in cautarea unui De Ce? cu Nikita Mihalkov

Postul rusesc de televiziune”Kultura” a difuzat, în premieră, ieri seara, 2 aprilie, în Vinerea Mare (atât cea catolică cât și cea ortodoxă au coincis surprinzător  anul ăsta) filmul ”Katyń” al regizorului polonez Andrzej Wajda

Suprinzător de teafăr regizorul Nikita Mihalkov (care deraiase în ultima vreme într-un fel de țarism iluminat)  la discuția care a urmat proiecției, unde au mai venit Andrei Artizov, șeful Agenției Federale pentru Arhive, Aleksandr Ciubarian, directorul Institutului de istorie Universală a Academiei de Științe a Federației Ruse, Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei pentru politică externă a Dumei de Stat, Mihail Narinskii de la MGIMO.

Nikita a zis, apropo de film:

– e o peliculă obidită, născută din tragedia personală a lui Wajda, a cărui tată se găsește printre miile de ofițeri și intelectuali polonezi omorâți la Katyn, dar și din minciuna colectivă impusă poporului polonez de regimul sovietic. E un fel de strigăt care sparge tăcerea și minciuna.

– ofițerii ruși, cu excepția celui interpretat de Garmaș, sunt șterși și palizi. Ei simbolizează Sistemul. Wajda a ales să explice cum a funcționat Mașina de ucis oameni. Dar nu a reușit să compileze un De ce? Care era rostul uciderii acelor polonezi? Răzbunare (pentru înfrângerea armatelor ruse sub Varșovia în anii 20)? Eroare (cică în 1943-44, când se punea problema creării unor divizii poloneze în componența Armatei Roșii Stalin însuși și-ar fi exprimat regretul pentru crimă)?

– polonezii au scăpat cumva ”ieftin”: ei au găsit vinovatul, principiul explicativ dar și ”diavolul” care trebuie exorcizat: teroarea sovietică stalinistă. Dar rușii? Ce vor face ei? Cine le va explica de ce unii ruși au omorât alți ruși (cum ar veni, de ce s-a tras din Noi în Noi)? Și diavolul, ăla care trebuie alungat cu tîmâie,  unde stă?

Filmul+discuția pot fi descărcate sub forma unui fisier torrent de aici sau aici.

1 thought on “in cautarea unui De Ce? cu Nikita Mihalkov”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.