata splendoarea isteriei mele feminine… as putea sa vin si eu cu o contrargumentatie privind utilitatea intr-un dialog a experientelor si atitudinilor personale si a motivatiilor recursului la acestea, dar nu am chef acum (de la ora 8 pana acum la 11, crede-ma, am construit o intreaga argumentatie pe acest subject si prin urmare mi-a si trecut)… si apropo, si eu stiu foarte multe despre tine, cum ar fi bunaoara ca-ti permiti o chirie de 150-200 de euro – castigi destul de bine pentru o persoana care nici macar nu exista si mai stiu ca nu are nicio legatura, dar mi-a facut placere..

    Reply
  29. Bine, dar informatia ceea e de la mine de pe blog si daca ai ajuns acolo, iti este intr-un fel relevanta, mai ales ca intr-adevar nu-i exclus sa am intr-adevar nevoie de un apartament.
    Si poti afla intr-adevar multe lucruri despre mine, este minunat.
    Dar faci asta pentru ca te intereseaza, nu pentru ca scotocesti comentarii la tema printre informatii redundante despre persoane care nu exista.
    Discutia data vad ca s-a prelungit si ar fi minunat daca am putea crea un blog unde sa alternam comentariile si astfel sa salvam aceasta corespondenta minunata pentru posterioritate 😀
    Si poate mai dam ocazia unora sa-si afirme originalitatea in comentarii ca mine…

    Reply
  30. Cat despre ghid sau indreptar, el era cunoscut dinaintea lui Dumnezeu, dar a fost facut public abia prin 950 era voastra sau ~325 era lor si in engleza rezumatul ghidului este urmatorul:

    An old tradition advises us to speak only after our words have managed to pass through four gates. At the first gate, we ask ourselves, “Are these words true?” If so, we let them pass on; if not, back they go. At the second gate we ask; “Are they necessary?” At the third gate we ask; “Are they beneficial?” and at the fourth gate, we ask, “Are they kind?” If the answer to any of these is no, then what you are about to say should be left unsaid.

    Dupa cum observi si din doldoritatea comentariilor mele, eu intotdeauna imi trec comunicarile prin aceste patru porti.

    Reply
  31. ok, Mr. Truth&Kindness, plasarea acelei informatii scotocite era o tentativa de a-ti demonstra indirect existenta palpabila, spre deosebire de nickul tau, numele meu este real si o replica gen “stiu atatea despre tine” poate fi interpretata in felurite moduri… nu intru in detalii. Ai dreptate in privinta abuzului de mesaje “private” pe un blog public, dar ce farmec ar mai avea o astfel de desfasurare de adversitati fara public in sala…? Si pentru ca cineva trebuie sa puna capat acestei corespondente “minuntate”, promit ca te las sa inchei cu orice concluzie vrei si ca nu-ti voi replica (la replica la replica) chiar daca aceasta nu-mi va fi favorabila.
    P.S. imi place felul in care gandesti (uneori).

    Reply
  32. vrei asa o declaratie directa si explicita? am zis ca tac, insa nu-mi plac intebarile atarnate in aer, fara raspuns – acum nici macar nu stiu care ar putea fi acel raspuns, dar sesizeaza diferenta: imi place ca mai si gandesti uneori si imi place cum gandesti uneori, adica uneori imi place…

    Reply
  33. Mda, Vitalie e cam sofist in acest post, Oxana avea dreptate in primul ei comentariu. Ma mira totusi ca Vitalie nu vede hiba din propriul lui argument. Probabil se incapataneaza sa se lase invins, cunoastem cu toti sentimentul nevoiei de a cadea mereu in picioare, de a modera caracterul unor afirmatii radicale astfel incat, in final, acestea sa nu mai fie la fel de extreme, dar totusi sa nu recunoastem ca am gresit initial.

    Argumentul lui ar sta in picioare daca s-ar referi doar la o optiune personala, cea de nealaturare la o actiune in masa. Motivul poate fi nevoia de delimitare de mase, “chiar daca acestea au dreptate, totusi e bine sa ne consideram mai destepte decat ele.” Sau, mai plauzibil in acest caz, faptul ca Vitalie nu are nevoie sa fie educat, de aceea nici nu participa. Dar sunt altii care trebuie educati, gestul cu lumina e un mod exemplar de a reactiona, nu o solutie in sine. E o actiune simbolica, iar el nu vrea sa accepte acest aspect pe care l-a ignorat initial si se lupta incapatanat cu mori de vant si cu oameni de paie. Asa aparut-a si sofismul:).

