Mituri fondatoare – I

Certificatul de naştere este un act oficial care confirmă venirea în lume a unui nou cetăţean şi-l înserează pe acesta în cadrul unui context de Patrie/Ţară. De obicei, documentul ăsta poartă stema şi simbolica de stat a ţării respective: URSS, USA, Franţa, Kiribati…

În Moldova e altfel. „Excepţia culturală” a Europei tratează problema naşterii cetăţeanului în regim de poveste…

Aşa arată un certificat de naştere eliberat de Ministerul Dezvoltării Informaţionale al Republicii Moldova:

original

După cum se vede, certificatul de naştere nu este doar un document ci şi un manual de socializare sexuală: el oferă justificări „originare” chiar în ţara în care barza este pe cale de dispariţie, ceea ce ar putea eroda credibilitate legendei. Ca să nu se întâmple asta propun ministerului şi alte variante de certificat, pentru părinţi avansaţi:

varza

1. pentru anii ploiosi, cand recolta de varza este buna.

buy

2. Pentru orice timp şi ideologie…

s

3. pentru părinţi serioşi.

v

4. pentru credincioşi…

am mai putea inventa certificate de naştere pentru fotbalişti, gay, lesbiene, politicieni, şoferi de maxi taxi, aviatori (aici varianta aeriană a berzelor nu trece), poliţişti, etc.

26 thoughts on “Mituri fondatoare – I”

  1. Incredibila este aceasta inapoiere a moldovenilor in materie de acte de identitate! Cum poti in secolul XXI sa mai folosesti astfel de simboluri care-si aveau locul in vremea cand eram eu prunc, in revista Murzilka!? La mai bine de trei decenii si jumatate de atunci sa stai pe loc, este debilitate curata:))

    Vladimir B.s last blog post..BB3 – note critice

    Reply
  2. Vladimir, e vorba de o falsa pudoare promovata ca politica de stat…ma gandeam ca unele organizatii crestine din Moldova protestau impotriva datelor biometrice in pasaport, impotriva cursului de educatie sexuala in scoala, dar tac chitic cand e vorba de asmenea “murzilci” tapate pe certificatele de nastere, ca si cum legenda cu barza care aduce copii ar fi conforma conceptiilor crestine despre aparitia vieti…
    Dragos, trebuie sa crezi 🙂
    mai sunt si alte gogomanii prin actele de identitate moldovenesti..sper sa am timp si pentru ele

    Reply
  3. Ah, ce ofuscati sunt domnii… pe mine m-a distrat certificatul cu barza si cea cu varza ar putea fi buna dar e fortata… numai ca nu stiu de unde ai scos-o Vitalie, certificatele de nastere de tip nou nu au coperta, iar cele din 1995, spre ex. au stema de stat pe ele…

    Reply
  4. din seria “gogomănii prin actele de identitate moldoveneşti”: în paşapoartele noastre albastre, în dreptul naţionalităţii e trecută senin sintagma “republica moldova”! în certificatele de naştere ale bunicilor mei, în dreptul naţionalităţii apare o …liniuţă!
    …eu zic că e convenabil aşa, ca să nu mai existe divergenţe care şi ce e, care şi ce naţionalitate e, care şi ce limbă vorbeşte, care şi cu cine ţine…:)

    Reply
  5. Oxana, certificatul de nastere la care fac referinta (si pe care l-am fotografiat) e unul eliberat in 2001 (suficient de recent) de Oficiul Stare Civila Edinet… stiu ca cele din anii 90, care se faceau din carton, aveau stema.

    vitalies last blog post..Mituri fondatoare – I

    Reply
  6. Olga, cetatenia tine de statalitate si nu de origine etnica cum ne-ar fi placut noua si e periculos sa incetatenim acel “moldovean” sau “moldoveanca” la rubricuta in cauza, mai sanatos e R Moldova, ceea ce inseamna nimic mai mult decat ca esti cetatean al acestei tari. Nationalitatea prin urmare nu te poate defini decat prin natura raporturilor juridice pe care le intretii cu tara de origine. Eu ma consider romanca, dar sunt cetatean al altui stat decat Romania si ma bosumflam ca sunt tratata ca oricare alt cetatean strain si chiar nu aveam niciun temei pentru asta.

    Reply
  7. oxana, uite, asta chiar ar fi o discutie interesanta, daca vrea sa ne gazduiasca vitalie pe situl lui; pt ca suntem in aceeasi situatie, pt ca ne simtim romani, suntem intr-un spatiu binevoitor acestei optiuni (esti in bucuresti, nu?), insa…suntem considerati/tratati ca niste cetateni straini; e un sentiment tare ambiguu, de romanism care alterneaza cu impresia ca nu apartii locului, ca esti un outsider, ca esti cetatean strain. vai, cat as putea sa povestesc despre asta. erau momente cand pur si simplu ma confundam cu locul, cand orice diferenta dintre mine si colegii mei se stergea, cand ma simteam de-ai lor, incadrata perfect in context, pana cand intervenea ceva si zadarnicea totul si-mi amintea cine sunt si de unde sunt. un fel de raport de identitate, potrivire, asemanare cu locul coexistent cu unul de disjunctie totala:(. uite asta ar fi o frantura din conflictul moral pe care-l incearca un basarabean cu sentimente romanesti plasat intr-un spatiu in care aceste sentimente sunt legitime si firesti (asa ar trebui sa fie si in basarabia, poate ca e, nu stiu), dar care se confrunta in permanenta cu imposibilitatea practica de se integra in context, din cauza acestui background cetatenesc (determinari care tin de statalitate, vorba ta). sper ca am fost coerenta, am facut si un studiu la scoala despre asta si sper ca n-am abuzat prea mult de acest spatiu public gestionat de vitalie. cheers!

    olga c.s last blog post..fenomenologia indezirabilului

    Reply
  8. :)) ravna existentiala? you have a point, pt ca, da, asa ne mai atenuam si noi din suferinti de dezradacinate si inca nerostuite (cel putin, eu)
    si ca tot veni vorba, i am looking forward to meeting all of you pt ca va citesc de mult timp si va pandesc virtual de ceva vreme si cred ca in realitate sunteti si mai faini (nu gasesc alt cuvant)

    olga c.s last blog post..fenomenologia indezirabilului

    Reply
  9. Tarat de mai multi ani pe diverse liste de discutii, gen: nettime.org; discutiiculturale@yahoogroups.com; info_culture@yahoogroups.com – am constat o chestiune, si asta apropos de investigatii sociologice, pomenite mai sus -ca la un moment dat “tirul” scripturistic tinde sa treneze, sa bata pasul pe loc, si e nevoie de witz, de o mica “diversiune” pentru a o relansa…ei bine, sintagma “râvnă exietnţială” in aceasta categorie se inscrie, oarecum firesc…
    :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    Vladimir B.s last blog post..BB3 – note critice

    Reply
  10. imi permiteti si mie o mica diversiune? Cineva mi-a spus ca prin 92 se formase o grupare de vreo 60 de mii de voluntari romani dornici sa lupte pt Transnistria, o miscare neaprobata insa de Iliescu… m-a socat informatia, nu prea am auzit-o prin presa si nici alta parte. Ce s-ar fi putut intampla daca cei 60 de mii treceau Nistrul? Razboi civil in toata regula, nu doar un amarat de conflict armat de frontiera?

    Oxanas last blog post..Toţi bărbaţii sunt la origini fetiţe…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.