lectii de democratizare cu Adam Michnik

Adam Michnik, disident, publicist și intelectual polonez a venit într-o vizită fulger la Chișinău. Modest, accesibil, jovial, vesel chiar, pan Adam a vorbit la ULIM unui grup de moldoveni…

Ne-am gândit inițial că o să curgă sânge la prăbușirea comunismului, dar în Polonia, acesta a fost demontat fără să se spargă măcar un geam.

Conducerea comunistă era prea slabă pentru a combate Opoziția, iar Opoziția, la rându-i, era și ea prea neputincioasă pentru a răsturna Puterea.

Mișcarea de opoziție în Polonia a pornit din 2 puncte: mișcări munictorești, pe de o parte, și Comitetul pentru apărarea muncitprilor, înființat de intelectualii poloni, pe de altă parte. Anterior, protestele se făceau în mod separat: muncitorii își aveau protestele lor, intelectualii – pe ale lor. O mare reușită a fost unificarea protestatarilor.

Comunismul polonez a fost unul cu dinții sparți, autoritățile manifestau toleranță față de Opoziție, pentru că erau slabe…

Atât Conducerea Partidului, cât și Opoziția se temeau de vărsare de sânge, odată cu demararea perestroicăi atitudinea Puterii s-a domolit: ambele părți au înțeles că plutesc în aceeași barcă.

Ne-a venit în minte, la început, modelul spaniol al ieșirii din dictatură – nu prin revoluție, ci prin negocieri și compromis.

Apariția unui sindicat independent, Solidaritatea adică, a delegitimat regimul: el nu mai reprezenta puterea muncitorilor și proletariatului, căci aceștia se îndreptaseră împotriva lui.

Norocul Opoziției poloneze a fost întruchipat de trei simboluri:

– Papa Ioan Pavel al II-lea

– Lech Wałęsa

– Czesław Miłosz

Biserica Catolică a intermediat negocierile dintre Putere și Opoziție, fiind garantul respectării angajamentelor asumate.

Pe durata dominației comuniste Biserica Catolică a fost unica instituție nesovietizată.

Marele noroc al Poloniei a fost că generalul Jaruzelski, spre deosebire de un Ceaușescu, se arăta deschis spre reforme și se manifesta ca un patriot polonez.

Rectificare: Partidul Muncitoresc Polonez Unit a fost construit pe 4 minciuni:

– că e partid

– că e muncitoresc

– că e polonez

– că e unit

În primul rând noi nu am avut niciodată un partid comunist pana la sovietizare. Prin anii 40 am avut mai multe partide muncitorești, între care Partidul Unit Muncitoresc Polonez, despre care se spunea, ca o glumă, că nu era nici partid, nici unit, nici muncitoresc și nici polonez.”Dar nu asta e miza mesajului meu. La urma urmei, e bine sa existe mai multe versiuni, si pentru pozitivisti si pentru negativisti.


La 20 ani după prăbușirea comunismului polonez, pot spune că această perioadă a fost cea mai frumoasă din întrega istorie a Poloniei.

Din păcate, ca rezultat al prăbușirii comunismului și al terapiilor de șoc care au însoțit trecerea la economia liberă, unele grupuri de oameni s-au pomenit în tabăra pierdanților.

– muncitorii de la marile uzine și complexe industriale – cei care, prin greve și demonstrații au obținut libertatea, au fost primele ei victime… Destrămarea piețelor de desfacere și rentabilitatea redusă a fabricilor socialiste a cauzat falimentul multora din ele…

– intelectualii. Puterea comunistă avea grijă de ei, le oferea tot soiul de privilegii în schimbul sprjinului. Azi, confruntați cu piața liberă a ideilor, aceștia suferă o nostalgie după timpurile trecute.

– iacobinii morali, cei care credeau că-i vor vedea spânzurați de felinare, a doua zi după victorie, pe toți comuniștii și aliații lor.