    Reply
  34. Si inca ceva, pentru salvarea planetei nu avem nevoie numaidecat de politici, etc., ci exact de actiunile responsabile si constiente ale fiecaruia. Bazandu-te pe politici si tehnologii inventate de altii nu faci decat sa pasezi responsabilitatea mai departe. Si daca politicile si tehnologiile nu se vor implementa, ce facem? nu facem nimic? Actiunile fiecaruia conteaza, in acelasi fel cum fiecare vot conteaza la alegeri. Stiu, e mult mai tentant sa ne gandim ca nu conteaza, avant in vedere ca efortul individual pare irelevant. Dar aparentele inseala.

    Reply
  35. Cam asta s-a intamplat la toate concertele Earth Live. Asa se intampla la toate manifestarile in masa. Regretabil, intr-adevar. Totusi, nu as fi sceptic in privinta efectului educativ si constiintizator al unor asemenea intreprinderi. De exemplu, cineva care nu a auzit nicodata de ecologism, cand aude de pericolele incalzirii globale si cand vede ca miscarea a devenit una globala poate avea un moment de tresarire si poate devine convertit. Intr-adevar, celora care stiu deja ce si cum, nu le mai sunt interesante asemenea evenimente. Din randul lor fac parte si eu.

    Reply
  36. donian, eu fac distinctie intre ecologie si ecologism… prima este ceea ce ai tu in vedere si ceea ce gandesc si eu – o atitudine interiorizata bazata pe grija fata de mediul natural si social cu care esti in contact. dar heirupismele cu “iti pasa sau nu de viitorul planetei” sunt ecologisme, adica imperative ideologice cu caracter normativ-obligatoriu care nu tin neaparat sa salveze planeta sau sa dezvolte o constiinta ecologista ci mai degraba sa adune mase de oameni fara alt scop decat socializarea, picnicul si buna petrecere cu bere si mici… ei bine, eu sunt contra acestui festivism care, dupa mine, nu este urmat de o socializarea a grijii fata de mediu si de construire a unei constiinte ecologice.

    Reply
  37. hm.., distinctia dintre ecologie si ecologism e una facuta de tine, sau e valida independent de incarcatura hermeneutica pe care i-o atribui? Daca stau sa ma gandesc ecologia este o stiinta, iar ecologismul ar fi miscarea care promoveaza si popularizeaza idealurile conservarii planetei, fara a conota neaparat heirupisme (am invatat si un cuvant nou:), ci, intr-adevar, imperative morale dar si de prudenta. De genul, daca vrei sa contribui la micsorarea de CO2, faci urmatoarele… sau ‘actiunile tale au urmatoarele consecinte..’ In consecinta, ecologismul ar indeplini functia educativa, despre care ziceai si tu ca avem nevoie, prin organizarea de evenimente de masa, printre altele, pentru o cat mai mare popularizare. Problema este daca aceste masuri sunt eficiente. Atunci ajungem la intrebarea empirica despre cat de eficiente sunt aceste masuri de masa (stingerea luminii, concerte, etc.). Eu cred ca sunt intr-o anumita masura si raman pe pozitii. Dar am avea nevoie si de statistici care sa ne arate clar daca isi au rosul sau nu.

    In concluzie, ca intentie, masurile sunt bune pentru ca vor sa faca din constientizarea pericolelor ecologice o miscare numeroasa. Iar pentru a judeca eficienta avem nevoie de date concrete. Altfel ramanem fiecare cu opinia lui, care depinde de cum privim si ce vedem .

    Reply
  38. Nu pot decit sa fiu de acord cu tine, in afara insa de solutie: din punctul meu de vedere, singura solutie viabila este controlul populatiei la nivel planetar. Cam ca la chinezi. Altfel degeaba stingem noi luminile si curatam lacurile: cererea de energie creste, planeta seaca si tot naibii ne ducem.
    .-= andruska´s last blog ..Ecologia – fascismul secolului XXI? =-.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.