Despre Mămăligă și curaj…

Canalul colectiv ”anonim” al Partidului Acțiunii Comune Congresul Civic a decis să mă bage în seamă…Cică de ce nu facem nimic pentru oamenii care nu pot accesa acum ajutoarele de șomaj…
(E la modă, printre ”intelectualii” negînditori să dea vina pe activiști, cetățeni dacă…nu lucrează instituțiile. Dacă primăria sau asistența socială nu funcționează îs de vină activiștii și ceilalți…)
Tovarășii tocmai abia au descoperit ”clasa muncitoare”, precaritatea și problemele sociale în ceva carte și…hai să scrie acum ca și cum ei îs unicii cărora le pasă, ca și cum ei îs unicii care au făcut ceva…sau care pot face ceva.
Evident, ei au făcut ceva – au spus (altă îndeletnicire a intelectualilor de facebook – să spună altora cum să facă lucrurile).
Eu sînt un om mic și tare mi-aș dori să am influența pe care ei mi-o prescriu…
Și fac chestii de om mic: împreună cu o echipă de entuziaști am pus la cale o platformă (ida.md) anonimă, pe care muncitorii pot raporta încălcări și abuzuri ale drepturilor lor (iar noi găsim juriști și ne ajută și îi consiliem și îi sprijinim din entuziasm că nu avem bani de asistență juridică).
Pe platzforma.md, împreună cu echipa și colaboratorii, am scris mai multe despre muncă și muncitori decît tot canalul lor colectiv. Am făcut împreună studii despre necesitatea unor instanțe specializate pe drepturile muncii (pentru că judecătorii le ignoră), am calculat salariul de trai minim în Moldova…
Cu camarazii și camaradele de la OccupyGuguță am protestat pentru salarii mai mari (și nu ne-a fost frică să ieșim în stradă cînd autorii canalului….se ascundeau după anonimitate. Nu i-am văzut atunci.)
Acum, cu cîteva grupuri minunate sîntem implicați în mai multe eforturi de voluntariat pe timp de pandemie – ajutăm bătrînii și persoanele nevoiașe cu cumpărături, am organizat o campanie de colectare de fonduri din care au fost procurate produse alimentare. Cu alte colege și colegi am pornit împreună inițiativa Coliba Albastră și ajutăm oamenii fără adăpost din Chișinău…Zilnic interacționăm cu peste 100 oameni ai străzii (pe care toată lumea, inclusiv autoritățile) i-au lăsat baltă…Unii din acești oameni probabil îs cu Covid, noi vorbim cu ei, le ducem prînzuri, le procurăm medicamente, le ducem haine, apă etc…
I-aș invita pe anonimi să vină în toată componența prezidiului partidului cu noi măcar într-o zi…Dar na, e mult mai ușor, ca partid să te iei de activiști, să scrii baliverne ”confidențiale” despre președinte și alaiul său, să distribui meme-uri … și să o faci asta anonim.
Aștept ca Marele Partid cu ”agendă socială” să fie mai vocal…Nu doar pe telegram. Să îi ajungă, de exemplu, măcar curaj de un protest..

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.