Am avut grijă ca înfrângerea comunismului să nu se transforme într-un dezmăț moral: răzbunările sângeroase au fost evitate pentru că reprezintă un anticomunism de tip bolșevic…

Polonia oscilează între două extreme (între ciumă și holeră):

– regim democratic de fațadă, adică democrația suverană, așa cum o înțelege V.V. Putin.

– berlusconism, adică concentrarea puterii mediatice și economice, ulterior politice, în mâinile unui singur om.

Intelectualul poate să fie de partea puterii, dar nu trebuie să mintă.

În Polonia nu avem o televiziune publică de tip BBC: avem bani, tehnică, dar nu prea avem britanici.

Polonezii iubesc libertatea, dar au probleme cu democrația.

Democrația înseamnă libertate în limitele statului de drept, iar noi avem probleme cu aceste limite.

La moment există un conflict structural între Biserică și societatea poloneză: Biserica apără lucrurile absolute, iar democrația este condamnată să manipuleze fenomene și lucruri relative.

Biserica va trebui să învețe să apere lucrurile absolute într-o lume relativistă nu prin anateme, ci prin dialog, prin mese rotunde, nu predici din altar.

Partidul Muncitoresc Unit Polonez avea 2 justificări ale aflării sale la putere:

– contextul geopolitic, Moskova, centrala, ne-a încredințat puterea. Nu au existat practic niciodată discuții ideologice sau filosofice, partidul era de fapt o corporație a aparatului birocratic.

– puterea care trebuie exercitată de cineva.

Politica lipsită de moralitate este la fel de periculoasă ca și absolutismul moral.

Dacă etica joacă un rol în viața omului, la sigur că are și un rol mare în politică.

Ce va fi a doua zi după ce regimul va fi răsturnat: iată întrebarea de căpetenie a opozițiilor din toată lumea.

10 thoughts on “lectii de democratizare cu Adam Michnik”

  1. Mai rar ajunge cineva ca Michnik la Chisinau, dar sa stii ca acum exista un curent puternic printre intelectualii polonezi, care contesta principiile morale ale lui Michnik din perioada tranzitiei … adica aura sa de disident a disparut in Polonia. Cam la fel s-a intamplat cu majoritatea disidentilor din fostele state socialiste – au cazut in uitare. In plus, despre “marele patriot” Jaruzelski iarasi se poate discuta mult …

    Paradoxal, dar locul de unde a pornit totul si oamenii care au protestat atunci sunt foarte dezamagiti (MIchnik are dreptate). Zilele trecute urmarea documentarul respectiv: http://www.youtube.com/watch?v=GArXM1uM_PI&feature=player_embedded

    IMs last blog post..Reformele electorale și interesele de partid

    Reply
  2. Ion, o fi si din cauza unor trasaturi speciale ale disidentei lui Michnik: toleranta (in contrast cu tonul vehement al conducerii Poloniei, pe de o parte, si al Bisericii catolice, pe de alta parte… Michnik zicea de postul de Radio Maryja (http://www.radiomaryja.pl), un fel de bastion al catolicismului conservator care militeaza impotriva democratiei de tip liberal si impotriva secularizarii Poloniei), cumpatarea (tipul nu a cerut spanzurarea comunisitilor si e adept al concilierii)…

    Reply
  3. Vitalie, disidenta cumpatata intr-un regim comunist este imposibila si este o contradictie in termeni. Daca esti disident regimul te vaneaza, te persecuta, te expulzeaza intrun fel sau latul sau te baga la racoare etc. Michnik a fost un disident pana la caderea comunismului.

