saptaminal – I, serie noua

Rubrica Vocea Taxatorului

Intro. Taxatorul este fiinţa umană (ar fi ceva îndoieli) care te calcă pe picioare, haine, pantaloni, cizme, pantofi, îţi dă coate, gioale, în burtă, faţă, strigă la tine – totul pentru a aduna banii pe care altfel călătorii nu-i scot din buzunar. Altfel spus, taxatorul este o sublimare socială a incapacităţii noastre de a lua în serios o instituţie neformală ca responsabilitatea fiscală. Prin aceasta taxatorul este un fapt social, unele guri rele vorbesc chiar de o constanţă antropologică.

Autobuzul nr. 5 Buiucani-Botanica este arhiplin, de obicei. Ca orice alt autobuz/troleibuz/microbuz din Chişinău. aşa a fost pe timpul lui Urechean, pe timpul interimatului lui Ursu, apoi Iordan, aşa e şi pe timpul lui Chirtoacă. E tot un fapt social sau mai rău, un dat de antropologie politică…

Miercuri seara, călătoresc spre Porţile Oraşului. Lume multă, îmbulzeală. Ca la noi. Printre călători îşi face drum taxatoarea, calcă pe unul-altul, ici deşiră un călător, dincolo pune la încercare coloana vertebrală a altuia. O doamnă, să aibă la vreo 40 ani, vizibil iritată, atenţionează „factorul instituţional”:

Doamnă taxator, vă rog, fiţi mai atentă, am ouă în sacoşă.

Toţi avem ouă, răspunde sec taxatoarea, şi trece, impasibil, mai departe.

– – – – – – – – – – – – –

Alt troleibuz. Altă taxatoare (să nu credeţi că la mijloc ar fi o rea-intenţionare sexistă!). Oră de vârf. Tanti avertizează:

– Acolo, la uşa din mijloc, toţi au plătit? Fiţi atenţi, controlorii sunt pe mine.

Rubrica Omul de cultură şi lumea lui

Jimosho, alias A.C., anunţă, pe forumul moldova.net:

azi, la teatrul national m. eminescu etc

greenfox:

Ma intreb de ce nu ai afisat acest posting cu o jumatate de ora inainte sa inceapa eventu

Jimosho răspunde:

am postat si eu cand am putut

raspunsul (virtual, al înţeleptului:

O să venim şi noi când putem.

Rubrica Perla Zilei

Marian Lupu, preşedintele Parlamentului R.M. adresându-se deputaţilor: “Vă rog să scoateţi sunetele de la telefoanele mobile. Puneţi-le la vibraţie. Aşa va fi mai simplu şi mai… plăcut!”

(sursa)

Rubrica Cetăţean onest, caut ţară pe potrivă

Posibil editorial.

Un grup de cetăţeni, mai cetăţeni decât alţi cetăţeni, au dat buzna în şedinţa ordinară a Consiliului Municipal Chişinău. Refugiaţii transnistreni (despre ei e vorba) au cerut Primăriei să urgenteze finisarea şi darea în exploatare a blocului locativ construit special pentru ei. Până aici, nimic, cetăţeanul turmentat are dreptul şi obligaţia civică de a protesta.

Altfel, sunt câteva întrebări spinoase, la care tot încerc să-mi răspund:

e ok să le dai o casă nefericiţilor ăştia. Dar e ok oare s-o faci a n-a oară (când au venit încoace, majoritatea au obţinut camere în cămine pe care ulterior le-au vândut, pentru că…aşa le-a venit)?

– dacă tot le faci casă, e neapărat să construieşti blocul în unul dintre cele mai luxoase raioane ale oraşului?

– că tot veni vorba, chiar toţi refugiaţii ăştia sunt specialişti de înaltă calificare încât să le dăm apartamente de lux în cartierele de elită ale oraşului? E plină Moldova de sate părăsite, pământuri abandonate, şi dacă tot se vrea renaşterea satului moldovenesc, de ce nu i-am trimite la ţară, oricum o bună parte din ei sunt agricultori, zootehnicieni, medici. Mă gândesc că, în loc să li se dea case luxoase într-un oraş care nu le garantează nimic (asta dacă nu iese o lege prin care autorităţile ar fi obligate să le dea şi de lucru), ar trebui să li se garanteze un salariu de 200-300 euro şi să fie cazaţi undeva, în raioane, pentru a contribui şi ei la renaşterea ţării. În fapt, asta e soluţia optimă, dar cere un efort de previziune şi gândire strategică… Noi, restul cetăţenilor, tineri-familişti, indivizi care doresc să rămână în ţară, refugiaţi economici , pe când beneficiem de un asemenea cadou?

Articol de fond

Într-o nu ştiu care iarnă, într-o nu ştiu care ţară, o nu ştiu care autoritate a decis că pensionarii moldoveni (aţi ghicit, e vorba de ţara noastră) stabiliţi peste hotare vor primi pensii europene. Sună decent?

Pardon, îmi zice bunică-mea. Eu am muncit în kolhoz toată viaţa, am rămas în ţară şi primesc, ca pensie, tocmai 500 lei, adică 40 dolari faţă de 1500-2000 euro cât vor lua pensionarii de luxe ai ţării (în treacăt fie vorba, nimeni nu cunoaşte cifra reală a pensionarilor moldoveni stabiliţi peste hotare, se ştie însă că majoritatea absolută a moldovenilor care se stabilesc în occident, renunţă la cetăţenia MD, deci, s-ar putea ca prevederile astea să se aplice unor… viitori pensionari, acum bien mersi, care au motive să plece…să zicem nişte tipi cu arhivă politico-fiscală dubioasă). Alo, guvernul? Că tot vorbiţi de criterii europene, ce-ar fi să plătiţi europeneşte şi profesorilor de la ţară, şi tinerilor specialişti, şi medicilor, şi poliţiştilor, ţi în genere, să tratăm europeneşte ţara şi cetăţenii ei?

Rubrica Meteo

Cerul deasupra Bagdadului se va „înnora” astăzi cu ceva nori de avioane de bombardament americane după care vor urma precipitaţiile respective.

2 thoughts on “saptaminal – I, serie noua”

  1. “Un grup de cetăţeni, mai cetăţeni decât alţi cetăţeni” -la fix.
    Tot aşa întrebări mi-au apărut cînd am auzit despre asta la ştiri.

    Reply
  2. Asta cu pensia europeana m-a intrigat. Trebue observat in ce se transforma initiativa. De ce ar face guvernul un astfel de efort?

    Cat despre bombe si Bagdad, m-ai speriat, dar am verificat si nu se prevad bombardamente aeriene degraba… E veche stirea.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.