biblioteca in oras

 Ideile bune pot veni de oriunde. Chiar din Columbia.

Sub forma unei inițiative public-private între autoritatea ce se îngrijește de parcurile din Bogota și din alte orașe ale țării pe de o parte și Fundalectura, o asociație privată constituită în 1990 pe de altă parte. Ultima are drept scop transformarea Columbiei într-o țară de scriitori și are, printre membrii fondatori, Camera Columbiană a Cărții, Smurfit Carton Columbia și Asociația Columbiană a Industriei Comunicării Grafice.

Fundalectura amplasează biblioteci în parcuri publice prin intermediul programului Paradero Para Libros Para Parques (PPP). La moment doar în Bogota există peste 47 PPPs (biblioteci publice) iar în restul țării se găsesc alte 50 și ceva. Fiecare bibliotecă publică este administrată cel puțin 12 ore pe săptămână de un voluntar ce oferă consultații și ajută copiii să-și facă temele.

Altă idee bună vine din America. Țara care ieri a devenit mai bătrână cu un an. Acolo, în statul Wisconsin niște vecini teferi au amplasat mici căsuțe pentru cărți gratuite destinate altor vecini teferi sau vizitatori ai cartierului. Micile librării, spun localnicii, facilitează comunicarea în comunitate și nasc motive de întâlnire între vecini.

Din ideea asta s-a născut o întreagă mișcare – the Little Free Library care s-a răspândit apoi și în California și în alte state americane, apoi chiar a trecut granițele. Povestea întreagă e aici.

O idee bună pentru Chișinău (și ulterior alte orașe ale țării) s-ar putea naște din întâlnirea fecundă a acestor două idei (și a altora, e destul să apară).

Schițez conceptul unui proiect provizoriu (cărți se găsesc, și materiale de construcție pentru o mini-bibliotecă întâi în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt apoi în alte parcuri ale orașului și altor orașe).

Descriere: biblioteci publice cu cărți gratuite amplasate în parcurile orașului Chișinău.

Scopuri: a) facilitarea accesului la cărți a cetățenilor și oaspeților orașului; b) constituirea unor comunități de cititori; c) socializare culturală și d) promovarea unui mod tare sănătos la cap de viață.

Modalitate de realizare: parteneriat public-privat. Parteneri publici: Primăria Chișinău, Întreprinderea Municipală Spații Verzi, poate Guvernul, Ministerul Culturii, Biblioteca Națională. Parteneri privați: librăriile, editurile, antreprenori. Adițional: muncă de voluntariat. Eu găsesc ore destule.

Modalitate de funcționare: biblioteci amplasate în spații publice. Cititorii iau cărți și aduc altele în loc (așa funcționează schimbul de cărți), sau doar aduc și nu iau, ori iau și nu aduc. Important e să citească. Și cărțile să întâlnească cât mai mulți cititori.

E o schiță. Îi lipsesc multe nuanțe. Pe care însă le putem adăuga pe urmă. Important e să pornim de undeva.

Ce ziceți? Ne apucăm de treabă?

surse:

http://www.latimes.com/news/local/la-me-little-free-library-20120628,0,4043836,full.story

http://www.bilinguallibrarian.com/2010/02/21/paradero-para-libros-para-parques/

http://metkere.com/2012/07/minilibraries.html

http://www.fundalectura.org/sccs/sobreus.php?id=1

1 thought on “biblioteca in oras”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.