    In perioada de dupa comunism notiunea de disident nu are sens. Probabil te referi la tonul cumpatat adoptat de Michnik de dupa caderea comunismului in Polonia. Atitudinea sa fata de Jaruzelski este cel mai bun indicator al cumpatarii sale. Mai cumpatat decat atat nu se poate, tipul care a scos Solidarnosc in afara legii si a arestat liderii este aparat de Michnik. De fapt tipul care l-a bagat pe Michnik la inchisoare. :)) Este ca si cum noi l-am apara acum pe Voronin, pentru actele sale din 1989 sau pentru arestul a 300 de persoane dupa 7 aprilie. Sau pe Ceausescu pentru ca a arestat pe liderii minerilor din Valea Jiului, cand in 1977 (parca) ei au inceput un protest.

    Asta cu Radio Maria este sigur parerea lui Michnik, care nu trebuie preluata ad literam. Postul respectiv de radio este mitizat (la fel cum este VB la noi), dar daca il asculti, vezi ca nu reprezinta decat punctul de vedere al Bisericii Catolice (la fel cum in SUA, exista dreapta crestina sau diverse posturi gen Micul Samaritean in RM), un post, care este unul conservator, dar nu este impotriva democratiei poloneze (care este una de tip liberal). Comportamentul lui Michnik dupa caderea comunismului este uneori prea cumpatat, iar nimeni nu are dubii ca Gazeta Wyborcza este una de stanga, care are o anumita agenda politica la fel cum are si Michnik. Nu in zadar Solidarnosc s-a distantat de publicatia respectiva (care initial era organul de presa al miscarii).

    Deci sunt doua fete ale lui MIchnik: disidentul pana in 1989 si aparatorul dictatorului Jaruzelski dupa 1989. Michnik a trecut printro transformare dupa 1989, nu trebuie confundat cu Michnik dinainte de 1989, care a facut ani grei de inchisoare pentru ca s-a opus comunismului.

    IMs last blog post..Reformele electorale și interesele de partid

    Reply
  4. VA INVIT SA VIZITATI UN BLOG NOU,NON-CONFORMIST,DEDICAT VIETII, IN CARE SPER SA VA REGASITI SI LA CARE SPER SA CONTRIBUI TI SI VOI CU MATERIALE SI OPINII,CHIAR DACA SUNT CRITICE. CU STIMA SI RESPECT CIRSTEA FLORIN.

    CIRSTEA FLORINs last blog post..nn404 Not FoundnnnNot FoundnThe requested document was not found on this server.nnnnWeb Server at comluv.comnnnnnn

    Reply
  5. ma, da esti prost frate. Chiar nu inteleg de ce mai scrii. Ce exemple dai ma ? te-ai gandit la ele … au trecut timpurile pe care le-ai descris in articol, nu mai e valabil asa ceva pt rep. md. Sorry, dar n-am mai citit articolul in intregime, e o pierdere de timp, insa fraza de la sfarsit chiar “m-a dat jos” … cica ce se va intampla dupa ce se va schimba puterea ???? ce pot sa zic, MENTALITATE TIPIC MOLDOVENEASCA !!! o persoana inteligenta cat de cat nu si-ar pune astfel de intrebari. Think about.

    P.S. Si eu sunt moldovean, dar mi-e rusine de neamul meu cand dau peste articole de genu’ .

    Reply
  6. Victore, daca macar vei fi citit articolul, nu pana la capat, dar macar pana la ultima buchie a titlului vei fi observat ca postul e o compilatie de ganduri/vorbe/rostiri ale lui Adam Michnic, aflat intr-o vizita la Chisinau recent..ceea ce zici tu ca e pierdere de timp e un fel de intelepciune personala amara adunata prin inchisori si lagare, in celulele securitatii poloneze si in exil..nu stiu daca Michnic isi va fi gandit strategia lui de slavara pentru cazul Republicii Moldova, asa cum ii incriminezi tu, si mai putin inteleg de ce il invinuiesti de mentalitate tipic modloveneasca…
    pana una alta, in afara unei badaranii retorice, eventual condimentata cu ceva fudulie, ca sa stea mai bine, asa-zisul tau argument nu poate merge copacel de unul singur

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.