promo…promo…

Calul de dar nu se caută la dinţi. Filmul pe gratis nu se scotoceşte pentru calităţi cinematografice deosebite. Institutul Cultural Polonez, pentru că despre el e vorba, nu trebuie condamnat, bunăoară, pentru că nu a adus la Chişinău să zicem ultimul film al lui Wajda, „Katyn”.

Dar, ar fi putut gândi o strategie de prezentare mai de Doamne ajută în cadrul Zilelor Filmului Polonez la Chişinău!

Bunăoară să asigure o traducere bilingvă ruso-română a filmelor… Cu traducerea asta în rusă, de la balcon, te faci de râsul curcilor. Mâ gândesc că, dacă venea cineva, să zicem Alianţa Franceză, în Polonia şi prezenta filme în limba rusă (din acelaşi motiv, majoritatea polonezilor o înţeleg) chestia asta s-ar fi numit scandal diplomatic.

Nu-mi place deloc dimensiunea politică a creaţiei, dar, măcar nişte aparenţe ale bunului simţ ar trebui păstrate…

3 thoughts on “promo…promo…”

  1. am stat si eu o bucata de timp in fata panoului cu program la Odeon.. si tot degeaba. Filmul la care vroiam io sa merg era in poloneza cu trad rusa…

    Da’ ideea cu no music day e faina. Au acceptat oare toate posturile de tv sa faca asta, ori doar vreo cateva? ca daca nu-i absenta totala de muzica, nu ma e “no muzic day”, nu?

    Reply
  2. Polonezii fac jocul ruşilor! Iar basarabenii nu par a fi deranjaţi de această sfidare a lor. Cred că timpul ca anumiţi intelectuali să pună mâna şi să formuleze un potest la adresa Institutului Polonez. Dar îmi dau seama că vor fi nişte consecinţe previzibile: polonezii nu vor mai aduce filme! Cam asta e…

    Reply
  3. imi pare si mie rau ca nu au adus “Katyn” de Vajda. daca stai si te gindesti putin ajungi la concluzia ca nu au facut-o ca s-au temut de reactia… rusilor!!! din Moldova.
    am incercat sa gasesc filmul dar nu am reusit inca:(

    in fine cred ca a fost un festival cum nu ar trebui sa fie un festival.
    Chiar daca vor face ceva mai bun(!!!) am capatat deja “putina incultura”:(

    Trebuie de scris o scrisoare la institul polonez din Bucuresti despre ce credem noi!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.